Yandex Metrica

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada

Türkiye'nin yeni uçak gemisine ilişkin detay tasarımlar ortaya çıktı. Dizayn Proje Ofisi tarafından çizilen planlar, yeni uçak gemisinin en az 50 uçağı taşıyabilecek 285 metrelik bir platform olacağını ortaya koyuyor. Güverteye çizilen dev ay-yıldız ise şık tasarımın en ince detayı oldu. 

Savunma

07.05.2024, 14:45

İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yerli ve millî gemiler tasarlayan Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Türkiye'nin TCG ANADOLU gemisinden çok daha büyük olacak uçak gemisinde genel konsepti belirledi. 

285 metre tam boya sahip olacak uçak gemisinin 72 metre genişlikte yapılması planlanıyor. Geminin deplasman ağırlığının 60 bin ton düzeyine yaklaşacağı hesaplanırken, bu ağırlıkta su çekimi ise 10.1 metre şeklinde belirlendi. 

TCG ANADOLU gemisinin ardından 'TCG TRAKYA' ismine sahip olacağı ileri sürülen Milli Uçak Gemisi, 4 adet LM2500 serisi gaz türbininden oluşan COGAG tipi ana tahrik sistemiyle donatılacak.

Rampalı kalkış ve halatlı yakalama (STOBAR) sistemine sahip olacak gemi 20'si güvertede, 30'u hangarda olmak üzere 50 adet hava aracını taşıyabiliyor.

Milli Uçak Gemisi tasarımı

Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Haberi Görüntüle

İSTANBUL'DAN ÇIKIYOR, AMERİKA KITASINI GEÇİYOR

DPO faaliyetlerinin anlatıldığı basın turuna katılan gazetecilerden İbrahim Sünnetçi, yeni uçak gemisine ilişkin görsel ve bilgileri savunma haber platformu DefenceTurkey'de yayınladı. 

Paylaşılan bilgilere göre Milli Uçak Gemisi yakıt ikmaline gerek duymaksızın 10 bin deniz mili (18 bin 500 km) yüzebilecek.

Bu rakam, geminin İstanbul'dan seyre çıkması halinde Akdeniz'den Atlas Okyanusu'na, oradan da Amerika kıtasına ulaşıp Panama Kanalı'nı geçerek Büyük Okyanus'un ortasına dek gidebilmesi demek. 

Gemi aynı zamanda yine İstanbul'dan yola çıktıktan sonra Kızıldeniz hattından Hint Okyanusu'na açılıp Avustralya ve Papua Yeni Gine'ye kadar da ikmalsiz olarak rahatlıkla gidebiliyor.

Milli Uçak Gemisi tasarımı

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

HÜRJET, KIZILELMA, TB3 VE ANKA-3

Milli Uçak Gemisinin ekonomik seyir hızı 25 knot (46 km/s) olarak planlanıyor. Dizayn Proje Ofisi'nin hazırladığı görsellerde, geminin güvertesinde gökyüzünden görülecek dev bir ay-yıldız dikkat çekiyor. 

Boyutları itibariyle Türkiye'nin gerçek anlamda ilk uçak gemisi olacak platform, TUSAŞ'ın insanlı uçağı HÜRJET'i, Baykar'ın insansız uçağı KIZILELMA'yı ve yine Baykar'ın Bayraktar TB3 SİHA'larını taşıyacak.

TUSAŞ'ın insansız hayalet uçağı ANKA-3 de geminin derin operasyonlar için önemli silahlarından biri olacak.

Hem TUSAŞ hem de Baykar mühendisleri Dizayn Proje Ofisi'ni periyodik olarak ziyaret ederek gemide bulunması gereken özelliklere ilişkin toplantılara katılıyor. 

Dizayn Proje Ofisi'nin Milli Uçak Gemisi tasarımı

14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager üretti 14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager... Haberi Görüntüle

MODÜLER RAMPA, MİDLAS, GÖKDENİZ...

Güvertede, Milli Uçak Gemisi'ne yönelecek tehditlerin bertarafı için hava savunma füzelerinin bulunacağı 32 hücreli MİDLAS VLS (Dikey Atım Lançer Sistemi) göze çarpıyor. Uçak gemisinin 4 yanında da GÖKDENİZ ve LEVENT gibi yakın hava savunma sistemleri bulunuyor. 

Milli Uçak Gemisi tamamıyla Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarlandı. Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle inşa edilecek dev gemi için yabancı firmalardan teknik destek talebi şimdilik planlanmıyor. Türk donanmasının caydırıcılığını küresel ölçekte artıracak gemi üzerinde 2 adet kalkış ve 1 iniş pisti ile 3 adet koşu yolu yer alıyor. 

Modüler rampanın bulunduğu uçak gemisinde ilk etapta mancınık/katapult sistemi yer almayacak. Hava araçlarını saniyeler içinde hızlandıracak mancınık sisteminin yerli şirketlerce üretilmesi halinde Milli Uçak Gemisindeki modüler rampanın söküleceği ve pistin düz bir şekle dönüştürüleceği belirtiliyor. 

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Haberi Görüntüle

ORTA BÜYÜKLÜKTE BİR UÇAK GEMİSİ

Türkiye'nin yeni uçak gemisine ilişkin tasarımın ortaya çıkması yabancı savunma medyası tarafından heyecanla karşılandı. Malezya merkezli Defence Security Asia (DSA), Milli Muharip Uçak KAAN'ın yakın gelecekte bu gemide konuşlanabileceğine ilişkin iddiaları hatırlatarak, halihazırda 50 adet olarak planlanan uçak sayısının da artabileceğini kaydediyor. 

DSA ayrıca, Amerikan uçak gemilerinin 100 bin ton deplasman ağırlığına sahip olduğunu kaydederek Türkiye'nin Milli Uçak Gemisinin İngiltere'deki HMS Queen Elizabeth ya da HMS Prince of Wales gibi 'orta büyüklükte' olacağını belirtiyor. 

Habere Tepki Ver

243

0

12

3

0

1

2

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading