Yandex Metrica

Sıcaktan eriyeceğiz! Uzman isimler uyardı! Türkiye bu yaz sıcaktan kavrulacak!

Sıcaktan eriyeceğiz! Uzman isimler uyardı! Türkiye bu yaz sıcaktan kavrulacak!

Son yıllarda baharın gelmesi ve yağışların azalmasının ardından uzman isimler bu yılda yaz aylarının sıcaklık rekoru kıracağı yağışlarda azalmalar yaşanacağını belirterek havaların bu yazda mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirtti.   

Yaşam

28.04.2024, 20:50

Küresel ısınmadan nasibini alan Türkiye bu yılda sıcaklık rekoru kırmaya devam edecek. Mart ve Nisan ayında da havaların mevsim normallerinin üzerine seyrettiği gözlemlenirken geçtiğimiz yıl 2023 yılında sıcaklıklar 49.5 dereceyi bulmuştu.

3 Mayıs 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 3 Mayıs 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

UZMAN İSİMLERDEN İKLİM UYARISI

Türkiye'de yaşanan sıcaklıklar hakkında açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, ülke genelinde sıcak havaların ve iklim kaymalarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Lucas Torreira ve Hadise birlikte mi? Hadise ve Galatasaray'ın yıldızı aşk mı yaşıyor? Lucas Torreira ve Hadise birlikte mi? Hadise ve Galatasaray'ın yıldızı... Haberi Görüntüle

REKOR SICAKLIKLAR GELİYOR

Sıcaklıkların giderek arttığını belirten Prof. Dr. Murat Türkeş, "2023 yaklaşık 1,5 santigrat derece küresel ısınma eşiğine erişti, yıl içinde birkaç kez geçti. 2023 yazı çok sıcaktı, 2024'te de her ay rekor sıcaklıklar yani sanayi öncesine göre en yüksek sıcaklıklar yaşanıyor ve yeni yüksek sıcaklık rekorları kırılıyor" dedi.

Türkeş, Nisan ayında yaşanan sıcaklıkların Mayıs ayında görülmesi gerektiğini vurgularken, "Hem mevsimlik hava tahminleri hem de kısa süreli iklim öngörülerine baktığımızda çok büyük bir olasılıkla bu yaz da Türkiye'nin büyük bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde olacak. Güneydoğu Anadolu'da, İç Anadolu'nun mikroklima çukur alanlarında, Güneybatı Anadolu'da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyorum." belirtti. 

Akdeniz Bölgesi'nde sıcaklıkların daha da artacağını ya aylarında 5 ila 7 derece daha yüksek sıcaklıkların etkili olacağını belirtti. 

Banu Parlak sosyal medyada küplere bindi! 'Dilan Polat davasından vazgeç' diyen takipçilerine esti gürledi! Banu Parlak sosyal medyada küplere bindi! 'Dilan Polat davasından vazgeç'... Haberi Görüntüle

İKLİM KAYMALARINA DİKKAT

Yağış rejimlerinin değiştiğini belirten Prof. Dr. Türkeş, aşırı yağışlar, sel ve su baskınlarının daha sık yaşanacağını belirterek, "Türkiye'deki ana iklim bölgelerinde çok ciddi alansal kaymalar söz konusu. 50 yıl içinde Akdeniz ikliminin bugünkünden çok daha geniş alanları kaplayacağı öngörülüyor. Örneğin Batı Karadeniz'in büyük bölümü, Karadeniz'in iç bölgeleri, 'yağmur gölgesi' adını verdiğimiz vadi kuşakları, Akdeniz ikliminin etkisi altına giriyor. İç Anadolu'da egemen olan yarı kurak step iklimi de alanını genişletiyor. Dolayısıyla yüzyılın sonuna ulaşmadan büyük bir olasılıkla Türkiye, çok daha sıcak ve kurak Akdeniz ve step iklimlerinin egemenliğine girecek." dedi.

28 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 28 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

KALICI KARLAR ERİMEYE BAŞLADI

Küresel ısınma nedeniyle buzulların hızla eridiğine dikkat çeken Türkeş, Ağrı Dağı'nın tepesindeki karların 2070'e geldiğinde eriyeceğini belirterek, "Buzullar çok önemli. Buzulların oluştuğu dağlar aynı zamanda kalıcı karın bulunduğu alanlar. Orta ve kötümser iklim senaryoları gerçekleşirse gelecekte kar yağışı hemen hemen hiç düşmeyeceği için ilkbahar kar erimeleri yaşanmayacak. Aynı zamanda hızla erimekte olan dağ buzullarımız, hatta yüzyılın sonundaki kötümser senaryoda Büyük Ağrı'nın tepesindeki buzul takkesinin erimesini bekliyoruz. 2070'e geldiğimizde büyük bir olasılıkla çok ciddi bir değişiklik olmazsa bunları çoktan yaşamış olacağız. Artık çok daha sıcak, çok daha kurak, aşırı hava ve iklim olaylarına elverişli bir dünyaya kapıyı açtığımızı söyleyebilirim." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Yaşam


Loading