Yandex Metrica

Sitede Ara

270.000 bin gizli belge casusların eline geçti: Gölge bakan sessizliğini bozdu

270.000 bin gizli belge casusların eline geçti: Gölge bakan sessizliğini bozdu

İngiltere'de 270.000 Birleşik Krallık kuvvetlerinin kayıtları Çinli bilgisayar korsanlarının eline geçti. Hükümet kaynakları, risk altındaki maaş bordrosu verilerinin mevcut ve eski güç üyelerinin isimlerini, banka bilgilerini ve adreslerini içerdiğini öne sürüyor

Dünya

09.05.2024, 16:02

Britanya'nın silahlı kuvvetlerinin neredeyse tüm üyelerine ait tahmini 270.000 maaş bordrosu kaydı, birkaç gün önce keşfedilen üçüncü taraf bir yükleniciye yapılan ihlal nedeniyle Çinli bilgisayar korsanlarının eline geçti.

Risk altındaki veriler arasında tam zamanlı askeri personelin, en az bir milletvekili de dahil olmak üzere yarı zamanlı yedeklerin ve Ocak 2018'den sonra ayrılan gazilerin isimleri ve banka bilgileri yer alıyor. Bu veriler, özel bir yüklenici olan SSCL tarafından yönetiliyordu.

Savunma bakanı Grant Shapps milletvekillerine, hacklemenin "kötü niyetli bir aktörün şüpheli işi olduğunu ve devletin müdahalesini göz ardı edemeyiz" dedi. Resmi kaynaklar daha az ihtiyatlı davrandılar ve özel olarak Çin'i işaret ettiler.

Bakan, Avam Kamarası'na Çin'le henüz "kanıtlanmış bir bağlantı" olmadığını ve ülkenin isminden bile bahsetmeyeceğini söyledi; bu da bazı milletvekillerinin uyarısı nedeniyle eleştirilmesine yol açtı.

İsrailli yerleşimciler yanlışlıkla kendi tırlarını yaktı: Gazze'ye gidiyor sandılar! İsrailli yerleşimciler yanlışlıkla kendi tırlarını yaktı: Gazze'ye gidiyor sandılar! Haberi Görüntüle

GÖLGE BAKANDAN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Gölge savunma bakanı John Healey, Çin'in müdahalesine ilişkin basında çıkan haberleri Shapps'ın sınırlı beyanıyla karşılaştırdı ve bakanları "hükümetler arası Çin stratejisine sahip olmamakla" ve Pekin'den gelen tehditlere karşı savunmada "tamamen yetersiz kaynak sağlamakla" suçladı.

Bilgisayar korsanlarının sistemde bir süredir, muhtemelen haftalarca mevcut olduğuna inanılıyor, ancak herhangi bir verinin çalındığına veya verilere müdahale edildiğine dair doğrudan bir kanıt yok. Maaş ödemeleri etkilenmedi ancak personele, banka bilgilerinin izinsiz kullanılıp kullanılmadığını takip edebilmeleri için kredi kontrolleri teklif edildi.

Çin olaya karıştığını yalanladı ve Birleşik Krallık için bir tehdit oluşturduğu fikrinin büyük bir çarpıtma olduğunu söyledi. Londra'daki Çin büyükelçiliği sözcüsü"Birleşik Krallık'taki ilgili tarafları yanlış bilgi yaymayı bırakmaya, sözde Çin tehdidi söylemleri üretmeyi bırakmaya ve Çin karşıtı siyasi saçmalıklarını durdurmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hacker saldırılarının resmi olarak atfedilmesi genellikle zordur, bunun nedeni kısmen saldırganların izlerini gizlemeye özen göstermeleridir; ancak aynı zamanda başka bir ülkenin ne zaman ve nasıl suçlanacağı konusunda diplomatik değerlendirmelerin de rol oynadığı bir durumdur. İstihbarat teşkilatları GCHQ ve Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) son soruşturmaya dahil olduğu anlaşılıyor.

Seçim Komisyonu Ağustos 2021'de Çinli aktörler tarafından saldırıya uğradı ve bu yılın Mart ayında bakanlar Çin'i sorumlu tuttu. Saldırganlar seçmen kayıtlarının kopyalarına erişim sağladı ve kurumun e-postalarına ve kontrol sistemlerine girdi. Hükümet, Pekin'i eleştiren parlamenterlerin de hedef alındığını söyledi.

Biden'dan soykırım itirafı: Gönderdiğimiz silahlarla siviller öldürüldü Biden'dan soykırım itirafı: Gönderdiğimiz silahlarla siviller öldürüldü Haberi Görüntüle

SAVUNMA PERSONELLERİNE İNCELEME

En son hackten etkilenenler arasında, aktif ücretli yedek milletvekilleri de var; yedek ordunun bir üyesi olan Muhafazakar Partili Bob Seely, Avam Kamarası'na bir uyarı telefonu aldığını söylüyor. Seely, "Kişinin banka bilgilerinin ve ulusal sigorta numarasının Pekin'e veya gittikleri her yere doğru uçtuğunu duymak biraz sinir bozucu." ifadelerini kullandı.

Potansiyel olarak etkilenenler arasında Kraliyet Donanması'nda cerrah komutan olarak görev yapan savunma bakanı Andrew Murrison da yer alıyor. Meclis sicilindeki beyanına göre kendisine son bir yıldır yaptığı çalışmalar karşılığında düzenli olarak ödeme yapılıyor. Ancak Savunma Bakanlığı bireysel vakalar hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Savunma bakanı ayrıca odak noktasını Paris merkezli Sopra Steria'nın bir yan kuruluşu olan yüklenici SSCL'ye kaydırmaya çalıştı. Shapps, şirketteki "potansiyel başarısızlıklardan" endişe duyduğunu söyledi ve milletvekillerine Savunma Bakanlığı bünyesinde "çalışmalarının tam bir incelemesini" yaptırdığını söyledi. Bakanlar Kurulu'ndan şirketin hükümet genelindeki faaliyetlerine bakılmasının istendiğini de sözlerine ekledi.

SSCL, Ekim 2023'e kadar %25'i Kabine Ofisi'ne aitti ancak bu noktada tamamen özelleştirilmişti. Ana şirketi Salı günü yorum yapmadı.

1348 dükkan alevler içinde kaldı: 2 bin kişi işsiz kaldı 1348 dükkan alevler içinde kaldı: 2 bin kişi işsiz kaldı Haberi Görüntüle

ORDUYA DİKKATLİ OLUN TALİMATI

Resmi kaynaklar, diğer yüksek profilli yedek askeri milletvekillerinin görevde aktif olmadıkları ve bu nedenle maaş alamadıkları için etkilenmeyebileceğini belirtti.

Bunlar arasında, seçildiğinden bu yana "hiçbir ödeme almadığını" beyan eden yedek kuvvetler subayı içişleri bakanı James Cleverly ve Deniz Kuvvetleri yedek subayı olan güvenlik bakanı Tom Tugendhat da yer alıyor. Bakanların sözcüleri yorum taleplerine yanıt vermedi.

SAS ve diğer özel kuvvetlere ayrı ödeme yapılması gerektiği ve bu nedenle etkilenmediği anlaşılmaktadır. Kraliyet gazileri Galler Prensi William ve kardeşi Harry, 2018'den önce ordudan ayrılmışlar ve herhangi bir maaş bordrosu kayıtları olmasa da, etkilenen gruplar arasında yer almıyorlar.

Askeri kaynaklar, Salı günü bir duyuru yapılmasının planlandığını ancak personele bilgi verilmeden önce ayrıntıların bir gecede medyaya sızdırıldığını söyledi. Hack tespit edildikten sonra sistem çevrimdışına alındı.

Askeri tazminat uzmanı Claims Bible'ı yöneten eski ordu mensubu Alfie Usher, silahlı kuvvetler mensuplarının dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Usher, "MoD, insanların açılan yeni hesapları veya dolandırıcılık uyarılarını takip edebilmeleri için bir kredi kontrol yazılımı sunacak ve bireylerin kimlik avı dolandırıcılıklarından kaçınmak için e-postalarını kullanırken daha dikkatli olmasını sağlayacak" diye ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading