Yandex Metrica

Sitede Ara

Irak Başbakanı Sudani'den Türkiye'ye destek: 'Topraklarımızın Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceğiz'

Irak Başbakanı Sudani'den Türkiye'ye destek: 'Topraklarımızın Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceğiz'

Irak Başbakanı Sudani, Irak topraklarının Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'ı ziyaretinde su meselesine karşı da çözümü değerlendireceklerini vurguladı.

Dünya

29.04.2024, 22:13

Resmi temaslar için ABD'de bulunan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesine yapacağı ziyareti değerlendirdi. Erdoğan'ın ziyaretinin "gelir geçer türden bir ziyaret" olmayacağını belirten Sudani, iki ülke arasında meselelere karşı çözüm iradesinin bulunduğunu söyledi.

Diyanet'ten hacı adaylarına vize uyarısı! Hac vizesi almadan Suddi Arabistan'a gidilemeyecek! Diyanet'ten hacı adaylarına vize uyarısı! Hac vizesi almadan Suddi Arabistan'a... Haberi Görüntüle

"IRAK TOPRAKLARI TÜRKİYE'YE KARŞI SALDIRI SAHASI OLMAYACAK"

ki ülke arasındaki meselelerin ilk defa ertelenmeyeceğini, meselelere çözüm yolları aranacağını vurgulayan Sudani, ayrıca Irak topraklarının Türkiye'ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Sudani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile su meselesini de görüşeceklerini belirtti. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 13 Nisan'dan beri ABD'de temaslarda bulunuyor.

Tarihi bina 56 yıl sonra ele geçirildi: Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler sandalye ve masalarla barikat kurdu Tarihi bina 56 yıl sonra ele geçirildi: Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler... Haberi Görüntüle

IRAK İLE İMZALANAN ORTAK MUTABAKAT

Türkiye ile Irak arasındaki Güvenlik Zirvesi’nin ikinci toplantısı geçtiğiömiz ay Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın katılımıyla dün Bağdat’ta yapıldı. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

Taraflar, 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumu istişare etmişlerdir. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan ayı sonrasında Irak’ı mutasavver ziyaretlerinin hazırlıkları da ele alınmıştır.

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin muhtelif kulvarlarında yapısal çerçeveyi oluşturmak ve bu suretle düzenli temas mekanizmaları tesis etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlayacakları bu metin marifetiyle, iki ülke yetkililerinin eşgüdümlü şekilde, düzenli aralıklarla ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmak üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu kapsamda, terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdası kararlaştırılmıştır.

Her iki tarafın da Irak’ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önem vurgulanmıştır. Taraflar ayrıca, PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizmişler ve sözkonusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiğini kayda geçirmişlerdir. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır. Taraflar, Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare etmişlerdir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading