Yandex Metrica

Fuat Oktay açıkladı: KILIÇSAT Küp Uydu ve İMECE uzay yolunda! TCG ANADOLU, KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET geliyor

Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçeleri üzerinde görüşmelerinde konuşan Fuat Oktay savunma ve uzay projelerine ilişkin önemli bilgiler verdi.

Savunma

23.01.2024, 20:06

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçeleri üzerinde görüşmelere başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, burada açıklamalarda bulunurken Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli adımlar attığını ifade etti. İşte Fuat Oktay'ın açıklamalarından satır başları:

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

STAJYERLERE ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

Katılım finans sistemimizin hukuki çerçevesini oluşturacak; katılım finans sisteminden hizmet alanların hak ve menfaatlerini koruyacak çalışmalar tamamlanmak üzeredir. Milli Fintek Strateji Belgesi'nin önümüzdeki günlerde yayımlanması öngörülmektedir. Ulusal Staj Programıyla, 2023 yılında 150 bini kamuda, 150 bini özel sektörde olmak üzere 300 bin gencimize staj imkanı sağlanacak, kamu kurumlarında yaz döneminde staj yapan öğrencilerimize ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakam, 2023'ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltilecektir.

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine... Haberi Görüntüle

'17 BİN 832 BASIN KARTI 

Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi İSEDAK'ın 38. Bakanlar Toplantısı yarın İstanbul'da başlıyor. İSEDAK Toplantısına bu yıl yoğun bir katılım söz konusu. 50 ülkeden 30 dan fazla Bakan ile 30 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilciye ev sahipliği yapacağız. 2022 yılı Kasım ayı itibariyle İletişim Başkanlığınca toplamda 17 bin 832 basın kartı verilmiştir.

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

UÇAK GEMİSİ İÇİN TARİH VERDİ

2002'de savunma sanayii sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aşmış, savunma sanayii kümelenmeleri ile kendi özgün ürünlerini geliştiren büyük bir ekosisteme dönüşmüştür. Türkiye geçmişte küresel pazarda önemli bir alıcı olarak değerlendirilirken, bugün önemli bir ihracatçı konumuna gelmiş olup, başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında da dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır.

Bir taraftan bütün dünya SİHA'larımızın kabiliyetlerini konuşurken, diğer taraftan insansız sistemlerin tümünde önemli ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca hassas vuruş kabiliyetine sahip füze ve mühimmatlarımız, elektronik harp ve radar teknolojilerinde nitelikli ürünlerimiz, hava savunma sistemleri, muhtelif deniz ve kara platformları, siber güvenlik ve iletişim teknolojilerinde attığımız adımlarla Türkiye, savunma sanayii alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda emin adımlarla yürümektedir.

2022'de Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi ile Türkiye'nin en büyük Kompozit Üretim Binası ve Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi'ni hizmete aldık. Artık dünyada oyun değiştirici olan SİHA'larımız AKINCI, AKSUNGUR, BAYRAKTAR TB2, ANKA, KARGU ve ALPAGU'nun yeni teslimatlarıyla havadaki gücümüzü perçinlemeye devam ediyoruz. 

Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi TCG UFUK hizmete girdi. Yeni tip denizaltılardan HIZIR REİS'in havuza çekimi ile SELMAN REİS'in ilk kaynak töreni gerçekleşti. 

Türkiye'nin ilk çıkarma gemisi TCG ANADOLU yıl sonu itibarıyla Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek. KAPLAN MT orta sınıf tanklarının Endonezya'ya teslimiyle Türkiye ilk tank ihracatını yaptı. 

Uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER'in ilk modelinin testleri başarıyla devam ediyor. 2021 yılında savunma sanayii ihracatımız 3,2 milyar dolar ile kendi rekorunu kırmıştı. 2022 yılsonu hedefimiz bu rakamı 4 milyar doların üstüne çıkarmaktır.

2023'te Milli Muharip Uçak, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, Bayraktar TB3 SİHA, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ve Ağır Sınıf ATAK Helikopteri gibi projelerde çok önemli gelişmeleri yüce milletimizle paylaşacağız. Denizlerdeki gücümüzü perçinleyecek olan 'i' sınıfı fırkateynlerimizin ilki İSTANBUL gemisi, denizde ikmal muharebe destek gemimiz DERYA ve yeni tip denizaltılarımızın ilki PİRİ REİS hizmete girecektir.

SOM ve ATMACA için geliştirilen KTJ3200 Turbojet Motoru teslim edilecektir. Milli ve yerli üretim Düşük Gürültülü Yükselteç (Low-Noise Amplifier-LNA) modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak, İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya gönderilecektir.

Başkanlığın 2021 yılı kesin hesap harcaması 139 milyon 585 bin liradır. 2022 yılında Savunma Sanayii Başkanlığına 207 milyon 338 bin lira ödenek tahsis edilmiş, 2023 yılı için ise toplam 344 milyon 899 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür.

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

MİT 100'DEN FAZLA FETÖ'CÜYÜ GETİRDİ

Kendini sürekli yenileme ve geliştirme vizyonuyla hareket eden Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının (MİT), her geçen gün teknik kapasitesini daha da güçlendirerek, alanında öncü metotlar ve yaklaşımlar benimsediğini belirten Oktay, PKK/KCK'nın yönetici kadrosuna yönelik sistemli bir şekilde nokta operasyonlara ağırlık veren MİT'in, Suriye ve Irak'ta örgüt lider kadrolarını etkisiz kıldığını hatırlattı.

Fuat Oktay sunumunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptı. 

Oktay, FETÖ ile mücadelede ise Teşkilatın, örgütün mahrem yapılanması ile gizli haberleşme yöntemlerini deşifre etmenin yanı sıra yurt dışında faaliyet gösteren sorumlu düzeydeki FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesini sağlayarak örgütle mücadeleyi uluslararası boyutta sürdürdüğünün altını çizdi.

Teşkilatın, yürüttüğü istihbarat diplomasisi faaliyetleriyle, çeşitli ülkelerden 100'den fazla FETÖ mensubu teröristin Türkiye'ye iadesini sağladığını aktaran Oktay, şunları kaydetti:

"DEAŞ'ın ülkemizde eylem arayışlarının ortaya çıkarılması, üst düzey örgüt yöneticilerinin ele geçirilerek örgütün Suriye sahasındaki yapılanmasının deşifre edilmesi, MİT'in terörle mücadele alanındaki diğer çalışmalarına örnek teşkil etmektedir. Suriye bağlamında Astana Süreci'nde, Libya'da hükümet kurma sürecinde, Rusya Federasyonu-Ukrayna bağlamında İstanbul Süreci'nde, MİT'in milli çıkarlarımızı koruyan arabuluculuk ve yönlendiricilik faaliyetleri etkili olmuştur. Tüm bu çalışmaları için 2021 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına toplam 3 milyar 115 milyon 407 bin lira ödenek tahsis edilmiş olup, söz konusu ödeneğin yüzde 99,98'ine tekabül eden 3 milyar 115 milyon 14 bin lirası kullanılmıştır. Kesin hesap giderlerinin yüzde 53'ü personel giderleri olup, geri kalanını sermaye giderleri, mal ve hizmet alımları oluşturmuştur. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının 2022 yılı ödeneği 5 milyar 176 milyon 92 bin lira olup, 2023 yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nde 7 milyar 729 milyon 120 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading