Yandex Metrica

Türk ve Hint silahları karşı karşıya! AKINCI'yı Akash ile vururuz deyip yine gaz verdiler

Zengezur Koridoru'nu açmayıp Bakü ile sınır anlaşması imzalamamakta direnen Ermenistan yönetimi, Fransa ve Hindistan'ın verdiği cesaretle yeni bir maceraya kalkışabilir. Uluslararası basında yazılarıyla Erivan'a gaz veren Hint asıllı yazarlar, Ermenistan'a sağlanan Akash füzelerinin Türk SİHA'larını rahatlıkla vurabileceğini ileri sürüyor. 

Savunma

07.05.2024, 02:19

Hindistan ve Fransa, bir süredir silah sağladıkları Ermenistan'ı yeni bir savaş konusunda cesaretlendirerek Erivan'ı ateşe atıyor. Uluslararası savunma medyasında Güney Kafkasya'ya ilişkin analizler yazan Hint uzmanlar, Erivan'a sevk edilen silahların Azerbaycan hava araçlarını düşüreceği iddiasıyla Ermenilere 'gaz veriyor'.

EurAsianTimes adlı yayın organında Ritu Sharma imzasıyla yayınlanan makale, Türk silahlarının Hindistan üretimi sistemlerle karşı karşıya gelmek üzere olduğuna dikkat çekiyor.

Yeni Delhi'nin Erivan'a Pinaka MK-1 adlı çok namlulu roketatar sistemi yolladığı, bu sistemin yaklaşık 40 kilometre menzildeki hedefleri ateş altına alabildiği fakat daha da önemlisinin Akash hava savunma füzeleri olduğunu kaydeden Sharma, Azerbaycan envanterindeki AKINCI ve Bayraktar TB2 SİHA'ların bu füzelerle imha edilebileceğini savundu. 

Akash hava savunma füzeleri

"Açık bir resmi onay olmasa da Ermenistan'ın Hindistan yapımı karadan havaya füze (SAM) Akash'ı satın aldığına ilişkin açık göstergeler var. Bharat Dynamics Limited tarafından üretilen kısa menzilli hava savunma sistemi Akash, grup modunda veya otonom modda aynı anda birden fazla hedefe saldırabilir" şeklinde ifadelerin kullanıldığı yazıda, Hint füzelerinin 4-25 kilometre arasındaki menzilde uçan helikopter, uçak ve SİHA'ları etkin biçimde vurabileceği ileri sürüldü. 

Temel Kotil'e Amerikan medyasından F-35 cevabı: KAAN iddiasını kanıtlamak çok zor Temel Kotil'e Amerikan medyasından F-35 cevabı: KAAN iddiasını kanıtlamak çok... Haberi Görüntüle

AKASH TÜRK SİHA'LARINI VURUR 

Analizde görüşlerine yer verilen emekli bir Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilisi, Erivan'ı yeni saldırılar konusunda şöyle cesaretlendirdi:

"Akash füzeleri Türklerin TB2 ve AKINCI insansız hava araçlarını yok edebilir. Aynı zamanda Ermenistan Pinaka'ya da sahip. Rusya, HIMARS'a benzeyen bu sistemle hâlâ mücadele etmeye çalışıyor. Azerbaycan ne yapabilir ki? Kesinlikle hiçbir şey. Ve şunu unutmayın; Hindistan'da kesinlikle cephane sıkıntısı yaşanmayacak."

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaşın başlaması halinde Erivan'a düzenli olarak Hint silah ve mühimmatının sevk edileceği anlamına gelen bu ifadelerin Ermenileri yeni bir macera konusunda yüreklendirmesinden endişe ediliyor.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Ekim-Kasım 2020 döneminde Ermeni işgali altındaki Karabağ'da kesin bir zafer kazanmış ve nihai operasyonlar bu tarihten 3 yıl sonra, Eylül 2023'te gerçekleşmişti. 

Ardı ardına aldığı yenilgiler sonrası Fransa ve Hindistan'dan yoğun biçimde silah tedariğine yönelen Ermenistan, 2020 yılında imza attığı anlaşmaya uymayarak Zengezur Koridoru'nu hâlâ hayata geçirmedi. Türkiye'yi Azerbaycan'la doğrudan buluşturacak tren ve karayolu bağlantısı Türk dünyasını birleştirecek olmasından ötürü de tarihi önemde görülüyor. 

2022'de 700 milyon dolarlık savunma bütçesi oluşturan Erivan yönetimi, 2023'te bu rakamı 1 milyar doların üzerine çıkardı ve 2024 süresince yaklaşık 1,5 milyar doları silaha yatıracak. 

NATO ülkesine bir filo daha Türk SİHA'sı gitti: Sırada Bayraktar AKINCI var NATO ülkesine bir filo daha Türk SİHA'sı gitti: Sırada Bayraktar... Haberi Görüntüle

ÜÇ KARDEŞ TATBİKATLARININ YANKILARI...

Geçtiğimiz günlerde bir Ermeni teröristin sınır bölgesinde açtığı ateş sonucu Azerbaycan ordusunun karşı operasyonunda Yerkrapah adlı terör örgütünün 4 üyesi öldürülmüştü. Bu olayın bölgede yeni bir savaşın habercisi olduğuna dikkat çeken EurAsiaTimes'ın Hint asıllı yazarı, Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan'dan oluşan 'Üç Kardeş tehlikesine' şöyle dikkat çekiyor:

"Çatışma iki eksen yarattı; biri Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan'dan, diğeri ise Ermenistan, Hindistan ve Fransa'dan oluşuyor. Yeni bir savaş, Ermenistan'ın Pinaka gibi Hint silahlarını ve Azerbaycan'ın ise Bayraktar AKINCI'yı kullanmasına fırsat oluşturacak. Ermenistan'la son sınır gerilimi sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni satın alınan AKINCI SİHA'ları sergiliyordu." 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni AKINCI filosunun teslimatında Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte...

"Ermeni istihbaratı, Türk ve Pakistan silahlarıyla donanmış Azerbaycan'ın 'geniş çaplı bir savaş' planladığını belirtiyor. Ermenilerin buna tepkisi, yeni edinilen Hint ve Fransız silah sistemleriyle olacak. 

Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye üçlü ittifak oluşturdu; Ermenistan'a yönelik 2020'deki harekâtın hemen ardından üç ülke, 'Üç Kardeşler' adında bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Keşmir konusunda Pakistan'a destek veren Azerbaycan, İslamabad'dan silahlar aldı. Pakistan'ın Azerbaycan'la ilişkileri son birkaç 10 yıldır o kadar yakın ki, İslamabad hâlâ Ermenistan'ı tanımayı reddediyor."

Habere Tepki Ver

2

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading