Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler

Açık denizdeki savaş gemilerine hızlı destek sağlamak için dev lojistik gemileri inşa etmek isteyen Hindistan, 2020 yılında teknoloji transferi amacıyla sözleşme imzaladığı Anadolu Tersanesi ile tüm bağını kopardı. Hint medyası, yaşananlardan Ankara'yı sorumlu tutuyor. 

Savunma

30.04.2024, 01:26

Türkiye ile Hindistan arasındaki gerilim savunma sanayiine uzandı. Yeni Delhi yönetimi, her biri 230 metre uzunluğunda olacak 5 adet destek gemisi yapımında Anadolu Tersanesi ile imzalanan sözleşmeyi feshetti.

TAİS bünyesindeki önemli firmalardan Anadolu, 2020 yılında Visakhapatnam merkezli Hindistan Gemicilik Sanayii (HSL) ile bir sözleşme imzalamıştı.

Sözleşmeye göre Anadolu Tersanesi, Hint HSL'ye gemi yapımı konusunda teknoloji transfer edecek ve aynı zamanda mühendislik hizmeti, planlama, şartname hazırlanması gibi başlıklarda destek sağlayacaktı. 

Süreç, Hindistan donanmasının gemi siparişi için HSL'ye resmi talepte bulunmasıyla birlikte başlayacaktı. 1,5 ilâ 2 milyar dolar arasında maliyet öngörülen proje, Anadolu Tersanesi ile yaşanan sorunların ardından Hint firmanın sözleşmeyi iptal etmesiyle Türkiye açısından sona erdi. 

Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Haberi Görüntüle

HER BİRİ 230 METRELİK 5 ADET GEMİ

Hindistan Deniz Kuvvetleri, Ağustos 2023'te 5 adet filo destek gemisi yapımı için HSL ile anlaşma imzaladı. Ancak Hint firma, yoluna Türkiye'siz devam etme kararı alarak geçtiğimiz günlerde Anadolu Tersanesi ile bağını kopardı. 

Her biri 45 bin ton deplasman ağırlığına sahip 230 metrelik 5 adet ikmal ve destek gemisini Hintliler kendi imkanlarıyla üretmeye çalışacak. Savaş gemileri için yakıt, mühimmat, su ve gıda taşıyan destek gemilerinin ocak ayında Türk donanması envanterine giren TCG DERYA'nın benzeri olması bekleniyor. 

Hindistan gemisi için sac kesim töreni

HSL'nin kendi başına yürüteceği projede ilk çelik kesim töreni 10 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşti. Destek gemisi yapımı konusunda Hintli firmanın teknoloji transferi için başka bir seçenek bulduğu sanılıyor. 

Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Haberi Görüntüle

HİNT MEDYASI TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMAKTAN GERİ DURMADI!

Sözleşme iptaline dair gelişmeyi duyuran Hindistan basını, Ankara-Yeni Delhi arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihteki en zayıf ânını yaşadığına dikkat çekiyor. Yaşanan gerilimin nedeni olarak Türkiye-Pakistan ittifakını gösteren Hint medyası, Keşmir krizindeki tutumu nedeniyle Ankara'yı eleştiriyor. 

ABD-İsrail tarafından hazırlanmış plan dahilinde Türkiye'yi çevreleme stratejisine aktif olarak katılan Narendra Modi yönetimi, son yıllarda Yunanistan, Ermenistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile işbirliğini artırdı. 

Geçtiğimiz yıl Hindistan Başbakanı Modi, Yunanistan'ı ziyaret ederken, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Şubat 2024'te soluğu Yeni Delhi'de aldı. Hindistan'ın Rusya desteğiyle ürettiği hipersonik seyir füzesi Brahmos'un Atina'ya satılabileceği konuşuluyor.

Hint medyası aynı zamanda son günlerde, bu tip füzelerle Türk savaş gemilerinin vurulduğunu gösteren animasyonlar yayınlıyor. 

Hint donanması son birkaç yıldır Yunan savaş gemileriyle Doğu Akdeniz'deki tatbikatlara katılıyor. Hindistan aynı zamanda Ermenistan'a kısa menzilli karadan karaya füzeler ile alçak irtifa hava savunma sistemi yolladı. Bu durum, kardeş Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı agresif bir hamle olarak yorumlanıyor. 

İsrail ile yoğun işbirliği içerisinde bulunan Hindistan yönetimi, İslâm mabedleri ve Müslümanlara yönelik organize saldırılara destek veriyor. 

 

Habere Tepki Ver

8

27

27

6

16

0

2

2

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading