Yandex Metrica

Sitede Ara

Savaş tarihinde bir ilk daha: Hipersonik füze havada vuruldu!

Rusya'nın 'durdurulamaz' dediği hipersonik füze Kinzal, Ukrayna güçlerinin kullandığı hava savunma sistemleri tarafından 4 Mayıs'ta vuruldu. Saatte 12 bin kilometrenin üzerinde hıza ulaşan Kinzal'in vurulması ilk kez gerçekleşiyor.

Dünya

23.01.2024, 20:50

Ukrayna cephesi savaş tarihine geçecek ilklere sahne oluyor. Bayraktar TB2 SİHA'ların denizde Rus botlarını, havada ise helikopteri vurması, bomba taşıyan dronların siperdeki askerlerin üzerine mühimmat bırakması, kamikaze insansız deniz araçlarıyla savaş gemileri ve limanlara yönelik saldırılar, omuzdan atılan hava savunma silahıyla seyir füzesi avlama gibi ilklere Kiev'de bir yenisi daha eklendi. 

Rusya'nın stratejik silahlarından hipersonik Kinzal füzesi, saatte 12 bin kilometre hızla gitmesine rağmen havada vuruldu. Kremlin'in sık sık 'önlenemez' ve 'vurulamaz' dediği bu tip bir füzenin imhası ilk kez gerçekleşiyor. 

Ukrayna basınında yayınlanan ve Kiev Stadyumu'nda çekildiği iddia edilen fotoğraf KH-47M2 model Kinzal füzesinin enkazını gösteriyor. 

Rus ordusu 4 Mayıs sabahı başkent Kiev'e yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Ateşlenen mühimmatın bir kısmı İran yapımı Şahid-136 kamikaze dronlarından bir kısmı da hipersonik füzelerden oluşuyordu. 

Görüntülere göre Rus yapımı füzelerden biri havada vuruldu. Mühimmat parçasında yapılan inceleme, bunun Rus tipi bir İskender füzesinin başlığı olmadığını ortaya koydu. Standart ölçülerden çok daha kalın olduğu gözlenen füze başlığının hipersonik Kinzal füzesine ait olduğu düşünülüyor. 

Hava savunma sisteminden ateşlenen bir füze, sözkonusu hipersonik füzenin hemen yakınında patlayarak başlığın çelik kaplamasında kalın bir delik açtı. Vurulan füzenin çok büyük ihtimalle Kinzal olduğu değerlendiriliyor. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den Ermenistan açıklaması: 'Hiçbir çabadan kaçınmayacağız' Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den Ermenistan açıklaması: 'Hiçbir çabadan kaçınmayacağız' Haberi Görüntüle

KİNZAL FÜZESİ ÖZELLİKLERİ

Ucuna nükleer başlık da takılabilen Kinzal füzeleri 10-12 Mach arasında hıza ulaşabiliyor. Bu hız saatte 12 bin ilâ 15 bin kilometre arasında sürat anlamına geliyor. Mevcut hava savunma sistemlerinin kullandığı mühimmatlar bu hıza ulaşamadığından hipersonik füzelerin konvansiyonel yöntemlerle önlenemeyeceği düşünülüyor. Bu bakımdan Ukrayna'dan gelen son enkaz fotoğrafı çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı: Hipersonik füzeler hedefe yöneldikleri sırada terminal safhadayken vurulabiliyor. 

Kinzal füzeleri MIG-31, TU-22 ve SU-57 gibi savaş uçaklarından fırlatılıyor. TU-22 türü bombardıman uçaklarından serbest bırakıldıklarında 3 bin kilometreyi aşan bir menzile sahip Kinzal, MIG-31'lerden ateşlenmesi halinde daha alçak irtifadan süzüleceği için ancak 2 bin kilometreye ulaşabiliyor. 

500 kilogram savaş başlığı taşıyabilen scramjet motorlu hipersonik Kinzal'in hangi sistemle vurulduğuna ilişkin kafa karışıklığı sürerken Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus hipersonik füzesinin Patriot hava savunma sistemi kullanılarak imha edildiğini ileri sürdü.   

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading