Yandex Metrica

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor?

Sağlıklı yaşam uzun ömürlü olmanın en önemli gerekçelerinden. Yapılan araştırmalar meyve ve sebze, nişastalı ve protein açısından zengin gıdalar yemenin hayatı en az 5 yıl uzattığını gösteriyor. Üstelik bu etki 70 yaşından sonra sağlıklı beslenme düzenine geçenlerde bile görülebiliyor.

Sağlık

22.04.2024, 14:03

Uzun bir ömür yaşamak isteyenlere doktorların ilk tavsiyesi sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi. 

Bu, halk sağlığı, bağımlılık, kardiyovasküler ve metabolik sağlık ve beslenme konularında uzmanlardan oluşan uluslararası bir grup tarafından bir kez daha doğrulandı. 

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

40 İLA 70 YAŞ ARASI KATILIMCILAR İNCELENDİ

Ekip, genetik yatkınlığın ve çevresel maruziyetin hastalık gelişimindeki rolünü araştıran uzun vadeli bir çalışmanın verilerine erişti. 

Ortalama 40 ila 69 yaşlarında olan yarım milyon gönüllüden alınan büyük miktarda sağlık verisine bakıldı. 

Araştırmacılar veri tabanındaki tüm gönüllülerin yeme alışkanlıklarına baktı ve insanları yeme alışkanlıklarına göre gruplandırdı.

Yeme davranışının yaşamdan beklenenler üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla bunların zaman içinde nasıl değiştiğini kaydettiler.

36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte istihdam edilecek alanlar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte... Haberi Görüntüle

SAĞLIKLI BESLENME ÖMRE 10 YIL KATIYOR

Sağlıksız beslenmeden sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapan kişilerin sonuçları, daha sağlıklı beslenme düzenine geçmeyenlerin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. 

Daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçişin yaşam beklentisine yıllar katabileceği sonucuna varıldı. 

Sağlıklı beslenmeye geçen ve bu düzeni sürdüren orta yaşlı insanların yaşam sürelerine ortalama 10 yıl daha eklediği görüldü.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

EN ZARARLISI İŞLENMİŞ ETLER

Öte yandan İngiltere'de yapılan başka araştırmaya göre ise bir gıda kategorisini değiştirmek yaşamınıza dokuz yıla kadar katkıda bulunabilir.

Araştırma, yapabileceğiniz en önemli beslenme şeklinin, şekerli içecekler ve sosis gibi işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak, bunların yerine fındık ve tam tahıllar gibi gıdaları tüketmek olduğunu kaydetti. 

İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sisteminin beslenme rehberi insanların her gün beş porsiyon meyve ve sebze, yeterli miktarda nişastalı ve protein açısından zengin gıda tüketmesini ve aynı zamanda yağ, tuz ve şeker bakımından zengin beslenmeyi azaltmasını öneriyor. 

Bergen Üniversitesi'nden Profesör Lars Thadnes, konuyla alakalı konuştu: 

"Sağlıklı bir beslenme, erken ölüme yol açabilecek kalp krizi veya felç gibi ciddi sağlık risklerini önleyebilir. Diyetlerini mümkün olduğu kadar sağlıklı bir düzene göre ayarlayan kişilerin, önlenebilir ölümleri azaltma hedefine önemli ölçüde katkıda bulunduğuna dikkat çekiyor. Asıl öncelik, yapay tatlandırıcılı içecekler ve işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamak ve tam tahıl ve kuruyemiş alımını artırmaktır." 

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KATILIMCILAR ÖLENE KADAR TAKİP EDİLDİ

Araştırma, önceki yıl diyetleriyle ilgili anketleri dolduran 467 bin 354 katılımcıyı içeriyordu. 

Katılımcılar, hangi yiyeceklerin uzun ömürle ilişkili olduğunu görmek için ölene kadar uzun yıllar boyunca takip edildi. 

Çalışma az miktarda sebze, meyve, tam tahıl, kuruyemiş, baklagiller, balık, beyaz et ve süt ürünleri ile önemli miktarda işlenmiş et, şekerli içecekler, yumurta ve rafine tahıllardan oluşan sağlıksız bir diyet uygulayanların ortaya çıktığını gösterdi.

Araştırmacılar, daha sağlıksız beslenmeye sahip kişilerin daha sağlıklı seçeneklere yönelmeleri halinde, 40 yaşında yaşam beklentilerini on yıldan fazla; 70 yaşında ise bu değişiklikleri yaparak 5 yıldan fazla uzatabileceklerini belirtiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading