Yandex Metrica

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı

Ukrayna, Tayvan ve Gazze merkezli gelişmeler, hava savunma füzesi talebini küresel ölçekte zirveye taşıdı. Patriot sistemlerinde kullanılan PAC-3 füzesinin üreticisi Lockheed Martin, üretimin büyük ölçüde robotlarla yapıldığı yeni tesis kuruyor. Füzeye kritik bileşenleri üreten şirketler de kapasitelerini genişletiyor. 

Savunma

27.04.2024, 22:53

Üçüncü Dünya Savaşı'nın ayak sesleri giderek daha da yakından duyulurken Ukrayna, Tayvan ve Gazze merkezli gelişmeler küresel silah ihtiyacını görülmemiş ölçekte artırdı. Özellikle Amerikan hava savunma füzesi Patriot'lar konusunda talep patlaması yaşanıyor. 

Ukrayna ordusu tarafından da kullanılan ancak bir süredir mühimmat eksikliği yaşanan Patriot sistemi, hava hedeflerini imha etmek için PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) füzelerini kullanıyor. 

2018 yılında 350 adet PAC-3 hava savunma füzesi üreten Lockheed Martin, gelen yoğun talepler sonrası 2023 yılında bu rakamı 500'e çıkardı. Şirket yeni üretim tesislerinin hayata geçmesinin de etkisiyle geçtiğimiz yıl 500 adet füze üretti. 

Patriot PAC-3

Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Haberi Görüntüle

2027 HEDEFİ: 650 PATRIOT FÜZESİ

Amerikan Defense News'e konuşan Lockheed PAC-3 Programı Başkan Yardımcısı Brenda Davidson, geçtiğimiz yıl aralık ayında 500 sayısına ulaştıklarını belirterek yeni hedeflerinin ilk etapta 550 füze olduğunu duyurdu. 

Lockheed'in PAC-3 MSE füzelerinin üretimini artırmak için inşa ettiği 85 bin metrekarelik ek tesiste imalat faaliyetinin neredeyse tamamen otonom hale geldiği ve füzeleri robotların imâl ettiği belirtiliyor. Brenda Davidson, üretimin daha  sorunsuz ve verimli hale gelmesi için otomatik sistemlerden yararlandıklarını söyledi. 

Şirket 2027 yılı itibariyle yılda 650 adet PAC-3 füzesi üretebilir hale gelmeyi hedefliyor. Füze için bir dizi şirket de destek sağlıyor. Aerojet Rocketdyne firması katı roket motorunu üretirken, Boeing ise arayıcı başlıkları imâl ediyor. 

Lockheed Martin'in Arkansas'taki füze üretim tesisi

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

PENTAGON: O TESİSLER HIZLA KURULMALI

Patriot füzelerine talebin artmasından ötürü bu füzeler için bileşen üreten tüm şirketler kapasite artışına gitti. 

Ukrayna ordusu Patriot haricinde diğer savunma sistemlerini de kullandığı için Amerikan şirketi öncelikle Avrupa'daki müşterileri ve muhtemel bir Çin-Tayvan savaşı sırasında ABD güçlerinin ihtiyacına odaklandı. 

Pentagon Satın Alma Şefi Doug Bush, PAC-3 füzesi üretiminde çok daha fazlasının hedeflenmesi gerektiğini belirtirken, işletmelerin yeni tesisleri hızla kurması gerektiğini kaydediyor. 

Patriot PAC-3

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

BOEING ARAYICI BAŞLIKTA GAZA BASTI

Lockheed yetkilisi Brenda Davidson ise uluslararası 6 ayrı müşteriye Patriot füzesi yetiştirmeye çalışırken aynı zamanda 100 milyon dolar yatırımla bu füzeleri AEGIS sistemine entegre etme aşamasında olduklarına vurgu yapıyor. 

Boeing PAC-3 arayıcı başlıklarında talebe yetişebilmek için 35 bin metrekarelik yeni tesis kuruyor. Şirketin Hava ve Füze Savunma Programı Direktörü Jim Bryan, yeni tesisle birlikte üretim kapasitesinin yüzde 30 artacağını söylüyor. 

Yılda 650 füze üretim hızına ayak uydurmak için robotik lehimleme hattı kuruluyor. Jim Bryan, önümüzdeki yıllarda talep 650 füzenin çok üstüne çıksa bile bunun üstesinden gelebileceklerini ileri sürüyor. 

Ukrayna ordusu son 2 yıldır Patriot sisteminin en aktif kullanıcısı oldu. Rus saldırılarının yoğunluğu nedeniyle Nisan 2024 itibariyle Kiev'de Patriot bataryalarının kullanabileceği hava savunma füzesi kalmadı. 

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

1

2

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading