Yandex Metrica

İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor! Erkekler risk altında

Son yıllarda küresel ısınmayla birlikte adını sık andığımız iklim değişikliği sağlık üzerinde büyük bir etki bırakıyor. Yapılan araştırmalara göre iklim değişikliği 2019 yılında 500 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan felç hastalığına zemin hazırlıyor.

Sağlık

18.04.2024, 09:47

Kış ortasında aşırı sıcaklar, yaz ortasında anormal yağışlar yaşadığımız son yıllarda iklim değişikliği en çok konuşulan konulardan biri. 

Kulağa garip gelse de bu durum bazı sağlık sorunlarına da yol açıyor.

Amerikan Nöroloji Akademisi tarafından yapılan çalışmalar iklim değişikliğinin son 30 yılda felçten ölüm ve sakatlık üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

200'DEN FAZLA ÜLKE İNCELENDİ

Araştırma kapsamında 200'den fazla ülke ve bölgedeki 30 yıllık tıbbi kayıtlar incelendi.

Yaş grupları ve cinsiyetler hesaba katılarak felçten kaynaklanan ölümlerin sayısına ve aşırı sıcaklıklardan kaynaklanan sakatlık vakalarına bakıldı. 

Çalışmaya göre iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı sıcaklık dalgalanmaları, dünya çapında yarım milyondan fazla insanın felç nedeniyle hayatını kaybetmesine neden oldu. 

Optimal değerlerin üstünde veya altındaki sıcaklıkların, ölümle giderek daha fazla bağlantılı hale geldiği görüldü.

O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir! İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir!... Haberi Görüntüle

YAŞLI NÜFUS DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Araştırma yazarı Quan Cheng konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

"Son yıllarda sıcaklıktaki dramatik değişiklikler insan sağlığını etkiledi ve bu endişe verici. Çalışmamız, bu değişen sıcaklıkların dünya çapında, özellikle de yaşlı nüfusta ve sağlık hizmetleri eşitsizliğinin daha fazla olduğu bölgelerde felç yükünü artırabileceği sonucuna vardı."

2019'daki aşırı sıcakların, 521 bin 31 ölümcül felç ve 9,4 milyon felç benzeri engelliliğe neden olduğu ortaya çıktı. 

Yüksek sıcaklıklar susuzluğa, daha yavaş kan dolaşımına ve kolesterolün artmasına neden olarak felç riskini artırabiliyor. 

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ERKEKLERİ VURUYOR

Araştırmacılara göre iklim krizi ve felç arasındaki bağlantının çoğunlukla erkekleri etkilediği görüldü. 

Vakaların coğrafi dağılımı açısından, Orta Asya 100 bin nüfus başına 18 ölümle en yüksek ölüm oranına sahip.

Quan Cheng etkili sağlık politikaları bulma ihtiyacı noktasında, iklim değişikliğinin nedenlerini ele almak gerektiğini belirtiyor. 

Ona göre en önemli faktörler fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, endüstriyel süreç ve faaliyetler.

Öte yandan iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tek olumsuz etkisi bu değil. 

Aşırı sıcaklıklar kalp hastalıkları, solunum sorunları ve diğer kronik rahatsızlıkları olan bireyler için özellikle riskli. Ayrıca iklim değişikliği salgın hastalıkların yayılma riskini de artırabiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading