Yandex Metrica

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç

Türkiye'nin ilk 5. nesil savaş uçağı olarak envantere girmeye hazırlanan KAAN, dünyada ilgi görmeye devam ediyor. Son olarak eski ABD askeri ve jet motoru teknisyeni Chris Cappy, Milli Muharip Uçak KAAN'ı her yönüyle analiz etti. 

Dünya

03.05.2024, 14:14

Deneyimli pilot Barbaros Demirbaş kontrolünde 21 Şubat 2024'de Ankara semalarını süsleyerek göğsümüzü kabartan Türkiye'nin ilk 5. nesil savaş uçağı KAAN, dünyanın birçok bölgesinden kendisine övgü almaya devam ediyor.

Son olarak eski ABD askeri ve Jet motoru teknisyeni Chris Cappy, KAAN başta olmak üzere Türkiye'nin savunma sanayii alanında attığı adımları bir bir ele aldı. Batı ambargolarını Türkiye'nin öz kaynakları ile yıktığını belirten Cappy, KAAN'ın diğer 5. nesil savaş uçaklarına kafa tutacağını belirtti.

KAAN'ın teknik özelliklerini ve Türkiye'nin savunma sanayiinde attığı adımları analiz eden Cappy, "Türkiye Avrupa ve Asya teknolojilerine ihtiyaç duymadığını cesur bir dille ifade etti" sözleriyle duyurdu.

2015 yılından itibaren Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta DEAŞ ve PKK ile mücadelesine değinen Cappy, "Suriye ve Irak'ta yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdiler bunların çoğu tek taraflı, bazıları ise ABD-Türkiye ortaklığında gerçekleşti" dedi.

Cappy, Suriye'de patlak veren iç savaş sırasında Türkiye'nin sınır hattını başarıyla koruduğunu PKK ve DEAŞ'a etkilili operasyonlar düzenlediğini belirtti.

Suriye iç savaşının etkili olduğu o dönemlerde Türk hava sahasını ihlal eden Rus Su-24 uçağının Türk F-16'ları tarafından düşürüldüğünü hatırlatan Cappy "Türkiye sınır güvenliği konusunda ne kadar ciddi olduğunu ilk o zamanlar dünyaya göstermişti" ifadelerini kullandı.

Türk F-16'sı tarafından düşürülen Rus uçağı

Şırnak Türkiye'nin petrol başkenti olacak! Gabar'daki petrol rezervinin 5 katı Kato Dağı'nda var! Şırnak Türkiye'nin petrol başkenti olacak! Gabar'daki petrol rezervinin 5 katı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE ARTIK 4. SÜPER GÜÇ

Türkiye'nin Kuzey Suriye'de 128 hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Cappy, Türkiye'nin hava sahasını ne kadar aktif kullandığını bu operasyonlarda görebiliyoruz dedi.

Yeni nesil savaş uçağının bir savaş uçağından çok daha fazlası olduğunu belirten Cappy, "Bu tarz uçaklar ulusal gururun, özerkliğin sembolü, masada ve savaşta çaydırıcı güç olarak kullanılır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yerli savaş uçağı geliştiren ülkeler arasına girmesi, dünya manşetlerinde uzun süre yer aldı diyerek sözlerine devam eden Cappy, yeni Titan'ın göklerde süzülmesi herkesi fazlasıyla heyecanlandırdı ifadesinde bulundu.

Cappy, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tüm modern savaş uçağı performanslarını kriterlere uygun şekilde tasarladı. 1.8 ila 2.2 maksimum hız, 55.000 ft yükseklik, dahili yakıtla 700 M menzil ve dokuz G'ye kadar uygulanan manevra toleransı böylesine etkili bir uçak sadece 3 ülkede var dedi.

Bu uçakları üretmeyi başaran Rusya, Çin ve ABD'ye Türkiye'de eklendi diyen Cappy, Türkiye'nin böylesine bir başarı yakalamasının nedenleri arasında onlarca yıldır yapılan hazırlık ve Batı'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargolar var ifadelerini kullandı.

İlk ambargonun 1985 yılında Akdeniz'de bulunan Kıbırs adasına düzenlenen operasyon sonucunda gerçekleştiğini belirten Cappy, Türkiye'nin bu operasyonuna karşı Batı, Türkiye'ye silah ambargosu ile karşılık verdi dedi.

Türkiye bu ambargo sonrası yerli üretime yöneldi diyen Cappy, askeri, endüstriyel kompleksini kurmak için yoğun yatırım yapan Türkiye 2002 - 2023 yılları arasında AK Parti hükümeti ile savunma sanayi alanında yüzde 75'lik yerliliğe ulaşarak iddialı bir ülke konumuna geldi dedi.

2022 yılında 4.5 milyar dolara ulaşan dünyanın en büyük 12. silah ihracatçısı konumuma gelen Türkiye, 2004 yılında yabancı askeri ithalata olan bağımlılığını yüzde 80'den yüzde 20'ye düşürdü ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı hamlesinin özünde ABD ile Türkiye arasında çıkan F-35 krizi olduğunu hatırlatan Cappy, bu konunun bugün bile hala hararetli bir şekilde konuşulduğunu söyledi.

Biz zamanlar Türkiye'nin ABD'nin 5. nesil uçağı olan F-35 geliştirme programına dahil olduğunu hatırlatan Cappy, Türkiye gelişimin finansmanına yardımcı oluyor ve Avrupalı operatörler için seçilmiş bakım fonksiyonlarını sağlıyordu dedi.

Çin yeni uzaktan algılama uydusu olan Yaogan-42 02'yi yörüngeye gönderdi Çin yeni uzaktan algılama uydusu olan Yaogan-42 02'yi yörüngeye gönderdi Haberi Görüntüle

KAAN İÇİN KUYRUĞA GİRECEKLER

Türk Savunma Sanayii mühendislerinin F-35 yapımına yardımcı olduğunu belirten Cappy, Florido Edland Hava Üssü'nde çok sayıda Türk mühendisin çalıştığını ifade etti.

Chris Cappy, Türkiye'nin ilk etapta F-35'den toplam 100 adet almayı planladığını, hatta ilk F-35'lerini 2018'in haziran ayında envanterine aldığını belirtti.

Daha sonra işlerin değiştiğini ve ABD kongresinin Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını duyurduğunu belirten Cappy, bu adımın Türkiye'nin Rus s-400 hava savunma füze sistemini satın almasından sonra gerçekleştiğini ifade etti.

Suriye'de devam eden iç savaşın Türkiye'yi o dönemlerde hala tehdit ettiğini belirten gün , Türkiye'nin s-400 hamlesini kendi ülkesinin çıkarlarını korumak açısından çok anlaşılır olduğunu belirtti.

Öte yandan Türkiye'nin bir diğer komşu ülkesi olan İran'ın da balistik füzeleri ile tehlike saçtığını belirten Cappy, Türkiye'nin s-400 hamlesini gayet anlaşılır buluyorum dedi.

Sözlerine devam eden Cappy, "Bilmeyenler için söylüyorum, Türk mühendisler ABD'de 5. nesil programın tasarımına çok yardımcı oldular ve önemli roller üstlendiler." ifadelerini kullandı.

O narsist bir psikopat! Rus muhaliften çok konuşulacak Putin yorumu: Nükleer silah kullanabilir! O narsist bir psikopat! Rus muhaliften çok konuşulacak Putin yorumu:... Haberi Görüntüle

'F-35 MOTORUNU TÜRKLER YAPIYORDU'

"F35 için F135 motoru ve F22 için F119 motoru. Her iki platformda da jet motoru tamircisi olduğum için motor hattında her gün Türk mühendislerle çalıştım." diyen, Cappy, "Artık bizimle çalışmadıkları ve programdan çıktıkları günü iyi hatırlıyorum. İyi bir jet yapabileceklerini %100 biliyorum. Çünkü bizimkini inşa etmemize yardım ettiler'' şeklinde konuştu.

KAAN'a yönelik açıklamalarına devam eden Chris Cappy Ukrayna, Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD ve Avrupa'nın savaş için bağışladığı paralar ile TUSAŞ üretimi yerli savaş uçağı KAAN'a talip oldu dedi. Öte yandan Cappy, Ukrayna'nın F-35 programından çıkarılan Türkiye'den ABD'den gelen bağışlar ile KAAN almasını "ironik" olarak değerlendirdi.

Habere Tepki Ver

48

1

1

1

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading