Yandex Metrica

'Ölümcül geliyor' diyerek duyurdular! ATAK helikopteri Filipinler yolunda

'Ölümcül geliyor' diyerek duyurdular! ATAK helikopteri Filipinler yolunda

Türkiye'nin Filipinler'e ihraç ettiği 6 adet ATAK'ın ilk 2 tanesi önümüzdeki ay yola çıkıyor. ABD'nin bir süre engellemeye çalıştığı satışın toplam bedeli 269 milyon 300 bin dolar.

Savunma

30.01.2024, 19:07

Filipinler'in geçtiğimiz yıl TUSAŞ'a sipariş verdiği ATAK taarruz helikopterlerinin teslimatı gelecek ay başlıyor. Filipin Hava Kuvvetleri Komutanı Allen Paredes, gelişmeyi sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: "Ölümcül... Bu aralık ayında geliyor. Filipinler Hava Kuvvetleri'nin T129 ATAK helikopteri!"

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile Hava Kuvvetleri Komutanı Allen Paredes

İlk parti helikopterler önümüzdeki ay Manila'ya sevk edilecek. Böylece Filipinler, Türkiye'nin ürettiği taarruz helikopterinin yurtdışındaki ilk kullanıcısı olacak. 

Filipinler ile Türkiye arasında yapılan anlaşma, TUSAŞ üretimi milli taarruz helikopterlerinden 6'sının bu ülkeye ihracını hükme bağladı. Anlaşmanın toplam bedeli 269 milyon 300 bin dolar. Ancak helikopterde ABD yapımı LHTEC-CTS800 model kullanılmasından ötürü ihraç için Washington'dan onay bekleniyordu. ABD bu konuyu uzun süre sürüncemede bıraktı. 

Filipinler'in ATAK'ı Türkiye'den alamaması halinde Çin'e yöneleceğini idrak eden ABD Kongresi geçtiğimiz mayıs ayında ihracata onay vermek zorunda kaldı. İhracatta pürüzlerin ortadan kaldırılmasının ardından Manila yönetimi pilotlarını eğitimler için Ankara'ya gönderdi. Filipinli pilotlar yaz ayları boyunca Ankara'da ATAK eğitimi gördü. 

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde... Haberi Görüntüle

2+2+2 ŞEKLİNDE TESLİM EDİLECEK

TUSAŞ'ta üretimi tamamlanan 2 adet ATAK helikopteri önümüzdeki ay bu ülkeye sevk edilecek. Bunu şubat ayında 2 adet ATAK daha izleyecek. Kalan son 2 ATAK teslimatının ise 2022 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

PAKİSTAN'LA ANLAŞMAYA TAŞ KOYDU

Türkiye'nin en büyük havacılık firması TUSAŞ, Pakistan'a tek seferde 30 ATAK satışı için anlaşma imzalamış ancak 1,5 milyar dolarlık bu ihracat fırsatı, ABD'nin motor lisansına onay vermemesinden ötürü akim kalmıştı. TUSAŞ halen Pakistan'a satış için ABD Kongresi'nden onay bekliyor. Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen TS1400 motoru ve güç sisteminin ATAK helikopterine entegrasyonu halinde Türkiye, ihracat konusundaki onay sıkıntısından da kurtulmuş olacak. TS1400 motoru halen GÖKBEY helikopterlerinin prototiplerinde kullanılıyor. 


Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi var Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi... Haberi Görüntüle

GERÇEK OPERASYONDAN 360 DERECE GÖRÜNTÜ

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading