Yandex Metrica

Makine Kimya'nın çılgın projesi: Fırtına obüsü 72 kilometreden vuracak!

Makine Kimya'nın çılgın projesi: Fırtına obüsü 72 kilometreden vuracak!

Fırtına obüsünün elektrilisini geliştirmeye çalışan MKE, aynı zamanda bu obüsün etkili vuruş menzilini 40 kilometreden 72 kilometreye çıkarmanın hazırlığını yapıyor. Obüs topu menzili yıl sonu itibariyle 56 kilometre olacak.

Savunma

25.04.2024, 19:45

Türk savunma sanayisinde 'yapılmayanı yapma' yaklaşımıyla son dönemde bir dizi Ar-Ge projesi yürüten Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, 40 kilometrelik obüs mühimmat menzilini 72 kilometreye çıkarmanın hazırlığını yapıyor. 
 
Elektrikli zırhlı araç, elektrikli obüs ve geçtiğimiz günlerde tanıtımını yaptığı deniz topu ile dikkatleri üzerine çeken MKE'nin önündeki en önemli hedeflerden biri, Fırtına obüslerinin 72 kilometre mesafeyi vurmasını sağlamak. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli ateş destek unsurlarından olan Fırtına obüsünde mevcut 40 kilometrelik menzil ilk etapta 56'ya sonrasında 72 kilometreye çıkarılacak. Kurum yetkililerinden alınan bilgiler bu yıl sonuna kadar 56 kilometrelik menzil hedefine ulaşılacağını gösteriyor. 

Obüs vuruş menzilinde rekor, Amerikan İngiliz ortaklığıyla geliştirilen M1299 kodlu obüse ait. 155 milimetrelik mühimmatla geçtiğimiz yıl yapılan testlerde 70 kilometre hedefine ulaşılmıştı. MKE 72 kilometreye ulaştığında Fırtına, dünyanın en uzun atış menziline sahip obüsü unvanına sahip olacak. 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

TAHRİP GÜCÜ YÜKSELTİLİYOR 

TÜBİTAK SAGE'yle yürütülen toz termobarik üretim projesi Volkan’da da sona gelindi. Yüksek tahrip etkinliğine sahip termobarik dolgulu harp başlığı geliştirilmesine imkan sağlayacak projede, eylül ayı itibarıyla seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda C-4 üretimini yerli kabiliyetlerle yapmaya başlayan MKE AŞ, tek vardiyada 15 kilogramlık seri üretimi yakaladı. Bu miktarın günlük 80 kilograma çıkarılması amaçlanıyor.

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

ELEKTRİKLİ PALETLİ ARAÇLAR TESLİM EDİLİYOR

Motor ve güç grubu konusundaki dışa bağımlılığa da son vermek isteyen kurum, bu konudaki teknolojilere yoğun yatırım yapıyor. Zırhlı araçlar için dizel motor çalışmaları farklı şirketler tarafından sürdürülürken MKE, elektrikli motor konusuna yoğunlaştı. 25 tona kadar araçları elektrikli olarak hareket ettirme konusunda geliştirilen çözümün teslimat aşamasında olduğu belirtiliyor. 

Halen envanterde olan paletli araçlar üzerinde yürütülen çalışmalarla yerli elektrikli motor sayesinde işletme maliyetleri düşecek, askeri lojistik giderler azaltılacak.

Burdur’daki askeri birlikte yapılan uluslararası 26 testin başarıyla geçilmesinin ardından 50 adetlik sipariş alan MKE AŞ, gelecek ay itibarıyla teslimata başlayacak. Zırhlı muharebe araçlarının (ZMA) üzerinde yine MKE AŞ tarafından geliştirilen 25 milimetre top yer alacak.

Daha büyük platformlar için de elektrikli motorlar geliştirmeyi amaçlayan MKE AŞ, hibrit tahrik sistemi bileşenlerinden araç yönetim sistemi yazılımına ve elektrik motoruna, jeneratörden pil paketine kadar 8 bileşende de yerli ve milli çözümler oluşturabilecek noktaya geldi.

Bu projenin devamı olarak elektrikli Fırtına obüsünün testlerine de gelecek ay başlanacak.

SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde! Ordunun ihtiyaç duyduğu her yerde SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde!... Haberi Görüntüle

UÇAKLARIN ISI FİŞEĞİNİ MKE ÜRETECEK 

Spektral Isı Fişeği Geliştirme Projesinde de gelişmiş kızılötesi güdümlü mermilere karşı hava platformunu koruyan spektral ısı fişeğinin (flare) geliştirilmesinde son noktaya gelindi. Hava Kuvvetleriyle test çalışmaları devam ediyor.

Kimya alanında yol alınması gereken 17 ana kalemi belirleyen MKE AŞ, kritik ham maddelerin geliştirilmesi ve yerli üretimi için çalışmalarını sürdürüyor.

Çelik fabrikasında da önemli yatırımlar yapan MKE AŞ, 120 tonluk kapasiteye ulaştı.

3 bin tonluk serbest dövme presini revize eden şirket, 7 bin tonluk serbest dövme presini hayata geçiriyor. Böylece Orta Doğu bölgesindeki tek 7 bin tonluk serbest dövme presi devreye alınacak. Bu projeyle özel çelik üretiminde önemli bir imkan ve avantaj elde edilecek.

MKE AŞ'nin, 2024'e kadar çelik üretimiyle ilgili kapasitesini de sözleşmeye bağlaması bekleniyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading