Yandex Metrica

Esed rejiminin sistematik katliamları bir kez daha belgelendi

Esed rejiminin sistematik katliamları bir kez daha belgelendi

Suriye'de, Esed rejiminin 10 yıldır halka karşı sürdürdüğü sistematik toplu katliamlara ait yeni belgeler dehşet verici katliamların boyutlarını ortaya koyuyor.

Dünya

23.01.2024, 17:38

Suriye muhalefetinin çatı örgütü, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esed rejiminin 2012, 2013 ve 2014 yıllarında 5 bin 210 sivili katlettiğini gösteren belgeleri basına açıkladı.

SMDK Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Esed rejiminin ülkenin orta kesimindeki Humus kentinin el-Vaır semtinde yer alan Abdulkadir el-Şukfa hastanesinde 5 bin 210 sivili katlederek toplu mezarlara gömdüğünü gösteren belgeleri paylaştı.

Rejim güçleri tarafından öldürülen siviller, 2011 yılında başlayan halk protestolarına katıldıkları için gözaltına alınan protestoculardan oluşuyor.

Sayısı 300’ü bulan belgelerde, dönemin Humus Valisi, Adli Tıp Kurumu ve Hastanede çalışan doktorların resmi imza ve mühürleri yer alıyor.

BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma noktasına geldi! 21 kişi hayatını kaybetti BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma... Haberi Görüntüle

KATLİAM ÇATIŞMA YOKKEN GERÇEKLEŞTİ

Rusya ve Çin doları tarihe gömdü: Artık ticarette dolar kullanılmayacak Rusya ve Çin doları tarihe gömdü: Artık ticarette dolar kullanılmayacak Haberi Görüntüle

Basın toplantısında belgelere dair bilgi veren SMDK Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, belgelerin kendilerine sızdırıldığını belirterek, söz konusu katliamda öldürülen sivillerin tamamının henüz Suriye’de çatışmalar başlamadan gözaltına alınan siviller olduğunu kaydetti.

Hariri, belgelerdeki imza ve mühürlerin Esed rejimine bağlı sağlık personelleri, adli tıp kurumu, askeri hastane yönetimi, yargı yetkilileri, mezarlık işletmeleri, ordu ve valilerin katliama karıştığını ispat ettiğini vurguladı.

Suriye’de 2014 yılında da Esed rejiminden ayrılan Sezar rumuzlu eski bir askeri fotoğrafçı, rejim güçlerinin işkence altında öldürdüğü 11 bin tutukluya ait binlerce fotoğrafı Anadolu Ajansı’na (AA) sızdırmıştı.

Hariri, Sezar belgelerine işaret ettiği basın toplantısında, sistematik toplu katliam belgelerinin Suriye konusunda bir ilk olmadığının altını çizerek, bütün dünyayı harekete geçmeye davet etti.

SMDK Başkanı, basın toplantısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) çağrı yaparak, “Belgeleriyle ortaya çıkan bu savaş suçları bir an önce incelenmeli. Rejimin işlediği savaş suçlarının hesabının sorulması için konu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmeli” dedi.

ABD soykırımı finanse etmeye devam ediyor: İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri destek ABD soykırımı finanse etmeye devam ediyor: İsrail'e 1,3 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

ESED REJİMİ VE MÜTTEFİKLERİ BİNLERCE SURİYELİYİ KATLETTİ

Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Haberi Görüntüle

Suriye’de 2011 yılında başlayan halk protestoları, yaklaşık bir buçuk yıl barışçıl eylemlerle devam etmişti. Resmi olmayan verilere göre rejim güçlerinin barışçıl protestolara yönelik saldırılarında en az 15 bin sivil yaşamını yitirirken tutuklanan binlerce sivilden bir daha haber alınamadı.

Ülkede, 10 yılını geride bırakan halk ayaklanması sürecinde Rusya ve İran’a bağlı mezhepçi terörist militanlar, muhalifler ile rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalara rejimin yanında doğrudan müdahil olmuştu.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) her gün yeniden güncellediği resmi verilere göre, 2011 yılından beri öldürülen Suriyeli sivillerin sayısı 226 bin 247’yi aşıyor. Buna karşılık resmi olmayan verilere göre bu rakamın en az iki kat fazla olduğu düşünülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading