Yandex Metrica

ABD'den Türkiye açıklaması: 'Türkiye'nin UAD'deki İsrail davasına müdahil olması ikili ilişkileri etkilemez'

ABD'den Türkiye açıklaması: 'Türkiye'nin UAD'deki İsrail davasına müdahil olması ikili ilişkileri etkilemez'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanında  İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmasına ilişkin olarak "Bu konuyu farklı değerlendiriyoruz. Bu, aşikar ancak bu durum değerli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemez." dedi.

Dünya

18.05.2024, 17:53

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla brifing düzenledi. Brifingde  Uluslararası Adalet Divanındaki İsrail'e yönelik soykırım davasına ilişkin gündemi değerledniren Kirby, ülkesinin soykırım davasıyla ilgili tavrının net olduğunu söyledi. Türkiye'nin davaya müdahil olma yönündeki kararını değerlendiren Kirby, "Bu konuyu farklı değerlendiriyoruz. Bu, aşikar ancak bu durum değerli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemez." dedi. Kirby, bazen müttefiklerle bazı konularda farklı düşünmelerinin normal olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaretle ilgili soruyu cevaplayan Beyaz Saray yetkilisi, Erdoğan'ın ziyaretinin önünde bir engel olmadığını belirtti.

Durum uçurumun eşiğinde: İstihbarattan felaket uyarısı: Elimizdeki her şeyi kullandık Durum uçurumun eşiğinde: İstihbarattan felaket uyarısı: Elimizdeki her şeyi kullandık Haberi Görüntüle

Son dakika: İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü Son dakika: İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN UAD'DEKİ SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİL OLMA KARARI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik." demişti. Fidan, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vicdanlarda yargılanmakta ve mahkum edilmektedir. Şüphesiz bu saldırıların hukuki düzlemde de yargılanması gerekmektedir. İsrail'in bu cürümleri hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden süreçler mevcuttur. Güney Afrika'nın başvurusunun hemen ardından 3 Ocak 2024'teki açıklamamızla bu başvuruyu memnuniyetle karşıladığımızı kaydetmiştik. Güney Afrika'nın bu başvurusunun ardından uluslararası toplumun nasıl bir tepki alacağı, Türkiye'nin bu durumdaki müdahalesinin nasıl olması gerektiği konusunda da Cumhurbaşkanımız tarafından verilen bir talimat mevcuttu. Biz ilk günden itibaren bu konuda iki yönlü bir çalışma sürdürdük. Birincisi hukukçularımızla da bir araya gelerek Türkiye'nin Güney Afrika'yı destekler şekilde davaya müdahil olması, hukuken nasıl ve hangi gerekçelerle mümkün olacak onu çok detaylı bir araştırma sürecine girdik. Şu ana kadar biliyorsunuz sadece iki ülke, Nikaragua ve Kolombiya bu konuda somut bir tutum aldı, başvuruda bulundu. Biz de bugün yaptığımız değerlendirmelerin neticesini sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik ve alınan siyasi karar gereği buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adımla Uluslararası Adalet Divanı önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz. Esasen ifade ettiğim gibi bu başvurumuza yönelik çalışmalarımız çok uzun süredir devam etmekteydi. Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaşkanımız tarafından alındıktan sonra ve şu anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalışmalarımızı tamamlayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail karıştı! Siyonist bakanlar yuhalandı: Küfürler havada uçuştu yumruklar konuştu İsrail karıştı! Siyonist bakanlar yuhalandı: Küfürler havada uçuştu yumruklar konuştu Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN GAZZE'DE YÜRÜTTÜĞÜ SOYKIRIM

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 35 bine yakın Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 24 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 78 bine yakın yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda.

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading