Yandex Metrica

Komşuda 'yabancı ajan' yasası kaosu: Halk sokaklara indi gerilim büyüyor...

Gürcistan'da 'Yabancı ajan' yasa tasarısı gerilimi dinmek bilmiyor. Gürcistan'da STK'ların yurtdışından edindikleri finansmanı resmi kurumlara bildirmesini zorunlu kılan yasanın yarattığı başkent sokaklarını karıştırdı.

Dünya

06.05.2024, 13:24

Tartışmalı "dış etki" tasarısına karşı çıkmak için Tiflis'te binlerce kişinin parlamento önünde yaptığı gösteriye Gürcistan polisi göz yaşartıcı gaz ve platistik mermi ile karşılık verdi.

Brüksel'in Gürcistan'ı Avrupa Birliği'ne katılma arzusunu baltalamakla suçladığı tasarıyı protesto eden çok sayıda kişi maskeli çevik kuvvet polisi tarafından önce dövüldü daha sonra gözaltına alındı.

Milletvekilleri daha önce, finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmasını gerektiren tartışmalı yasayı tartışmıştı.

Uçan Hollandalı Ege Denizi'nde: Bu gemi suda mı havada mı? Uçan Hollandalı Ege Denizi'nde: Bu gemi suda mı havada mı? Haberi Görüntüle

GÜRCİSTAN'DA 'YABANCI AJAN' KAOSU

Önerilen yasa, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi ile muhalif gruplar, sivil toplum, ünlüler ve Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili tarafından desteklenen protesto hareketi arasındaki ayrılıkları derinleştirdi.

Georgian Dream yasama organında üstün bir çoğunluğa sahip olup, herhangi bir muhalif yasa koyucunun desteğine ihtiyaç duymadan yasaları geçirmesine ve başkanlık vetosunu reddetmesine olanak tanıyor.

Eleştirmenler tasarıyı Moskova'nın oradaki muhalefeti bastırmak için kullanılan "yabancı ajan" yasasıyla karşılaştırarak "Rus yasası" olarak nitelendirdi.

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın ayrılıkçı bölgelerine verdiği destek nedeniyle pek çok Gürcü tarafından beğenilmiyor. Gürcistan 2008'de Rusya ile kısa bir savaşı kaybetti.

ABD, İsrail'e silah sevkiyatını bekletiyor iddiası: 'Biden yönetimi İsrail'e siyasi mesaj veriyor' ABD, İsrail'e silah sevkiyatını bekletiyor iddiası: 'Biden yönetimi İsrail'e siyasi... Haberi Görüntüle

"GÜRCİSTAN'I AB'DEN UZAKLAŞTIRIYOR"

Aralık ayında Gürcistan'a aday statüsü veren ABD, İngiltere ve AB tasarıyı eleştirdi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, tasarının Gürcistan'ın AB üyeliği hedefiyle "tutarlı olmadığını" ve "Gürcistan'ı AB'den uzaklaştıracağını, yaklaştırmadığını" söyledi.

2015-2016'da Gürcistan Rüyası liderliğindeki hükümette Gürcistan savunma bakanı olarak görev yapan Tina Khidasheli, Salı günü eski hükümet meslektaşlarına karşı düzenlenen protestoya katıldı ve göstericilerin eninde sonunda kazanmasını beklediğini söyledi.

Khidasheli, "Hükümet sadece kaçınılmaz olanı uzatıyor. Ciddi sorunlarımız olabilir ama günün sonunda halk evine zaferle dönecek" ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü, hükümetin tasarıyı desteklemek için düzenlediği mitinge, çoğu iktidar partisi tarafından taşra kasabalarından otobüslerle getirilen on binlerce kişi katıldı.

Gürcistan'da yabancı ajan gerilimi

Gürcistan'da yabancı ajan gerilimi

Soykırımcı İsrail sivillerin toplandığı alanı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var Soykırımcı İsrail sivillerin toplandığı alanı vurdu: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

YUMRUKLAR HAVADA UÇUŞMUŞTU

Geçtiğimiz ay Tiflis'te parlamento koridorlarında tartışmalı yeni yasayla ilgili tartışmalar sırasında yumruklar atılmıştı.

Hatırlanacağı üzere Parlamento'da iktidar partisinin yabancı ajanlara ilişkin getirdiği tartışmalı yasa tasarısı görüşülürken bir milletvekili, kürsüde bulunan başka bir milletvekiline önce küfür etti, daha sonra yumruk atmıştı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading