Yandex Metrica

SİPER'i başardık SAMP-T ile geldiler: Hava savunmada dondurulmuş ortaklık devrede

SİPER'i başardık SAMP-T ile geldiler: Hava savunmada dondurulmuş ortaklık devrede

Türkiye'nin Fransız-İtalyan üretimi SAMP-T'ye ilişkin 5 yıl önce yaptığı anlaşma Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde raftan indi. Paris ve Roma, Ankara ile ortak hava savunma sistemi üretmek için oldukça hevesli.

Savunma

25.04.2024, 11:22

Türkiye'nin acil hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğu dönemde Ankara'nın işbirliği taleplerini ağırdan alan Fransa ile İtalya, şimdi 2017 yılındaki SAMP-T anlaşmasını devreye sokmak istiyor. Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde Brüksel'de yapılan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde her iki ülkenin liderleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a savunma işbirliği konusunda sıcak mesajlar verdi. Lakin Paris ve Roma'nın hava savunma sistemi konusunda Ankara'ya mesafeli durduğu 5 yıl boyunca Türk mühendisler SAMP-T ayarındaki SİPER sistemini zaten geliştirmişti. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

GERGİN İLİŞKİLER NEDENİYLE DONDURULMUŞTU

Fransa-İtalya ortaklığındaki Eurosam firmasının geliştirdiği hava savunma sistemi SAMP-T konusunda Ankara-Roma-Paris arasında 2017 yılında anlaşma imzalanmıştı. Savunma işbirliği niyet beyanını içeren anlaşmayla, yüksek irtifa hava savunma sistemi SAMP-T'nin teknoloji paylaşımını da içeren bir paket dahilinde Türkiye ile ortak üretimi öngörülüyordu. Ancak anlaşmanın imzalanmasından sonra özellikle Fransa ile Türkiye arasında gergin seyreden diplomatik ilişkin, bu anlaşmanın hayata geçirilmesine imkan tanımadı. 

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

O AYARDAKİ BİR SİSTEM ZATEN YAPILDI

5 yıl önceki anlaşma, Türkiye'nin SAMP-T ayarındaki bir sistemi milli imkanlarla imâl etmeye çok yaklaştığı bir dönemde yeniden gündeme geldi. Katar'ın başkentindeki Doha Forumu'na katılan ve buradaki konuşmasında Brüksel'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarına ilişkin bilgiler veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Fransa hem de İtalya'nın SAMP-T'yi ortak üretme konusunda Türkiye'ye yakın durduğu mesajı verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşmelerinde en önemli konunun füze savunma sistemi meselesi olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Şimdi bu iki ülke (Fransa ve İtalya) aslında bu çerçevede ortak üretimi Türkiye'de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar" dedi. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

100 KİLOMETRE MENZİL YAKALANDI

Fransa ve İtalya'nın SAMP-T konusundaki gecikmiş selamı, konunun uzmanlarına "Daha önce neredeydiniz?" dedirtiyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, HİSAR A+ ve HİSAR O+ savunma sistemlerini envanterine sokan Türkiye'nin daha yüksek menzildeki SİPER'i de geliştirmekte olduğunu hatırlatmış ve hava savunmada 100 km menzile ulaşıldığı müjdesini vermişti. Yerli ve milli SİPER hava savunma sisteminin ulaştığı bu yetenek hemen hemen SAMP-T ölçeğine gelindiğini gösteriyor. İsmail Demir, eldeki HİSAR füzelerine 'booster' eklemek suretiyle menzil artırımının gerçekleştiğini kaydetmişti. 

Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi var Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi... Haberi Görüntüle

S-400, SAMP-T, HİSAR VE SİPER...

Test atışları süren SİPER'in 2023 yılında envantere girmesi bekleniyor. Bu esnada SAMP-T'nin Türkiye'de üretilmesi projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye hem S-400 hem SAMP-T hem de yerli hava savunma sistemlerine (HİSAR, SİPER) sahip dünyadaki tek ülke konumuna erişecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading