Yerli ve milli imkanlarla Tuzla Tersanesi'nde üretilen TCG Ufuk envantere girmeye hazırlanıyor. Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirilen gemi, dikkatleri bir anda üzerine çekmişti. Çünkü Erdoğan konuşmasında, "Ufuk korveti, ülkemizin ilk istihbarat gemisi olma özelliği taşıyor" cümlesini kullanmıştı. Ankara, belli ki bu kabiliyete sahip olduğunu net bir şekilde duyurmak ve gelinen noktaya eriştiği imkanları hem dost hem düşman ülkelere ilan etmek istiyordu.
O gün denize indirilen A-591 borda numaralı Ufuk korveti, test sürecinde çok değerli bir performans ortaya koydu ve 'kabul' için sona gelindi. Ufuk gemisinin Türkiye için ne anlam ifade ettiğini yorumlayan Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, TRT Haber'de yayınlanan demecinde çok önemli bilgiler verdi. İşte Erkan'ın ağzından Ufuk gemisi ve yetenekleri:
Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil...RAKİBİ SAFDIŞI BIRAKMAK...
"Günümüzün en büyük silahı olan teknolojik dijital harp için baştan sona bu amaçla tasarlanmış ilk Türk gemisi bu... TCG Ufuk’ta asıl amaç elektronik veri izleme, toplama, analiz etme ve gerekirse karşı tedbirler ile düşman elektronik sinyallerini aldatma-engellemedir. Yerli imkanlarla geliştirilen pek çok ekipman ve sensör de bu gemide olacak. Günümüzde savaşlar sadece silahlarla yapılmıyor. Belirleyici unsur bilişim teknolojisi. Harp sahasında en büyük kırılma, rakibinizi bilişim alanında saf dışı bıraktığınız an oluyor."
"Eskiden ‘Biri Bizi Gözetliyor’ programları vardı. Kameralar evin her tarafındaydı ve izleyici anlık olarak evde yaşanan olaylara şahit olabiliyordu. Böyle bir kabiliyeti denizlere taşıdığınızı düşünün. Düşman gemisi ne görüyor, ne duyuyor, haliyle taktik açıdan ne planlıyor bunları görebildiğinizi hayal edin. Hayalinizi sadece gemilerle sınırlamayın. Kimi noktalarda TCG Ufuk’un karadaki sinyalleri de rahatlıkla izleyebildiği gerçeğini hatırlayın. Ankara’nın nasıl bir konuma ulaştığını şimdi daha iyi anlıyor musunuz?"
Bayraktar AKINCI, hedefi akıllı milli mühimmatla vurduSİNYALLERİ KÖR EDEBİLİR
"Ayrıca, TCG Ufuk denizde bulunduğu bölgedeki ülkelerin elektronik haberleşmelerini, radar sinyallerini diğer iletişim sensörlerinin yarattığı enerjileri görebilme yeteneğine de sahip. Burada çok hassas bir konuya daha cevap aramakta fayda var: TCG Ufuk bu sistemleri sadece izleyebiliyor mu, yoksa müdahale de edebilir mi? Geminin bu bilgileri alıp işledikten sonra onları kör edebilecek becerisi var. Sadece bu özellik bile Ufuk’un Ankara için nasıl bir güç unsuru olduğunu gözler önüne seriyor."
"Bu gemiden gelen veriler sadece Deniz Kuvvetleri özelinde kalmıyor. Bilgiler diğer güvenlik kurumlarıyla anlık olarak paylaşılabiliyor. Diğer gemilerimiz, deniz ve kara unsurlarımızla anlık paylaşım yapacak. Diğer taraftan, çevremizde özellikle de Mavi Vatan’daki rakiplerimizde bizimki kadar güçlü bir elektronik altyapısı olan ülke yok. Genelde parasını verip satın aldıkları ithal sistemleri kullanıyorlar. Bu ne anlama geliyor? Siz istediğiniz zaman kafanıza göre sinyal verilerini değiştiremiyorsunuz. Çünkü böyle bir değişim sadece size o sistemi satan ülkenin izniyle mümkün olabilir. Bu izin de çok özel şartlar dışında kolay kolay verilmez. Peki bu ne demek? TCG Ufuk’un tüm bu sistemleri çözebileceğini, hatta diğer güvenlik kurumlarıyla da paylaşabileceğini söylemiştik. Yani elimizde çözülen bir sistem ve değiştirilemeyen kodlar var. Bu da haliyle 'diğer tüm güvenlik kurumlarınızın da' o sinyali artık rahatlıkla takip edebileceği anlamına gelir."
Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil...BU TEKNOLOJİ HERKESTE YOK
"Pek çok ülkenin böyle bir teknolojisi yok. O yüzden bu tip gemiler pek yaygın değil. ABD, Rusya, Çin, Fransa, İsveç, Almanya, Norveç ve İngiltere haricinde bu konuda ihtisas gemisine sahip donanma yok. Çünkü bu gemiler dijital teknolojinin en gelişmiş katmanını teşkil eder. Peki bu gemiler kendilerini nasıl koruyacak? Bu tip gemilerin en büyük silahı topladıkları veridir. Barış zamanı genelde tek başlarına veri toplama görevleri yapabilirler. Ama savaş zamanında en büyük beceriyi görev gruplarının yanında elektronik istihbarat ve karıştırma görevlerinde ifa edecekleri yanlarında mutlaka savaş gemileri olur. İstihbarat gemileri genelde görev yaptıkları bölgelerde fiziki tansiyonu çok yükseltmeme adına ya hafif silahlı ya da silahsız olarak görev yapar."
ERDOĞAN 'UFUK' İÇİN NE DEMİŞTİ?
9 Şubat 2019'da Tuzla Tersanesi'nde Ufuk gemisinin denize indirilme töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıyacak hassas teknolojili gemi için şunları söylemişti:
"Ülkemizin bulunduğu zorlu coğrafya bizim sadece ekonomide, tarımda, ticarette, sanayide değil, aynı zamanda istihbaratta da çok güçlü bir konumda olmamızı şart koşuyor.
Suriye kaynaklı tehditler ile Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de yaşanan gelişmeler sonrasında bu ihtiyaç, daha kritik, çok daha acil hale geldi.
Sahada varlık göstermeyen, masada kendine yer bulamaz. Bugün denize indiriliş törenini gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin Milli Test ve Eğitim Gemisi Ufuk, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen, ülkemizin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor.
Dünyada pek az ülkenin sahip olduğu bu teknolojiye, hamdolsun Ufuk korvetiyle artık Türkiye de kavuşmuş oluyor.
Ufuk korveti, ülkemizi istihbaratta ve denizlerde de liderliğe taşıma irademizin en somut göstergesidir.
Türkiye, savunma sanayiinde başarı hikayelerini yazmaya devam edecek, 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 vizyonları doğrultusunda kutlu yolculuğunu kararlı bir şekilde sürdürecektir."
İstihbarat gemisi TCG Ufuk'un teknik özellikleri:
Boy: 94.5 metre (MİLGEM Ada Sınıfı Korvet: 99.5m)
Genişlik: 14.4 metre
Su Çekimi: 3.6 metre
Azami Sürat: 18+ knot
Hava Aracı: 10 tonluk Genel Maksat Helikopteri
Kesintisiz Seyir: 45 gün
Elektronik Sistemler: ASELSAN