Yandex Metrica

100 milyon dolarlık radarı vurdular: O cephede büyük saldırı hazırlığı

100 milyon dolarlık radarı vurdular: O cephede büyük saldırı hazırlığı

Ukrayna halkı, ABD ve Batılı ülkelere güvenmenin bedelini ödemeye devam ediyor. Mühimmat ve hava savunma füzesi bakımından yarıyolda bırakılan Ukrayna ordusu, Rus füzelerine karşı adeta çıplak durumda kaldı. Cephe hattındaki sıkışmışlığı Rus topraklarına kamikaze İHA saldırılarıyla aşmaya çalışan Kiev güçleri, Moskova açısından çok değerli bir hedefi daha imha etti. 

Dünya

29.04.2024, 23:48

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, ABD ve Batılı ülkelere güvenmenin ne kadar ölümcül olabileceğini herkese ispat etti.

Ukrayna'da kritik enerji tesisleri aylardır Rus füzelerince ardı ardına vurulurken halk, Patriot ve SAMP-T mühimmatı bulunmadığından ötürü her türlü bombaya açık bir halde savunmasız kaldı. 

Kiev yönetimi hava savunma füzesi göndermeleri konusunda Batılı ülkelere haftalardır çağrı yapıyor. Ancak Ukrayna'nın müttefikleri bu talebe pek kulak asmadı. 

Çernihiv'deki bina enkaza dönüştü.

ABD Kongresi, Joe Biden yönetiminin Ukrayna için hazırladığı 60 milyar dolarlık paketi onaylamazken Rus ordusu bu sabah Çernihiv kentini füzelerle vurdu. 

Füzelerden biri şehrin yoğun nüfuslu semtinde 8 katlı bir sosyal tesisi hedef aldı. Bina büyük ölçüde yıkılırken saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 14 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı? Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk... Haberi Görüntüle

FÜZE OLSAYDI BUNLAR YAŞANMAZDI 

Saldırıya ilk tepki Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'den geldi. Zelenski, "Ukrayna yeterli hava savunma ekipmanına sahip olsaydı bu saldırı yaşanmazdı" dedi. 

Kendilerini mühimmat bakımından yoksun bıraktıklarından ötürü Batılı ülkelere tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise hava savunma füzesi olmadığından ötürü Çernihiv'de insanların can verdiğini söyledi. 

Patriot hava savunma sistemi

Birkaç gün önce İran'ın İsrail'e yolladığı füzelerin havada nasıl imha edildiğinden bahseden Kuleba, "Ortadoğu'da insanların füzelerden güvenli bir şekilde korunmasının neye benzediğini gördük. Ukrayna'nın ortakları Ukraynalıların hayatlarını aynı hassasiyetle kurtarmamıza yardımcı olacak gerekli araçlara sahip" ifadesini kullandı. 

Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Haberi Görüntüle

ÇASİV YAR'A TAARRUZ HAZIRLIĞI

Şubat ayı sonlarında Donetsk cephesindeki kritik bölge Avdiyivka'yı ele geçiren Rus ordusu mayıs ayında Bahmut'un batısında agresif bir taarruza hazırlanıyor.

Bahmut'un 10 kilometre batısında bulunan ve rakımın nispeten yüksek olması nedeniyle bölgeye hakim bir konumdaki Çasiv Yar kasabası, Rusya'nın birinci hedefi durumunda. 

Ruslar, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'ya karşı elde ettikleri kesin zaferin yıldönümü olan 9 Mayıs'ta Çasiv Yar'ı ele geçirmeyi planlıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Siriski, havanın ısınmasıyla birlikte toprağın kuruduğunu ve böylelikle Rus zırhlılarının ilerlemeye başlandığını belirterek ön cephedeki durumun son günlerde 'çok kötüleştiğini' söyledi. 

Saldırılar Bahmut önleriyle birlikte Liman ve Pokrovsk yakınlarında devam ediyor. Rusya'nın yüz bini aşkın personelle belirli bir noktaya mı odaklanacağı, yoksa geniş bir hat boyunca taarruz denemesi mi yapacağı henüz belli değil.

Fakat sahadaki durumu gözlemleyen pek çok askerî uzman, ABD'nin 60 milyar dolarlık güvenlik yardımı paketinin Kongre'den geçmemesi ve Ukrayna ordusundaki personel eksikliği sorununun düzelmemesi halinde Rusya'nın cephede çok büyük ilerleme kaydedebileceğinde hemfikir. 

Hava savunma sistemleri için mühimmat yoksunluğundan muzdarip Ukrayna ordusu aynı zamanda topçu/obüs mermisine ulaşmakta da güçlük çekiyor. Cephe hattında Rusya'nın ateşlediği her 5 top mermisine karşı Ukrayna ancak 1 mermi ateşleyebiliyor. 

O sadece bir pisuvar değil! Çin'deki bu icat hayal gücünü zorluyor O sadece bir pisuvar değil! Çin'deki bu icat hayal gücünü... Haberi Görüntüle

100 MİLYON DOLARLIK NEBO-U RADARI

Bu arada Kiev yönetimi, sıcak temas hattındaki sıkışmışlığı Rus topraklarına yönelik saldırılarla hafifletmeye çalışıyor. Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı (GUR) kaynakları, kamikaze insansız hava araçlarının 17 Nisan'da Rusya'nın Mordovya Cumhuriyeti'ne bağlı Kovylkino şehrinde bir radar istasyonunu vurduğunu belirtti. 

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ise kamikaze İHA'ların Bryansk Oblastı'nda çok önemli bir hedefi başarıyla imha ettiğini bildiriyor.

Nebo-U radarı

Buna göre Bryansk'ta, Nebo-U tipi modern bir uzun menzilli radar sistemi, Ukrayna kamikaze İHA'ları tarafından imha edildi. Sözkonusu radarın Ukrayna derinliklerinde 700 kilometre menzilde tarama yapabildiği ve 100 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. 

SBU kaynakları sözkonusu Nebo-U radarına 7 adet kamikaze İHA ile saldırı düzenlendiği bilgisini verirken şunları söylüyor:

"Bu radarın yok edimesi sayesinde düşmanın Ukrayna kuzey sınırındaki hava hedeflerini tespit etme şansı azalıyor. Rusların radar körlüğü, birliklerimizin bu bölgede keşif yapmasına, insansız hava aracı fırlatmasına ve havacılık imkanlarını kullanmasına yardımcı olacak."

Ukrayna İHA'ları geçtiğimiz günlerde de Berdyansk yakınlarında Rus Kasta-2E2 tipi radar sistemini vurmayı başarmıştı.

 

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading