Yandex Metrica

Gazze'deki ABD askerleri çatışmaya girecek mi? Yapılan çelişkili açıklamalar Temsilciler Meclisi'nde gerginliğe sebep oldu

Gazze'deki ABD askerleri çatışmaya girecek mi? Yapılan çelişkili açıklamalar Temsilciler Meclisi'nde gerginliğe sebep oldu

ABD Savunma Bakanı Austin, Temsilciler Meclisi'nde Florida Cumhuriyetçi Kongre üyesi Matt Gaetz ile Gazze'de geçici liman yapımında görevli ABD askerleri konusunda gerginlik yaşadı. Gaetz, üst üste sorduğu sorularla Austin'in zorlarken Austin'in verdiği çelişkili cevaplar dikkat çekti.

Dünya

12.05.2024, 12:03

ABD Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen bütçe oturumunda soruları cevaplayan Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rehine anlaşmasına bağlı olmaksızın Refah'a gireceklerini söylemesini eleştirdi. Austin, "Saldırı gerçekleşmeden önce yapılması gerekenler açısından, daha önce gerçekleşmesi gerektiğine inandığımız çok sayıda şeyi görmedik." dedi.

Natanyahu'ya net bir mesaj verilmesini savunan California Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Ro Khanna'nın "Biz en güçlü bir ülkeyiz, bu konuda müphemliğe yer bırakmadan Netanyahu'nun Refah'a girmemesi gerektiği yönünde net bir mesaj verebilir misiniz?" şeklinde sorduğu soruya cevap veren Austin, "Onlara, savaş alanında sivillerin güvenliği için çok daha fazlasını yapmaları gerektiğini her defasında söyledik." dedi.

İsrailli rehine yakınları yol kapattı! Soykırımcı Netanyahu ve ortağı Biden'a çağrı İsrailli rehine yakınları yol kapattı! Soykırımcı Netanyahu ve ortağı Biden'a... Haberi Görüntüle

MATT GAETZ İLE TARTIŞMA

Gazze sahiline inşa edilecek geçici limanla ilgili Florida Cumhuriyetçi Kongre üyesi Matt Gaetz'in sorularına cevap veren Lloyd Austin, Başkan Joe Biden'ın daha önce yaptığı açıklamalara tezat oluşturacak ifadeler kullandı. ABD askerlerinin kendilerini korumak için karadan yapılacak ateşlere karşılık verebileceğini belirten Austin, bunu ABD askerilerinin kendini koruma hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sözler üzerine Gaetz, "Bu şu anda çok önemli bir an Sayın Bakan. Çünkü Gazze’den askerlerimize yönelik ateş açılabileceğini, askerlerimizin de Gazze içine canlı karşılık vermesinin mümkün olabileceğini söylediniz. Başkan Biden ise halka askerlerimizi Gazze’de sahaya sürmeyeceğini söylüyor. Bu askerimizi çatışma alanına sürmek olmuyor mu?" diye sordu. Austin ise kısa bir cevapla "Hayır, olmuyor." dedi. Bu kısa cevaba biraz sinirlenen Gaetz, "Amerikalılar, sahaya sürmek deyince, askerin çatışmalara aktif olarak angaje olabileceğini, zarar görebileceğini anlıyor. Siz, Gazze sahilinde karaya bağlantılı liman üzerine konulmuş, Gazze’ye ateş açan askerlerimizi böyle görmüyor musunuz?" şeklinde bir başka soru daha sordu. Bu soruya da kısa cevap veren Savunma Bakanı, "Hayır, görmüyoruz." dedi. Gaetz ise bu konunun Kongre'de oylanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu konuda Amerika halkının farklı düşündüğünü sanıyorum. Eğer askerlerimiz orada silahlı çatışma yaşayacaksa, muhtemelen bunun ‘savaş yetkisi’ çerçevesinde Kongre’de oylanması gerekir."

ABD Başkanı Joe Biden, mart ortasında yaptığı açıklamada, İsrail’in karadan Gazze’ye insani yardımların geçişine izin vermemesi üzerine, Gazze sahiline geçici olarak liman kurulacağını ve yardımların buradan ulaştırılacağını duyurmuştu.

Mayıs başında hazır olacağı belirtilen söz konusu limanın kurulumu ve işleyişinde 1000 ABD askerinin görev yapacağı, bu askerlerin Gazze’ye ayak basmayacağı ve çatışmalara girmeyeceği belirtilmişti.

320 milyon dolara mal olacağı kaydedilen geçici limanın güvenliğinin ise İsrail tarafından sağlanacağı ifade edilmişti.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading