Yandex Metrica

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar

Nisan 2024 itibariyle 24 adet F-16 Viper'a sahip olması gerekirken henüz 18 adet uçağı teslim alan Atina, modernizasyon programı konusunda paniklemeye başladı. Yunan basını yaşanan gecikmede Türkiye'nin payı olabileceğini iddia ediyor. 

Savunma

29.04.2024, 19:23

20 adet F-35A savaş uçağı alımı konusunda Amerikan yönetimiyle pazarlığa oturan Yunanistan bir yandan F-16 Blok-50 model uçakların modernizasyonunu takip ediyor.

Yunan Hava Kuvvetleri 2027 yılına dek 83 adet F-16 Blok-50'nin Blok-72 Viper seviyesine yükseltilmiş olmasını hedefliyor. 

Ancak bugünlerde Yunan basını F-16 yükseltme işlemlerinin yavaşladığını öne sürerek panik durumuna geçti. Savunma Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgileri yayınlayan To Vima gazetesi, Yunan Hava Kuvvetleri'nin bugüne dek 18 adet F-16 Viper teslim aldığını, oysa sözleşmeye göre Nisan 2024 tarihi itibariyle Viper seviyesine yükseltilmiş uçak sayısının 24 olması gerektiğini ileri sürüyor. 

Yunanistan'ın teslim aldığı F-16 Viper

Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV 76 ikinci kez denizlere indi Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV... Haberi Görüntüle

'MAYISTA 27 UÇAK BİZDE OLMALIYDI'

To Vima haberinde, "Orijinal programa göre takvimler Mayıs 2024'ü gösterdiğinde Hava Kuvvetleri 25 ilâ 27 adet Viper uçağına sahip olmalı ve 39. uçak, modernize edilmek üzere ABD'ye yollanmalıydı" deniliyor. Gazete, F-16 yükseltim programındaki gecikmeye vurgu yaparak şu soruyu soruyor:

"Tam olarak neler oluyor? Silahlı Kuvvetlerin belki de en önemli ekipman programı niçin gecikiyor? Bu gecikmelere Savunma Bakanlığı'nın müdahale etmesi gerekiyor."

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

VIPER PROBLEMİNİ DE TÜRKİYE'YE BAĞLADILAR

Programdaki mevcut gecikmeyi yorumlayan Pentapostagma sitesi ise Türkiye'nin ABD'den satın alacağı 40 adet F-16 Viper ile 79 adet modernizasyon kitini hatırlatarak Ankara'yı yaşananların sorumlusu olarak göstermeye çalıştı. 

Haberde şöyle deniliyor: 

"Bu programdaki gecikmelerin nedeni nedir ve sorumlular kimlerdir? Yunan F-16 Viper'larının teslim alınmasındaki gecikme devam edecek mi ve devam edecekse ne kadar daha sürecek?

Bu gecikme Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 Viper talebine ABD'nin onay vermesiyle alakalı mı? Yunanistan Savunma Bakanlığı tüm gelişmeleri yakından izliyor. 

Biz buna ilişkin cevapları beklerken Türkiye'nin adalarla ilgili provokatif tavrının arkasında bir devasa planın bulunabileceği ihtimali bizi düşündürüyor."

Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Haberi Görüntüle

TÜRKLER F-35'İN GECİKMESİ İÇİN HER ŞEYİ YAPAR

"Öte yandan F-35 alımına ilişkin Teklif ve Onay Mektubu 'LoA', 10 Nisan 2024 Çarşamba günü Savunma Bakanlığı'na ulaştı. LoA'nın gelişi, Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve Avrupa CEO'su Jonathan Hoyle ile yaptığı toplantıyla aynı zamana denk geldi. 

5. nesil F-35 uçağı 2028'de teslim edilmeye başlanacak. Buna ilişkin nihai anlaşma Yunanistan ile ABD arasında imzalanacak ancak sorunlar devam ediyor. Çünkü Türkler F-35 uçağını mümkün olduğu kadar geç teslim almamız için her şeyi yapacak. Böylece onlar ilk olarak KAAN'ı uçurmak istiyor. 

ABD ile imzalanacak anlaşmada asıl dikkat edilmesi gereken nokta, F-35'lerin ne zaman teslim edileceği konusu olmalıdır. Çünkü bu uçaklar Ege ve Doğu Akdeniz'de hakimiyeti Yunanistan lehine, Türkiye'nin aleyhine olacak şekilde değiştiriyor. Tabii ki birçokları bundan hoşlanmayacak."

Yunan Hava Kuvvetleri'ndeki Fransız yapımı Rafale

Lockheed Martin üretimi F-35'lerin önümüzdeki yıllarda devreye girmesi beklenen Blok-4 modelini talep eden Yunanistan, Fransız Dassault'tan talep ettiği 24 adet Rafale savaş uçaklarından 18'ini teslim aldı. Kalan 6 uçağın bu yıl Paris'ten Atina'ya sevkedilmesi öngörülüyor. 

 

 

Habere Tepki Ver

1

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading