Yandex Metrica

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı

ABD ordusu Çin'le yaşanacak Tayvan merkezli bir savaşa hazırlanıyor. Hasar almış uçakların adadan adaya nakliye helikopteriyle sevki için çarpıcı bir tatbikat gerçekleşti. Sikorsky CH-53K tipi bir helikopter, bir yandan F-35C'yi taşırken sınırları zorlayarak havada yakıt ikmali yaptı.

Savunma

07.05.2024, 04:33

Sikorsky Aircraft tarafından tasarlanıp üretilen ağır nakliye helikopteri CH-53K ilgi çekici bir şova imza attı. Amerikan donanmasının 200 adet sipariş vermeyi planladığı helikopter, bir adet F-35C savaş uçağını taşırken aynı zamanda KC-130T tipi bir tanker uçaktan havada yakıt ikmali yaptı. 

40 ton kalkış ağırlığına sahip CH-53K King Stallion ağır nakliye helikopteri, tam teçhizatlı 55 askeri 850 kilometre menzile saatte 310 kilometre hızla götürebiliyor. Helikopter test amaçlı son gösterisini bir F-35C savaş uçağıyla yaptı. 

F-35 savaş uçağını taşırken havada yakıt ikmali yapan CH-53K helikopteri

24 Nisan'da Maryland'deki Patuxent River Donanma Hava İstasyonu'ndan halatla kaldırdığı bir adet F-35C'yi, yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Donanma Hava Harp Merkezi'ne (NAWCAD) taşıyan helikopter, bu esnada oldukça tehlikeli bir teste tâbî tutuldu ve ağır yük altındayken KC-130T tanker uçağından yakıt ikmali yaptı. 

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Haberi Görüntüle

F-35'LERİ ÇİNLİLER VURDUĞUNDA...

Hasarlı veya enkaz halindeki uçakların bir yerden başka bir yere taşınması senaryosu, Amerikan ordusunun Çin'le yaşanacak muhtemel sıcak çatışmaya hazırlandığı anlamına geliyor.

Donanmadaki ağır nakliye helikopterleri, Pasifik'teki hava savaşı sonrası adadan adaya geçiş operasyonlarında kullanılacak. 

Buna göre, Çin ordusunca vurulan yahut herhangi bir şekilde hasar alan Amerikan uçakları, bulundukları yerden alınarak Pasifik'te başka bir noktaya hızla taşınacak.

Amerikan Deniz Piyadeleri mevcut CH-53E'lerin yerine 200 adet CH-53K tipi ağır nakliye helikopteri satın almayı planlıyor. 

TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu olacak TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu... Haberi Görüntüle

BÖYLE BİR TEST İLK KEZ GERÇEKLEŞİYOR

Sikorsky şirketi uzun süredir King Stallion helikopterini geliştirmek için uğraş veriyordu. Projede yaşanan gecikmelerin ardından şirket, CH-53K ile ilk uçuşu 2022 yılında gerçekleştirebildi. Helikopterlerin en geç 2026 yılına dek ABD uçak gemisi ve üslerinde hizmete girmesi hedefleniyor. 

16,3 tona karşılık gelen 36 bin pound taşıma kapasitesine sahip CH-53K, test uçuşları sırasında geçmişte de F-35 savaş uçağını taşımıştı. Ancak 24 Nisan'da yapılan son test, bir savaş uçağını taşırken aynı anda yakıt ikmalinin yapıldığı ilk operasyon olarak kayda geçti. 

CH-53K'ya General Electric üretimi GE-T408 turboşaft motoru güç veriyor.

F-35 savaş uçağını taşırken havada yakıt ikmali yapan CH-53K helikopteri

Habere Tepki Ver

2

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading