Yandex Metrica

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından Türkiye'ye Kariye Camii tepkisi: 'Uluslararası toplum için bir meydan okuma'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından Türkiye'ye Kariye Camii tepkisi: 'Uluslararası toplum için bir meydan okuma'

Sultan 2. Bayezid döneminde cami olarak hizmet vermeye başlayan Kariye Camii, 1948'de müze haline getirilmişti. 2020'de yeniden camiye çevrilen yapıda yaklaşık 4 yıldır restorasyon çalışması yapılıyordu. Bugün yeniden ibadete açılan Kariye Camii Yunanistan'da rahatsızlık yarattı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı zehir zemberek bir açıklama yaparken Yunan basını da söz konusu açılışı manşetlerine taşıdı.

Dünya

17.05.2024, 20:12

Hasret bitti ve Kariye Camii yeniden ibadete açıldı. Kilise olarak inşa edilen fakat Sultan 2. Bayezid döneminde cami olarak hizmet vermeye başlayan tarihi yapı, 1948 yılında müzeye çevrildi. 1 Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden camiye çevrilen Kariye, 4 yıl süren restorasyonun ardından bugün ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış törenine video konferansla iştirak etti. Erdoğan, "Ya Allah, Bismillah" diyerek açılış kurdelesinin kesilmesini istedi.

Yüzüklerin Efendisi'nin Theoden'i Bernard Hill'den acı haber Yüzüklerin Efendisi'nin Theoden'i Bernard Hill'den acı haber Haberi Görüntüle

HALISI MANİSA'NIN DEMİRCİ İLÇESİNDE DOKUNDU

Kariye Camii'nin halısı, Manisa'nın Demirci ilçesinde dokundu. 1 ayda tamamlanan ve 200 metrekare olarak dokunan halıda Vakıflar Genel Müdürlüğü mimarları tarafından belirlenen desen ve renkler ile geleneksel Türk motifleri kullanıldı.

Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas'tan jet hızıyla yanıt Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas'tan jet hızıyla yanıt Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'DAN TEPKİLER

Tarihi yapının yeniden ibadete açılması Yunanistan'da sert tepkilere neden oldu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan zehir zemberek açıklamada bunun bir provokasyon ve uluslararasıtoplum için meydan okuma olduğu iddia edildi. "Kariye Manastırı'nın Müslüman Camisi Olarak İşletmesine İlişkin Dışişleri Bakanlığı Açıklaması" başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Türk makamlarının Kariye Manastırı'nı (Kariye Camii) Müslüman camisi olarak faaliyete geçirme kararı, manastırın insanlığa ait UNESCO dünya kültür mirası anıtı olma özelliğini değiştirmesi ve aşağılaması nedeniyle uluslararası toplum için bir meydan okuma teşkil etmektedir.

Anıtların evrensel karakterinin korunması ve dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara uyulması, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür."

İşgalci İsrail bütün orduyu aynı bölgeye topladı: Yeni saldırı an meselesi İşgalci İsrail bütün orduyu aynı bölgeye topladı: Yeni saldırı an... Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI DA TEPKİLİ

Kariye Camii'nin ibadete açılması Yunan basınını adeta çıldırttı. Yunan gazeteleri Kariye Camii'nin ibadete açılmasında Ayasofya vurgusu yaptı. İşte gazeteler ve manşetler:

Dimokratial: "Büyük Meydan Okuma"

Eloral: "Ayasofya'dan Sonra Erdoğan'ın Yeni Şöleni"

Estial: "Manastırı Camiye Çevirerek Başbakanı Karşılayacak"

Kontra: "Bizans Manastırı Artık Cami Oldu"

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading