Yandex Metrica

Sitede Ara

Müfredata giren "Mavi Vatan" komşuyu tedirgin etti: Türk gencine gök ve mavi vatan aşısı

Müfredata giren "Mavi Vatan" komşuyu tedirgin etti: Türk gencine gök ve mavi vatan aşısı

Yeni düzenleme ile birlikte Müfredata giren "Mavi Vatan" ve "Gök Vatan" komşuda tedirginlik yarattı. Kathimerini gazetesinde yer alan haberde,  "Mavi Vatan" teorisi Türk Eğitim Bakanlığı'nın kararı ile okul müfredatına geçirildi." denildi.

Dünya

19.05.2024, 12:07

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararıyla, "Mavi Vatan" gelecek yıl ilk kez Türkiye'de okullarda ders olarak verilmeye başlanacak. "Türkiye'nin asrının öğretim sistemi" olarak adlandırılan yeni müfredatta, bakanlığın tavsiyelerine göre ortaokullarda Coğrafya dersinde "Mavi Vatan" haritalarının ve öğreti okutulacak.

Son dakika... Aliyev'den Fransa'ya Ermenistan uyarısı: 'Kimse bizi olacaklardan sorumlu tutmasın' Son dakika... Aliyev'den Fransa'ya Ermenistan uyarısı: 'Kimse bizi olacaklardan sorumlu... Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN MÜFREDATTA

Türk gencine Türkiye'nin yer özelliklerinin ve öneminin vurgulanacağı "Mavi Vatan ile "Gök Vatan" gelecek yıldan itibaren haritalar ile anlatılmaya başlanacak. Bu süreçte, Türkiye'nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hukuki ve coğrafi haklarını yok sayan taleplere karşı haklı mücadelesi de dahil edilerek vatanseverliğin değeri vurgulanacak. Ayrıca Kıbrıs'ın Türkiye ve Türk dünyası için öneminden bahsedilecek.

Türkiye'nin attığı adımı analiz eden Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi ise, Emekli Tuğamiral Cihat Yaycı'nın sözlerini alıntılayarak, "Çocuklara deniz yetki alanlarından karasularına, iç sulardan kıta sahanlığına, münhasır ekonomik bölgeden (MEB) Türkiye'nin haklarına kadar birçok konum öğretilecek" sözlerini okuyucuları ile paylaştı. 

Emekli Tuğamiral Cihat Yaycı

Emekli Koramiral Deniz Kutlu'nun da değerlendirmelerine yer veren Kathimerini gazetesi, Kutlu, " çocukların ülkelerinin "Mavi Vatan" haklarını erken yaşlardan itibaren öğrenmelerinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.

Son olarak Kathimerini gazetesi, Emekli Tuğamiral Mesut Özel'in "Bu idealle yetişen gençlerin ülke topraklarına daha sıkı sahip çıkacakları kesindir" sözlerini okuyucuları ile paylaştı.

Mucize kurtuluş: 27 yıl önce kaçırıldı, evinden iki adım mesafede bulundu Mucize kurtuluş: 27 yıl önce kaçırıldı, evinden iki adım mesafede... Haberi Görüntüle

KOMŞUNUN MAVİ VATAN TEDİRGİNLİĞİ

Türkiye'nin kararını değerlendiren Kathimerini, "Geçmişte, birçok Türk yetkili, Mavi Vatan doktrinine ve Türk donanması tarafından yayınlanan haritalara atıfta bulundu ve ülkenin cumhurbaşkanı, donanma karargahının ziyaretçi defterini arkasında bu doktrinin haritasıyla imzaladı.

Ancak, Türk-Yunan ilişkilerinin özel ve zor yıllarında, Ankara'nın gençleri bu teorilerle eğitme niyeti kamuoyuna açıklanmamıştı. Bu kararın zamanlaması ve yayınlanması deneyimli analistler üzerinde bir etki yarattı." ifadelerini kullandı.

Karşılıklı meydan okumuşlardı: Biden ile Trump, kozlarını canlı yayında paylaşacak Karşılıklı meydan okumuşlardı: Biden ile Trump, kozlarını canlı yayında paylaşacak Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN'IN ÖNEMİ

İlk kez 2 Mart 2004’te BM’ye verilen nota ile Türkiye, bazı batı bölgelerinde egemenlik hakları olduğunu bildirdi. BM’ye verilen 4 Ekim 2005 tarihli notada ise 32o 16’’ 18’ ila 28o Doğu boylamı arasında, 34o Kuzey enleminin kuzeyinde kalan deniz alanlarının kendi kıta sahanlığı olduğu ve 28o Doğu boylamının batısında, Ege Denizi’ndeki Türkiye ile Yunanistan kıta sahanlığı sınırının Akdeniz’e ulaştığı noktaya kadar uzanacağı aktarıldı.

Cihat Yaycı MAVİ VATAN’ı 2010 yılında yazdığı Deniz Subayları İçin Temel Deniz Hukuku isimli kitabında yazılı olarak kayda geçirmiş, haritasını çizmiş, MAVİ VATAN doktrinini yazmıştır.

Habere Tepki Ver

13

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading