Yandex Metrica

Kuzey Kutbu'nu alan büyük güce erişecek! Arktik Okyanusu'nda devasa enerji potansiyeli...

Kuzey Kutbu'nu alan büyük güce erişecek! Arktik Okyanusu'nda devasa enerji potansiyeli...

Dünyanın gözü Rusya'nın Ukrayna işgalinde ancak Kuzey Kutbu'ndaki mücadele bir süredir devam ediyor. Arktik Okyanusu, 48 trilyon metreküp doğalgaz ve 90 milyar varillik petrol rezervleriyle, 5 ülkenin mücadele alanı konumunda. Büyük bir güç potansiyeline sahip Arktik Okyanusu'nda kıyasıya bir mücadele bekleniyor. İşte detaylar...

Dünya

23.01.2024, 19:00

Yeni dünya düzeni kurulurken ayakta kalan devletlerin başat maddelerinden biri enerji olacak. Bu enerjinin en büyük pastası Arktik Okyanusu'nda bulunuyor. Küresel sistemi elinde tutmak isteyen ve bunun tasavvurunda olan güçlü devletlerin yeni savaşı Kuzey Kutbu'nda yaşanacak.

Fransızlar Karadeniz'e girebilir: Batı bloğu restleşmeye devam ediyor Fransızlar Karadeniz'e girebilir: Batı bloğu restleşmeye devam ediyor Haberi Görüntüle

SIKI TUTUNUN, TAM MANASIYLA SOĞUK SAVAŞ GELİYOR

TRT Haber'den Mahmut Gürer'in haberine göre, 27 milyon kilometrekarelik buz ve deniziyle, zengin enerji yataklarıyla dünyanın yeni ticaret rotası konumunda bulunan Arktik Bölgesi, buzullar eridikçe, küresel rekabetin ve güç çatışmasının ana merkezlerinden biri haline dönüşüyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle dünya gözünü Karadeniz ve Baltık Bölgesi'ne çevirdi. Yani Arktik Okyanusu ve Kuzey Kutbu çevresinde de bir soğuk savaş yaşanıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Haberi Görüntüle

DEVASA ENERJİ ARZI

Rusya, Kanada, ABD, Norveç ve Danimarka'nın doğrudan Arktik okyanusuna sınırı bulunuyor. Bölgede tam 48 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunurken, buradaki kaynakla 90 milyar varil petrol ve 44 milyar varil doğalgaz sıvısı üretiliyor. Bu potansiyel, dünyada kanıtlanmış petrol rezervinin yüzde 6'sına, dünyadaki toplam doğalgaz rezervinin de yüzde 25’ine denk geliyor.

IVY League öğrencileri hayatları boyunca baskı görecek olmalarına rağmen Gazze'nin yanındalar: Şimdiden iş teklifleri iptal edildi! IVY League öğrencileri hayatları boyunca baskı görecek olmalarına rağmen Gazze'nin... Haberi Görüntüle

1982 BMDHS

Aydın Üniversiesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, "Bu ısınmadan dolayı kaynaklanan buzulların erimesi bunlar bile şimdi düşünülüyor. Yani burada eridi olacak buralar? Buralar açık deniz." dedi.

Bölgedeki güç mücadelesi 1920'lere dayanıyor. Ancak 1982 yılında Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte statü değişti. Ülkeler kendi kıta sahanlıklarında hak sahibi oldu. Ancak enerji kaynakları yoğun olarak kutup dairesini de içine alan, Lomonosov sıradağları bölgesinde bulunuyor. Bu bölge BM tarafından belirlenen 200 deniz millik kıta sahanlığı bölgesinin dışında kalıyor. 5 ülkenin tamamı da, enerji kaynaklarının olduğu bölgelerde hak iddiasında bulunuyor.

Komşuda 'yabancı ajan' yasası kaosu: Halk sokaklara indi gerilim büyüyor... Komşuda 'yabancı ajan' yasası kaosu: Halk sokaklara indi gerilim büyüyor... Haberi Görüntüle

BUZULLAR ERİRKEN YENİ DENİZ YOLLARI VE YER ALTI KAYNAKLARI ÇIKIYOR

Prof. Dr. Karaca, "Arktikte Çin, Kanada, ABD, Rusya, Fransa, Türkiye var. Var da var. Çünkü sahipsiz bölgeler ve Arktik'in yeraltı kaynakları ya da denizaltı kaynakları çok aleni ve açık." değerlendirmesini yaptı.

Bölgeyi önemli kılan diğer unsur ise buzulların erimesiyle yeni deniz yollarının ortaya çıkması. Rusya'nın Arktik Okyanusunda 24 bin 140 kilometrelik sahil şeridi bulunuyor. Bu da bölgenin ticaret yollarının büyük oranda Rusya tarafından kontrol edilmesini sağlıyor.

Aliyev'den Kafkasya'da ateşle oynayanlara net mesaj: 'Buna izin vermeyeceğiz' Aliyev'den Kafkasya'da ateşle oynayanlara net mesaj: 'Buna izin vermeyeceğiz' Haberi Görüntüle

RUSYA, NÜKLEER BUZ KIRICI GEMİLERİNİ KULLANIYOR

Rusya, bölgede nükleer buz kırıcı gemilerle Arktik ticaret yolunu açık tutuyor. Kuzey'deki ticaret yolu stratejik öneme sahip. Çünkü Avrupa ve Doğu Asya arasındaki ticaret yolunu neredeyse yarı yarıya kısaltıyor. Avrupa’dan Doğu Asya’ya gidiş 21 bin kilometreyken, Arktik rotasının uzunluğu sadece 12 bin 800 kilometre.

S-400'ler ilk kez operasyonda kullanılacak! 120 uzun menzilli füzeyle bölge imha edilecek S-400'ler ilk kez operasyonda kullanılacak! 120 uzun menzilli füzeyle bölge ... Haberi Görüntüle

RUSLAR AÇIK DENİZDEKİ VARLIĞININ AVANTAJ TAŞIDIĞININ FARKINDA

Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, bölge ile ilgili şunları söyledi:

"Açık deniz olduğu için senin oradaki varlığın sana ayrı bir avantaj getirecek. Ruslar bunun da bilincinde. Belki orası bir dünya hattı olacak. şimdi yeni yeni gemiler çıktı kocaman kocaman buzları kırarak ilerliyor. Hiçbir şeyden etkilenmiyor. Bunlar ayrı bir ulaşım açısından, lojistik açısından önemli hale gelecek."

Arktik ticaret yolu Çin için de büyük önem taşıyor. Rota Çin'in İpek Yolu Projesi'nin de deniz ayağını oluşturuyor. Çin bu yöntemle hem Avrupa'ya hem de Amerika'ya daha kısa bir rotadan varmayı amaçlıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading