Yandex Metrica

Sitede Ara

İşte Türkiye'nin yeni eğitim uçağı! Pakistan'dan TUSAŞ'a transfer başladı

İşte Türkiye'nin yeni eğitim uçağı! Pakistan'dan TUSAŞ'a transfer başladı

5 yıl önce imzalanan sözleşme kapsamında Türkiye için 52 adet Super Mushshak üreten Pakistan, temel eğitim uçaklarını TUSAŞ'a teslim etmeye başladı.

Savunma

06.04.2024, 11:19

Pakistan'ın Türk Hava Kuvvetleri için ürettiği Super Mushshak temel eğitim uçakları teslim edilmeye başlandı. Türkiye 52 adet uçağın alımı için Pakistan'la 2017 yılında sözleşme imzalamıştı.

Savunma haber sitesi TurDef'in yayınladığı fotoğrafa göre Super Mushshak uçakları şık bir kamuflajla TUSAŞ tesislerinde yerini aldı. İlk parti teslimatın 3 uçaktan oluştuğu sanılıyor.

TUSAŞ'a teslim edilen Pakistan yapımı Super Mushshak

Sözleşmeye göre toplamda 52 uçağın 2022 yılı sonuna kadar teslim edilmesi gerekiyor. Ancak bu sürenin sarkabileceği belirtiliyor.

Pilotların başlangıç eğitiminde kullanılan Super Mushshak, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki T-41 ve SF-260 tipi uçakların yerini alacak. 

Pakistan'dan ilk Super Mushshak teslimi Temmuz 2022 olarak planlanmıştı ama teslimat ekim ayına sarktı. TUSAŞ tesislerindeki kabul testlerinin ardından Pakistan uçakları öğrenci pilotların kontrolünde uçmaya başlayacak.

Daha önce Azerbaycan ordusunun da sipariş verdiği Super Mushshak, İsveç merkezli Saab firmasınca tasarlandıktan sonra tüm hakları Pakistan'a satılmıştı. Super Mushshak şimdiye dek 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi. 

Türkiye, 52 adet eğitim uçağı için anlaşma imzaladığı Pakistan'la hem 4 adet MİLGEM korveti hem de 30 adet ATAK taarruz helikopterinin ihracı için sözleşme imzalamıştı. 

Pakistan savaş gemilerinin yapımı Gölcük ve Karaçi'de sürerken, ATAK helikopterleri için ise ABD'den motor ihraç lisansı bekleniyor. Amerikan yönetimi Honeywell şirketinin LHTEC T800 motorunu kullanan T-129 ATAK helikopterleri için yıllardır ambargoda ısrar ediyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1


Loading