Yandex Metrica

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti

Tedavisi olmayan ölümcül demans hastalığının adını yıllar sonra hiç duymayabiliriz. Yapılan bir araştırma kapsamında 1930 ve 1970 yılında doğan kişilerin beyin ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar insan beyninin boyutunun on yılda bir büyüme eğiliminde olduğunu buldu. 

Sağlık

19.04.2024, 15:44

Bilim insanları demans vakalarının azalacağını iddia ediyor. 

Bu açıklama yeni bir bilimsel analize dayandırılıyor. 

JAMA Neurology bilimsel dergisinde yayınlanan araştırma analizi kapsamında toplanan beyin görüntüleme verileri kullanıldı.

Araştırmacılar verileri analiz ettikten sonra, insan beyninin boyutunun on yılda bir büyüme eğiliminde olduğunu buldu. 

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

1970 VE 1930'DA DOĞANLARIN BEYNİ İNCELENDİ

Araştırmacılar özellikle 1970'lerde doğan insanların beyin ölçümlerini inceledi ve bunları 1930'larda doğan insanların beyin ölçümleriyle karşılaştırdı.

Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Müdürü Charles DeCarli'ye göre beyin büyüklüğündeki bu artış, yaşlanmayla ilişkili hastalıklarla savaşabilir ve böylece demans riskini azaltabilir.

Önceki araştırmalar da, demans vakalarının zamanla azalma eğiliminde olduğunu bulmuştu.

Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik Over Sendromu tedavisi var mı? Polikistik Over Sendromu kısırlığa yol açar mı? Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik... Haberi Görüntüle

LİSEYİ BİTİRENLERİN BEYNİNDE BÜYÜME GÖRÜLDÜ

Beyin büyüklüğündeki artış, damar riskine bakılmaksızın yalnızca en az lise eğitimini tamamlamış kişilerde görüldü.

Yani eğitim, öğretim, gelişmiş ve sağlıklı yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörlerin insan beyninin boyutunun artmasına ve dolayısıyla demans riskinin azaltılmasına katkıda bulunabileceği varsayılabilir.

Araştırmanın bulguları başka çalışmalarla da doğrulanırsa, yaşlanan nüfusta demans riskini azaltmanın en etkili yolu bulunmuş olabilir.  

Ancak bilim insanlarına göre bulguları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Yaptığınız kebapların dışı sert oluyorsa bunu deneyin! Eti lokum gibi yapıyor Yaptığınız kebapların dışı sert oluyorsa bunu deneyin! Eti lokum gibi... Haberi Görüntüle

DEMANS NEDİR?

Demans, tüm bunama türlerini tanımlamak için kullanılan genel bir terim. 

Her demans türünün semptomları birbirinden biraz farklı olabiliyor veya kişiden kişiye farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. 

Ancak genel olarak demanslı kişiler şunlarla karşı karşıya:

  • Bellek sorunları
  • Dikkat sorunları
  • Görsel algı sorunları
  • Muhakeme problemleri
  • İletişim problemleri

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HANGİ FAKTÖRLER DEMANSA YOL AÇIYOR?

Demans riskini artıran birçok faktör var. Bunlardan bazıları:

Yaş: Demans için en bilinen risk faktörü yaş. 

Vakaların çoğu 65 yaş ve üzeri kişileri etkiliyor.

Irk ve etnik köken: Koyu tenlilerin demans geliştirme olasılığı beyazlara göre iki kat daha fazla. 

Hispaniklerin demans geliştirme olasılığı beyazlara göre bir buçuk kat daha fazla.

Kafa travması: Kafa travması, özellikle şiddetliyse, beyin hasarına neden olmuşsa veya tekrarlanıyorsa demans riskini artırıyor.

Kötü kalp sağlığı: Yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü olan veya sigara içen kişiler gibi kalp sağlığı iyi olmayan kişilerde demans riski daha yüksek.

Aile öyküsü: Anne-baba ve kardeşler gibi birinci derece akrabalarında demans hastası olan kişilerin kendilerinde demans gelişme riski daha fazla. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading