Yandex Metrica

İsrailli ırkçı bakan yine sahnede: WCK çalışanlarının ölümünden sorumlu subayların görevden alınmasına tepki gösterdi

İsrailli ırkçı bakan yine sahnede: WCK çalışanlarının ölümünden sorumlu subayların görevden alınmasına tepki gösterdi

İsrail'de Dünya Merkez Mutfağının (World Central Kitchen-WCK) 7 çalışanının hayatını kaybetmesine yol açan saldırıya karıştıkları için biri albay diğeri binbaşı görevden alınmıştı. Irkçı söylem ve hareketleriyle tanınan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu karar karşı çıktı. Ben-Gvir, savaşta askerlerin mahkemede yargılanmaması gerektiğini savundu.

Dünya

19.04.2024, 18:46

İsrail'in katlettiği Dünya Merkez Mutfağının (World Central Kitchen-WCK) 7 çalışanı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinden İsrail'e tepkiler gelirken İsrail, sık sık bu tepkilerden rahatsızlığını dile getiriyor. Yoğun baskılar üzerine 7 yardım çalışanının öldürülmesiyle ilgili 2 subay görevden alınmıştı. Bu karara ilk karşı çıkan isim ırkçı görüş ve tavırlarıyla tanınan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir oldu. 

Her zamanki gibi İsraillilerin haricinde ölenleri umursamayan Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesinde WCK çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili alınan karara eleştirilerde bulundu. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yardım çalışanlarının ölümüyle ilgileri bulunan bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını duyurdmuştu. Ben-Gvir ise bu kararın vahim bir hata olduğunu düşünüyor. Askerlerin savaşın ortasında terk edildiğini iddia eden ırkçı bakan, "hatalar olsa bile" savaşta askerlerin mahkemede yargılanmaması gerektiğini savundu.

Tepkiler geri adım attırdı: Refah'ta bulunan sınır kapısı açıldı Tepkiler geri adım attırdı: Refah'ta bulunan sınır kapısı açıldı Haberi Görüntüle

BİRİ ALBAY DİĞER SUBAY GÖREVDEN ALINDI

1 Nisan'da düzenlenen saldırı ve neticesinde meydana gelen 7 sivil ölümle ilgili soruşturma başlatan Genelkurmay Başkanlığı bir albay ve bir binbaşının görevden alınmasına karar vermişti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada yardım konvoyuna yönelik saldırı emrinin, İsrail ordusu subaylarınca "düşük düzeyli güvene rağmen konvoyda Hamas üyesi silahlı kişilerin bulunduğu şüphesiyle" verildiği ileri sürülmüştü. Açıklamada ayrıca "Saldırı emri verildiğinde subayların araçların WCK'ya ait olduğunu tespit etmediği" öne sürülmüş, soruşturmanın sonuçlarının İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'ye ve WCK'nın yanı sıra saldırıda vatandaşları öldürülen büyükelçilere de sunulduğu belirtilmişti. Soruşturma sonucunda Genelkurmay Başkanı Halevi'nin Nochi Mendel isimli albayla beraber bir binbaşıyı görevden aldığı ifade edilirken üç ismin ise kınandığı bildirilmişti. Kınanan isimler ise şunlar: Tümgeneral Yaron Finkelman, Tuğgeneral Itzik Cohen ve Albay Yair Zukerman.

Japon hükümetinden PKK hamlesi! Meclis'te resmen onaylandı! Türkiye'ye işbirliği çağrısı Japon hükümetinden PKK hamlesi! Meclis'te resmen onaylandı! Türkiye'ye işbirliği çağrısı Haberi Görüntüle

WCK KATLİAMI

İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda World Central Kitchen'ın çalışanları hayatını kaybetmişti.

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan WCK'den yapılan açıklamada, saldırıda ölen 7 çalışanın Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilmişti.

Açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise WCK çalışanlarının öldürülmesinde "kasıt olmadığını" savunarak, "Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading