Yandex Metrica

Sitede Ara

Bosna Kasabı Ratko Mladic için karar çıktı!

Bosna Kasabı Ratko Mladic için karar çıktı!

‘’Bosna kasabı’’ lakaplı Ratko Mladic için nihai karar az önce açıklandı. Uluslararası Ceza Mahkemeleri "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasını onadı.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Son yılların en büyük insanlık trajedisine imza atan ve Bosna'daki Srebrenitsa katliamanın baş aktörlerinden olan Ratko Mladic için karar, Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan karara göre,  Mladic'in müebbet hapis cezası onandı, temyiz başvurusu ise reddedildi.

DURUŞMA AN BE AN TAKİP EDİLDİ!

Acılı anneler, Saraybosna'daki Vijecnica Kütüphanesi'nde duruşmayı takip etti. Kararın açıklanmasından sonra göz yaşlarına boğulan kurban yakınları, adaletin sağlanmasından ötürü memnun olduklarını ifade ettiler.

SON YILLARIN EN BÜYÜK İNSANLIK TRAJEDİSİ!

En az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımı, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından gerçekleşen en büyük insanlık trajedisi olarak kabul ediliyor.

NE OLMUŞTU?

1996 yılında hakkında yakalama kararı çıkartılan ve Bosna’daki soykırımın baş aktörlerinden biri olan Ratko Mladic, karardan tam 16 yıl sonra Sırbistan’da yakalanmış ve dava Mayıs 2012’de başlamıştı.

"Soykırım" başlığı altında Srebrenitsa'da 1995'te yaşananlardan dolayı suçlu bulunan Mladic'in emrindeki Sırp güçlerinin hedefinin, Srebrenitsa'nın Bosnalı Müslümanlardan temizlenmesi olduğuna hükmedilirken bu hedefin, savaş suçlusu Sırp komutan Radovan Karadzic ile Mladic'in ortak planı olduğu ifade edilmişti.

İNTİKAM PLANI BÖYLE DUYURULMUŞTU!

11 Temmuz 1995 günü söyledikleri, birkaç gün içinde olacakların da habercisiydi. Sırp bayramı arifesinde şehri Sırp milletine armağan ettiklerini söyleyen Mladic, "Nihayet bu topraklarda Türklerden (bölge Müslümanları için kullanılan ifade) intikam alma zamanı gelmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Hakkındaki karara Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargılanmadığını" ve "hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını" öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti.

Mladic'in itirazına ilişkin temyiz duruşmaları 25 ve 26 Ağustos 2020'de görülürken sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 78 yaşındaki Mladic, duruşmaya bizzat katılarak savunmasını yapmıştı.

BOSNA’DA DEV EKRAN KURULDU

Bosna Kasabı olarak adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic Lahey'deki temyiz duruşmasında yargılanırken, Srebrenitsa'daki anıt mezar önünde dev ekran kuruldu ve mahkeme buradan takip ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading