Yandex Metrica

Minyatür füzenin kontrolünü elektronik harple ele geçirdiler: İki şirketin projesi çöp oldu

Minyatür füzenin kontrolünü elektronik harple ele geçirdiler: İki şirketin projesi çöp oldu

Boeing ve Saab ortaklığında geliştirilen bir mühimmat, Ukrayna cephesinde resmen çuvalladı. Rus elektronik harp sistemleri, 'Karadan Fırlatılan Kanatlı Minyatür Bomba' GLSDB'yi havada felç etti. Dramatik tablo Amerikan Savunma Bakan Yardımcısının itirafına yansıdı. 

Savunma

09.05.2024, 05:59

ABD ordusunun yaklaşık bir yıldır Ukrayna'ya vermekte olduğu füzelerden biri, Rus elektronik harp sistemleri karşısında çuvalladı.

150 kilometre menzilde etkinlik göstermesi hedefiyle tasarlanmış 'Karadan Fırlatılan Kanatlı Minyatür Bomba' (GLSDB), cephe hattında ateşlenmesinin ardından ya alakasız noktalara düştü ya da kayıplara karıştı. 

Amerikan Boeing ile İsveçli Saab şirketlerini ortaklığında ürettiği minyatür füze Rus ordusuna karşı hiçbir işe yaramayınca Ukraynalılar bu mühimmatı kullanım dışı bıraktı.

Pentagon nezdinde yaşanan büyük hayal kırıklığı ABD Savunma Bakanı'nın Satın Almadan Sorumlu Yardımcısı Bill LaPlante'nin itirafına yansıdı. 

Karadan Fırlatılan Kanatlı Minyatür Bomba GLSDB

Minyatür füzenin kontrolünü elektronik harple ele geçirdiler: İki şirketin projesi çöp oldu Minyatür füzenin kontrolünü elektronik harple ele geçirdiler: İki şirketin projesi... Haberi Görüntüle

BİRKAÇ KEZ DENEYİP SONRA KENARA ATTILAR

LaPlante, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) düzenlediği Küresel Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada "Kim olduklarını söylemeyeceğim. Ama bir şirket, havadan karaya fırlatılan bir füzeyi alıp bunun yerden fırlatılan bir versiyonunu yapmak için gerçekten harika bir fikir ortaya atmıştı. Bu uzun menzilli bir mühimmat olacaktı. Bunu ellerinden geldiğinde hızlı yaptılar. Güvenlik testleri sonrası bunu hızla Ukrayna'ya gönderdik. Ama işe yaramadı" dedi. 

Bill LaPlante

Reklamı çok yapılmış kara konuşlu minyatür bombanın Rus kaynaklı elektromanyetik silahlar nedeniyle işlevsiz kaldığını söyleyen LaPlante, "Elektronik harp ortamı da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı işe yaramadı. Hayatlarını ortaya koyarak mücadele eden insanlara bir şey gönderdiğinizde ve bu bir işe yaramadığında 3 kez deneyecekler, sonra onu bir kenara atacaklardır. Sözkonusu füzenin başına gelen de buydu" açıklaması yaptı. 

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

KRASUKHA O FÜZEYİ ÇÖP HALİNE GETİRDİ

Esas itibariyle uçaktan atılan jet motorlu kanatlı bir mühimmat türü olan minyatür bomba, HIMARS ya da çok namlulu roketatar sistemleriyle karadan fırlatılan bir seyir füzesi haline dönüştü.

GLSDB kısaltmasıyla bilinen mühimmat, Rusya'da sık sık GPS ve güdüm problemleri yaşadı. Hedefine dolambaçlı rotalardan ulaşarak beklenmedik yönlerden saldırıyı amaçlayan GLSDB, Ukrayna birliklerinin test edip çöpe yolladığı gereçlerden biri haline geldi. 

Krasukha elektronik harp sistemi

Ukrayna'da 2 yılı aşkın süredir devam eden savaş süresince Rus birlikleri elektronik harp (EH) sistemlerini geliştirdi. Rostec şirketince üretilmiş Krasukha elektronik harp aygıtı başta olmak üzere Ruslar çok sayıda büyük boyutlu sistemleri devreye soktu. Çok geniş bir alanda etkili olan ve GPS sinyallerinin kesilmesine yol açan bu sistemler ABD'nin GLSDB füzesini de felç etti.

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

MİNİ DRONLARA KARŞI ÇÖZÜM GELİŞTİREMEDİLER

Uzun menzilli füze ve hava araçlarını etkisiz hale getirmekte bir nebze başarı sağlayan Ruslar, mikro EH sistemi tasarımında yetersiz kaldığı için henüz Ukrayna kamikaze dronlarına karşı etkili bir çözüm bulamadı. Ukrayna mini dronları bu nedenle her gün cephe hattında yüzlerce Rus askerini öldürmeye devam ediyor. 

Boeing-Saab üretimi GLSDB mühimmatını bir kenara bırakan Ukraynalılar önümüzdeki dönemde HIMARS bataryasından fırlatılan ATACMS füzelerini kullanmaya devam edecek.

ATACMS füzesinin MGM-140A Blok-1 modeli 160 kilometreyi, MGM-164A Blok-2 ise 300 kilometreyi vurabiliyor. 

Boeing ve Saab üretimi GLSDB, büyük umutlarla Ukrayna'ya transfer edilmişti.

Habere Tepki Ver

16

3

1

0

0

0

6

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading