Yandex Metrica

Vücuda yapışan keneye sakın bunu yapmayın! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne karşı ne yapmalı? Virüsün bulaştığı nasıl anlaşılır?

Vücuda yapışan keneye sakın bunu yapmayın! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne karşı ne yapmalı? Virüsün bulaştığı nasıl anlaşılır?

Yaz geldi, hava sıcaklıkları oldukça artmış durumda. İnsanlar her fırsatta kendilerini açık alanlara atıyor. Ancak bu günlerde, sağlığı tehdit eden keneler de ortaya çıkmaya başladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne yol açan kene ısırması, gerekli tedavi yapılmazsa ölümcül olabiliyor. Peki bu riske karşı ne yapmak gerekiyor? Kene ısırması durumunda nasıl müdahale edilmeli?

Sağlık

23.01.2024, 20:58

Sıcak hava, park, bahçe ve piknik alanlarına insanların adeta akın etmesine sebep oluyor. Burada piknik yapan ve güzel vakit geçiren kişilerin aklında ise "ya kene varsa?" sorusu olabiliyor. 

Kene ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının yaşadığı 2003'ten bu yana korkulu rüya halini almış durumda. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

İbn-i Sina siğilin ilacını bin yıl evvel vermiş! O sebzenin suyunu tuz ile karıştırıp sürün İbn-i Sina siğilin ilacını bin yıl evvel vermiş! O sebzenin... Haberi Görüntüle

ÇORUM EN RİSKLİ İLLERDEN

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam da söz konusu hastalığa karşı herkesi uyarıyor. Havaların ısınmasıyla vakaların da hastaneye başvurmaya başladığını söyleyen Baykam, Çorum'un riskli iller arasında olduğunu belirtiyor. 

Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili bilimsel araştırmalar bile yapılıyor. Koç Üniversitesi ve ABD'deki bir merkezle işbirliği yaptıklarını anlatan Baykam, bu çalışmaları üniversite bünyesindeki Kene İlişkili Hastalıklar Uygulama Araştırma Merkezi bünyesinde sürdürdüklerini kaydediyor. 

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor! Erkekler risk altında İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor!... Haberi Görüntüle

KIRIM KONGO VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR? 

Hastalık virüsü insanlara kene yapışması, hayvanlara yapışan kenelerin temizliği esnasında kene teması veya kene yapışması nedeniyle enfekte olmuş hayvanın kesimi sırasında kanla temasla bulaşabiliyor. 

İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı Haberi Görüntüle

VİRÜS NE GİBİ BELİRTİLERE YOL AÇAR? 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü bulaştığında kişide bazı rahatsızlıklıklar görülüyor. Bulaş olduktan sonra ateş, halsizlik, vücut kırgınlığı, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ile gözlerde kızarma ve yanma gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. 

Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Haberi Görüntüle

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

KENE ISIRMASINDAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ? 

Kene ısırmasından korunmanın en önemli yolu ise bu canlının vücuda girmesini engellemek. Bunun için en önemli yöntem tarlaya, bahçeye giderken, hayvanlarla temas edilirken daha kapalı giyinmek. Pantolonları çizme ya da çorap içine sokmak da önemli bir yöntem. Uzmanlara göre keneyi görebilmek açısından açık renk giyinmek, eve dönüldüğünde vücutta kene taraması yapmak da oldukça önemli. 

Prof. Dr. Baykam kene yapışmasının mümkün olan en kısa sürede tespit edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Canlıya çıplak elle temas etmek ise oldukça riskli. 

Öte yandan konuyla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden de bir uyarı var. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Tanyel kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmemesi gerektiğini belirtiyor. Zira bu durum virüsün bulaşma riskini oldukça artırmış oluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading