Yandex Metrica

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı?

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı?

Tanzanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretini ve Türkiye-Tanzanya ilişkilerindeki son gelişmeleri AA Analiz için kaleme alan Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Politika

01.05.2024, 17:45

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, "Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’ın ülkemizi ziyaretiyle tarihi ve kültürel bağları güçlü olan Tanzanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor." dedi.

"Doğu Afrika’da 1500’lü yıllarda Osmanlı Devleti, Kilve Sultanlığı ile birlikte sömürgeci güçlere karşı mücadele vermişti. O yıllardan bu yana Tanzanya’da sömürgeci güçlerin baskı ve zulümleri devam etti ve Tanzanya, Portekiz, İspanyol, Alman ve İngiliz sömürgesi altına girdi." diyerek analizine devam eden  Efe, "Tanganika 1961 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazandı ve 1964 yılında da Zanzibar’la birleşerek Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti kuruldu. Tanzanya yaklaşık 1 milyon kilometrekare yüzölçümü ve 60 milyonu aşkın dinamik nüfusuyla Doğu Afrika’nın en önemli ülkesi konumuna geldi." dedi.

Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek kelime etmedi Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek... Haberi Görüntüle

AFRİKA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE TANZANYA

Analizine devam eden Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, "Türkiye, Afrika kıtasındaki ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için gayret gösteriyor. Bu çerçevede ülkemiz 2005 yılında Afrika Birliğine gözlemci üye, 2008'de ise stratejik ortak olarak kabul edildi." dedi.

"Düzenlenen Türkiye-Afrika zirveleriyle çalışmalar kurumsallaştırılmaya çalışıldı." diyen Efe, "2002 yılında sadece 12 büyükelçiliğimiz bulunan Afrika’da faaliyet gösteren büyükelçilik sayımız 44’e yükseldi. Afrika ülkeleri de ülkemizin bu gayretlerine karşılık verdi ve 2008 yılında 10 olan Büyükelçilik sayısı 38’e yükseldi. Ülkemiz Tanzanya’da ilk büyükelçiliğini 1979 yılında açtı. Tanzanya ise Türkiye'deki büyükelçiliğini 2017 yılında açtı." ifadelerini kullandı.

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı? Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk... Haberi Görüntüle

TANZANYA-TÜRKİYE ARASINDA 10 ANLAŞMA

Açıklamlarına devam eden Efe, "Tanzanya’dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde son ziyaret eski Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete tarafından Şubat 2010’da gerçekleştirildi. Türkiye ile Tanzanya ilişkilerindeki durağanlığın en önemli sebeplerinden birisi FETÖ’nün bu ülkedeki varlığı oldu. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tanzanya tarafından yeni adımlar beklediklerini ifade etti ve 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Afrika turu kapsamında ziyaret ettiği Tanzanya ile 10 anlaşma imzalandı." dedi.

"Ticaret hacmimiz 11 milyon dolardan 2023 yılında 345 milyon dolara ulaştı. Fakat bu rakam hala oldukça düşüktür." diyen Efe, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya ile karşılıklı ticaretimizi artırmak niyetinde olduğumuzu ifade ederek 1 milyar dolar hedefini açıkladı. Tanzanya, Afrika kıtasında Sahra Altı Afrika'da en fazla yatırımımız olan ülke konumundadır." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devameden Efe, "Türk firmaları Tanzanya'da bugüne kadar 6,4 milyar dolar değerinde 14 projeyi başarıyla üstlendi. Tanzanya Türk müteahhitlerince üstlenilen toplam proje bakımından Afrika'da 3'üncü, Sahra Altı Afrika'da ise 1'inci ülke konumundadır. Biraz geç de olsa ilişkilerin bugünkü noktaya gelmesi oldukça önem arz ediyor. Tanzanya’da özellikle Darüsselam-Dodoma arasındaki hızlı tren ihalesini bir Türk firmasının Çin’e karşı kazanması Afrikalı ülkelerin dikkatlerini Türk firmalarına çevirmesinde etkili oldu." dedi

Koray Aydın seçilmediği için görevi bıraktı! İYİ Parti'de bir isim daha istifa etti! Koray Aydın seçilmediği için görevi bıraktı! İYİ Parti'de bir isim... Haberi Görüntüle

SAMİA SULUHU HASSAN'IN TÜRKİYE ZİYARETİ

Analizine devam eden Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, "Tanzanya'dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde 14 yıl sonra yapılan bu ilk ziyaret tarihi öneme sahiptir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu noktaya işaret ederek bu ziyaretin ikili ilişkilerin dönüm noktası olacağını ifade etti. Aynı zamanda Tanzanya’nın ülkemizin Doğu Afrika'daki en önemli ortaklarından biri olduğu da vurgulanan önemli başlıklardan biri oldu." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kapımız açık' mesajı sonrası Özgür Özel'den yeni açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kapımız açık' mesajı sonrası Özgür Özel'den yeni açıklama Haberi Görüntüle

6 YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

"Cumhurbaşkanı Hassan'ın ziyareti sırasında en önemli gündemlerden biri de terörle mücadele konusuydu." diyerek sözlerine devam eden Efe, "Terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmayan Türkiye, bu alandaki tecrübelerini dostlarıyla paylaşmaya da önem verdiğini dile getirdi ve Tanzanya'nın kendi güvenliğini sağlamada atacağı adımlara yardımcı olabileceği ifade edildi. Bu ziyaret sonrasında FETÖ’ye karşı Tanzanya tarafından da etkili ve somut adımlar atılması bekleniyor. Türkiye ile Tanzanya arasında yükseköğretimden yatırımların kolaylaştırılmasına 6 ayrı anlaşma imzalandı." ifadelerini kullandı.

Açıklamalarına devam eden Efe, "Samiha Suhulu Hassan, Türkiye’deki karşılamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke arasında faydalı ilişkileri geliştirme taahhüdünü yineledi. Türkiye'ye kalkınma desteğinden dolayı ve özellikle de eğitim ve sağlık sektörlerine olan desteklerinden dolayı teşekkür etti ve Türkiye’nin uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözümlerin bulunması konusundaki gayretlerini desteklediklerini ifade etti." dedi.

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, Bu ziyaret Türkiye’nin Afrika’daki barışçıl girişimlerine de destek mahiyeti taşıma noktasında önemlidir. Türkiye hem yakın zamanda savunma alanında anlaşmalar imzaladığı Somali ve Cibuti gibi ülkelerdeki çalışmaları hem de Sudan gibi iç savaşın devam ettiği ülkelerde barışın ve huzurun tesisi için yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor. Aynı zamanda bu adım, ülkedeki Türk yatırımlarının sigortası mahiyetindedir." ifadelerini kullandı.

"Bu adımlar Afrika'nın, Batılı ülkelerin yanında Çin gibi yeni aktörlere karşı Türkiye lehine daha fazla alan açması olarak da görülebilir." diyen Efe,  "Bu gelişmelerin aynı zamanda ilişkilerin düşük seviyede ilerlediği özellikle Kenya gibi ülkeler nezdinde de Türkiye'ye karşı tutum değişikliğine yol açacağı aşikardır. Bütün bunların gerçekleştirilebilmesi veya daha fazlasının yapılabilmesi için hem Tanzanya’da hem de Türkiye’de sürecin hassasiyetle takip edilmesi gerekiyor." dedi.

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Politika


Loading