Yandex Metrica

Amerikalı öğrenciler ne istiyor? Kelebek etkisi yaratan protestoların çıkış sebeni ne?

Columbia Üniversitesi kampüsünde başlayan ve kelebek etkisi ile ülke geneline yayılan ve hatta Avrupa'nın diğer ülkelerine sıçrayan protestoların sebebi ne? ABD polisinin Gazze Dayanışma Kampı'na girerek protestocu öğrencileri tutuklamasının ardından başlayan isyan süreci büyümeye ve ABD'yi yakmaya devam ediyor.

Dünya

04.05.2024, 03:22

ABD'yi kasıp kavuran Gazze protestoları Columbia Üniversitesi'de başlayıp ABD'nin birçok üniversitesine yayılmaya devam ediyor. Peki ABD'yi yangın yerine çeviren protestoların çıkış nedeni ne? 

Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlar ile gündeme gelen Columbia Üniversitesi'ne tepki gösteren öğrenciler 22 Nisan Pazartesi günü kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatarak okul bahçesine yüzlerce çadır kurdu.

ABD'nin en prestijli üniversitelerinden olan New York’taki Colombia Üniversitesi aynı zamanda IVY League olarak bilinen ABD’nin 8 elit üniversitesi arasında kendisine yer buldu. 

Colombia Üniversitesi'nde başlayan Gazze protestoları kelebek etkisi ile diğer elit üniversiteler Harvard, Yale ve Brown Üniversitelerine de sıçrarken,  New York, Massachusetts (MIT), Cambridge ve Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi gibi oldukça prestijli üniversitelerde de Gazze direnişinin ucundan tuttu.

Onlarca kişinin gözaltına alındığı, okul yönetimin uzaklaştırma cezası verdiği, ABD Başkanı Biden'ın bile açıklama yapma ihtiyacı duyduğu bu üniversiteler, bir üniversiteden daha fazlası niteliğinde. Amerikalı lider ve yöneticilerini yetiştiren bu üniversitelerdeki protestolara katılan ve tutuklanan öğrencilerin arasında çok sayıda ABD kongesi üyesi ve üst tabakaya mensup ayrıcalıklı sınıfın çocuklarının da yer alması ABD yönetimi ve elitleri için büyük endişe kaynağı.

İsrail daha çok kan istiyor! Son sığınak Refah hamlesini dünyaya duyurdu İsrail daha çok kan istiyor! Son sığınak Refah hamlesini dünyaya... Haberi Görüntüle

GELECEĞİN LİDERİ SOYKIRIMA TEPKİLİ

Tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de soykırım yapan İsrail'e karşı bir süredir tepki çığlıklarının yükseldiği bu üniversitelerde uzun zamandır protestolar gerçekleşiyordu. Fakat bardağı taşıran son damla ABD hükümetinin 95 milyar dolarlık yardım paketini parlamentodan geçirmesi oldu. 

Amerikalı öğrenciler bu kararla birlikte seslerini daha da yükselterek protestoları derinleştirdi. Filistin yanlısı göstericiler, güçlü polis varlığına rağmen, kendilerini antisemitizmle suçlayanlara karşı ateşkes ilan edilmesi ve üniversitelerinin İsrail’e verdiği teknolojik ve ekonomik desteğin durdurulması için mücadele etti.

Amerikalı öğrenciler arasında görülmemiş bir dayanışma görüntülerine sahne olan bu eylemler uzun yıllardır ABD'nin çok uzak olduğu görüntüler. Columbia Üniversitesi öğrencilerinin kampüs bahçesinde kurdukları “Gazze Dayanışma Kampı”nda farklı dinî inançtan öğrenciler ibadetlerini yerine getirirken birbirlerine de destek ve koruma sağlıyorlar.

Namaz kılan Müslüman öğrencilere kefiye ile kalkan olan diğer öğrenciler, Yahudi olmayan öğrencilerin Yahudiliğin hamursuz bayramını hep birlikte kutladıkları anların görüntüleri de sosyal medyada geniş yer buldu.

İsrail'in ABD üzerindeki baskına son vermek için öğrencileri örgütleyen Columbia University Apartheid Divest cumartesi günü, "

Son aylarda Columbia Üniversitesi başta olmak üzere birçok Amerikan üniversitesi, öğrencilerin ve kısmen öğretim üyelerinin de katıldığı geniş çaplı Filistin’e destek gösterilerine sahne oluyor. Columbia Üniversitesinin Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için 22 Nisan Pazartesi günü öğrenciler kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatarak okul bahçesine düzinelerce çadır kurdu.

Kuruluş yılı itibarıyla tarihi ABD’den bile daha eski olan New York’taki Colombia Üniversitesi dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda IVY League olarak bilinen ABD’nin 8 elit üniversitesi arasında yer alıyor. Protestolar diğer elit üniversiteler Harvard, Yale ve Brown Üniversitelerinde de devam ederken, New York, Massachusetts (MIT), Cambridge ve Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi gibi oldukça prestijli üniversitelerde de  Filistin’e destek protestoları düzenleniyor.

New York polisinin tutuklamalar yaptığı, okul yönetimlerinin öğrencilere uzaklaştırma cezası verdiği ve hatta Amerikan Başkanı Joe Biden’ın kamuoyu önünde açıklama yapma ihtiyacı hissettiği bu elit üniversitelerdeki protestoların ayrı bir önemi var. Zira geleceğin Amerikalı lider ve yöneticilerini yetiştiren bu üniversitelerdeki protestolara katılan ve tutuklanan öğrencilerin arasında çok sayıda ABD kongesi üyesi ve üst tabakaya mensup ayrıcalıklı sınıfın çocuklarının da yer alması ABD yönetimi ve elitleri için büyük endişe kaynağı.

Biden, Netanyahu'yla telefonda görüştü: 'Refah'a kapsamlı saldırıya karşıyız' Biden, Netanyahu'yla telefonda görüştü: 'Refah'a kapsamlı saldırıya karşıyız' Haberi Görüntüle

ÖĞRENCİLER İSRAİL'E DESTEKTEN RAHATSIZ

7 Ekim’deki Hamas’ın saldırıları sonrası İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı ve yaklaşık 8 aydır süren yoğun bombardıman ve kara operasyonu nedeniyle Amerikan ünversitelerindeki tansiyon bir süredir yüksek. Öğrenciler üniversite yönetimlerinin tüm engelleme ve yıldırma taktiklerine rağmen kampüslerdeki oturma eylemlerine devam ediyor. Aralarında çok sayıda Yahudi öğrencinin de bulunduğu Filistin yanlısı göstericiler, güçlü polis varlığına rağmen, kendilerini antisemitizmle suçlayanlara karşı ateşkes ilan edilmesi ve üniversitelerinin İsrail’e verdiği teknolojik ve ekonomik desteğin durdurulması için mücadele etmeye kararlı olduklarını gösteriyorlar.

Üniversite kampüslerindeki protestolar bu zamana kadar görülmemiş dayanışma görüntülerine de sahne oluyor. Columbia Üniversitesi öğrencilerinin kampüs bahçesinde kurdukları “Gazze Dayanışma Kampı”nda farklı dinî inançtan öğrenciler ibadetlerini yerine getirirken birbirlerine de destek ve koruma sağlıyorlar. Geçen hafta Müslüman öğrencilerin toplu cuma namazı kıldıkları ve Müslüman olmayan öğrencilerin namaz kılan öğrencilerin fotoğraflarının çekilmesini engellemek için çimenlik alanın çevresine muşamba ve battaniyeler tutarak paravan oluşturdukları görüntülerden sonra, Yahudi ve Yahudi olmayan öğrencilerin Yahudiliğin hamursuz bayramını hep birlikte kutladıkları anların görüntüleri de sosyal medyada geniş yer buldu.

İsrail’in apartheid sistemine son vermek ve Filistin’in özgürlüğü için Columbia Üniversitesini İsrail ile olan tüm ekonomik ve akademik ilişkilerini sonlandırmaya çağıran öğrenci örgütleri koalisyonu Columbia University Apartheid Divest (CUAD) geçtiğimiz cumartesi yayımladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer veriyordu:

“Yahudi öğrenciler Şabat ayini yaparken Müslüman müttefikler de yer tuttu ve onlar dualarını bitirirken Müslümanlar da kendi dualarına başladı. Columbia, soykırım yatırımlarını korumak için düşman olduğumuza inanmanızı istiyor, ancak bundan daha derin bir dayanışma yok.” ifadelerini kullandı.

ABD'de üniversitelerde başlayan Gazze gösterileri engel tanımıyor: Polisin sert müdahalesi ve gözaltıları protestoculara geri adım attıramadı ABD'de üniversitelerde başlayan Gazze gösterileri engel tanımıyor: Polisin sert müdahalesi... Haberi Görüntüle

YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINDA

ABD'yi etkisi altına alan protestlar her geçen gün genişlerken, polisin müdahalesi de bir o kadar sertleşiyor. Polisin bildirdiğine göre, geçtiğimiz günlerde New York Üniversitesi (NYU) binası önünde yüzden fazla kişi göz altına alındı.

Yine geçtiğimiz hafta Columbia Üniversitesi’ndeki eylemin üniversitenin işleyişi için “tehdit oluşturduğunu” savunan Rektör Minouche Shafik’in yardım talebi üzerine göstericilere müdahale eden polis 108 öğrenciyi gözaltına almış, okul yönetimi de eyleme karışan yaklaşık 80 öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası vermişti. Özellikle bu tutuklamaların ardından, önce Columbia’da, ardından ülke çapındaki birçok kampüste gerilim tırmanmaya devam etti.

Ve hatta ABD polisi işi daha da ilerleterek çatılara keskin nişanlıcılı önlemler aldı.

Hamas'tan ateşkes açıklaması: Müzakereler sona erdi, istişareler başlayacak Hamas'tan ateşkes açıklaması: Müzakereler sona erdi, istişareler başlayacak Haberi Görüntüle

GAZZE ÇIĞLIĞI ABD GENELİNE YAYILDI

Columbia Üniversitesi'nde başlayan Gazze protestoları hızla büyüyerek ülke geneline yayıldı. İsrail’in saldırılarına karşı Harvard Üniversitesi öğrencileri, kampüs bahçesinde protesto gösterisi düzenledi. ABD’nin dört bir yanındaki öğrenciler, dayanışma amacıyla üniversitelerinde kendi eylemlerini başlattı.

Hamas'tan son dakika açıklaması: 'Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz' Hamas'tan son dakika açıklaması: 'Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul... Haberi Görüntüle

NEW YORK ÜNİVERSİTESİ'NDE NELER OLUYOR?

İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı çıkmak ve Columbia’daki öğrencilere destek olan New York Üniversitesi, kampüste eylem başlattı. Washington Square Park yakınındaki Gould Plaza önünde protestolarını sürdüren NYU öğrencileri, üniversite yönetiminden İsrail’in Filistin işgaline destek veren şirketlerle yatırım ilişkilerini sonlandırması talebinde bulundu. Bu protestolar sonucunda 100'den fazla öğrenci gözaltına alındı.

Türkiye'nin ambargosu sonuç verdi: İsrail'de gıda fiyatları uçuyor Türkiye'nin ambargosu sonuç verdi: İsrail'de gıda fiyatları uçuyor Haberi Görüntüle

MASSACHUSETTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ'NDE NELER OLUYOR?

Columbia Üniversitesi'ne destek çıkan ABD’nin diğer önde gelen okullarından Massachusetts Teknoloji Ensititüsü öğrencileri de üniversite bahçesinde kamp kurdu. Üniversitenin, İsrail Savunma Bakanlığından 2015’ten bu yana araştırmalar için 11 milyon dolar fon aldığını belirten öğrenciler, MIT İsrail ordusu ile bağlantılarını koparmadan protestolara son vermeyeceklerini duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Haberi Görüntüle

TUFTS ÜNİVERSİTESİ'NDE NELER OLUYOR?

Son aylarda Columbia Üniversitesi başta olmak üzere birçok Amerikan üniversitesi, öğrencilerin ve kısmen öğretim üyelerinin de katıldığı geniş çaplı Filistin’e destek gösterilerine sahne oluyor. Columbia Üniversitesinin Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için 22 Nisan Pazartesi günü öğrenciler kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatarak okul bahçesine düzinelerce çadır kurdu.

ABD'nin 9 bin kilometrelik planı basına sızdı! Ülkeye kabul edilecekler ABD'nin 9 bin kilometrelik planı basına sızdı! Ülkeye kabul edilecekler Haberi Görüntüle

KUZEY CAROLINA ÜNİVERSİTE'NDE NELER OLUYOR?

Columbia Üniversitesi eylemlerinde tutuklanan öğrencilere destek için kampüste protesto düzenleyen Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC) öğrencileri Filistin’de Adalet için Öğrenciler (UNC SJP)” adlı öğrenci topluluğunun organize ettiği eylem kapsamında öğrenciler, rektörün ofisinin bulunduğu Güney Binası’nın dışındaki avluda toplandı. Çadırlarda, sandalyelerde ve piknik örtülerinde oturan öğrenciler, Gazze ile dayanışma sloganları attı.

IVY League öğrencileri hayatları boyunca baskı görecek olmalarına rağmen Gazze'nin yanındalar: Şimdiden iş teklifleri iptal edildi! IVY League öğrencileri hayatları boyunca baskı görecek olmalarına rağmen Gazze'nin... Haberi Görüntüle

STANFOR ÜNİVERSİTESİ'NDE NELER OLUYOR?

Stanford Üniversitesinde Filistin yanlısı öğrenciler İsrail saldırılarına tepki gösterdi. Filistin bayrakları ve pankarları taşıtan öğrenciler İsrail aleyhine sloganlar attı.

Gazze'deki ABD askerleri çatışmaya girecek mi? Yapılan çelişkili açıklamalar Temsilciler Meclisi'nde gerginliğe sebep oldu Gazze'deki ABD askerleri çatışmaya girecek mi? Yapılan çelişkili açıklamalar Temsilciler... Haberi Görüntüle

CALIFORNIA ÜNİVERSİTESİ'NDE NELER OLUYOR?

Gazze’de saldırıların sona ermesi ve üniversitenin İsrail’le bağlantılı şirketlere yatırımını sonlandırmasını talep eden California Üniversitesi öğrencileri, Sproul Plaza’da kamp kurdu. Columbia Üniversitesinde devam eden Filistin yanlısı protestolarla dayanışma amacıyla çadır kurduklarını belirten öğrenciler, eylemi “dayanışma kampı” olarak adlandırdı.

Rusya, Harry Potter Kalesi'ne balistik füze fırlattı: 5 kişi öldü 32 kişi yaralandı! Rusya, Harry Potter Kalesi'ne balistik füze fırlattı: 5 kişi öldü... Haberi Görüntüle

HARVARD'DA NELER OLUYOR?

ABD'nin en prestijli üniversitelerinden olan Harvard'da Gazze kampı  kuran öğrenciler, "Okul İsrail’in finansmanını açıklasın" çağrısında bulundu. Yüzlerce öğrenci Çarşamba günü Massachusetts, Cambridge'deki Harvard Yard'da İsrail'in Gazze'deki savaşını ve Ivy League üniversitesinin Harvard Lisans Filistin Dayanışma Komitesi adlı öğrenci grubunu askıya almasını protesto etmek için toplandı.

Bebek katili Netanyahu'ya Holokost Anma Merkezi'nde büyük şok: Defol git Bebek katili Netanyahu'ya Holokost Anma Merkezi'nde büyük şok: Defol git Haberi Görüntüle

NELER OLMUŞTU?

Geçen yılın Aralık ayında gerçekleşen Kongre duruşmalarında rektörlerin sorgulanmasına katılan parlamenterlerin büyük kısmı Filistin yanlısı eylemlerde kullanılan yaygın sloganlar olan “Nehirden Denize Özgür Filistin” ve “İntifada” sloganlarını Yahudi soykırımı çağrısı olarak nitelendirmiş ve Siyonizm’in bir ırkçılık türü olarak görülmesini eleştirmişti. 

Söz konusu sloganları ifade özgürlüğü kapsamında ele alınabileceğini savunan Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay baskılara dayanamayarak istifa etmek durumunda kalmıştı.

Geçen hafta Kongre’de dinlenen Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik de antisemitizmin kampüste yerinin olmadığına dair bir açıklama yapmış, ancak bu açıklama da Cumhuriyetçi yetkililerden gelen istifa etmesine yönelik çağrıları önleyememişti.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading