Yandex Metrica

KKTC'den BM Barış Gücü'ne eleştiri: '60 yıldır statükonun bekçiliğini yapıyor'

KKTC'den BM Barış Gücü'ne eleştiri: '60 yıldır statükonun bekçiliğini yapıyor'

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "BM Barış Gücü'nün misyonu, barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı sağlamaktan ziyade statüko bekçiliğinden öteye gidememiştir." denildi.

Dünya

02.05.2024, 04:33

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Kıbrıs'ta 60. yılını dolduran Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü misyonuyla ilgili "BM Barış Gücü'nün misyonu eleştirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada BM Barış Gücü'nün 60 yıllık misyon süresiyle dünyadaki en uzun"Barış Gücü" görevini yürüttüğü belirtilerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1964 tarihli ve 186 sayılı kararı alırken, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin ortağı olan Türklerin silah zoruyla devletten atılmalarını dikkate almadığı vurgulandı. Söz konusu kararın ardından uluslararası toplumun Kıbrıs'a bakışının değiştiğini ve Rumların Ada'daki tek meşru hükümet, Türklerin ise azınlık olarak görülmeye başlandığı bildirildi. 1963-1974 yılları arasında 11 yıl boyunca Rumlar tarafından işlenen katliamların BM Barış Gücü askerleri dahil uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleştiği belirtilen açıklamada BM Barış Gücü'nün Ada'ya konuşlanmasıyla ilgili alınan BMGK kararının Kıbrıs meselesine yanlış teşhis konulmasına da sebep olduğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: "BM Barış Gücü'nün misyonu, barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı sağlamaktan ziyade statüko bekçiliğinden öteye gidememiştir. Kıbrıs Türk halkının 11 yıl boyunca yaşadığı mezalime son veren ve bugün hala barışı sağlayan ve koruyan yegane taraf, 1974'te 1960 Uluslararası antlaşmalarından kaynaklanan meşru hakları çerçevesinde Ada'ya müdahale eden ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’dir."

İsrail'i korku sardı: ABD ve İran'ın gizli toplantı yaptığını iddia etti! İsrail'i korku sardı: ABD ve İran'ın gizli toplantı yaptığını iddia... Haberi Görüntüle

"KUTLANACAK BİR GÜN DEĞİL"

Açıklamanın devamında 60. yıl dönümünün Türkler tarafından kutlanması gereken bir gün olmadığı belirtilerek aksine özden gelen ve meşru haklarının elinden alınışının tarihi simgesi olduğu ifade edildi. Açıklama, "BM Barış Gücü’nün bundan böyle faaliyetlerini yasal bir zeminde yürütmesi konusunda girişimlerimiz devam edecektir." ifadesine yer verildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading