Yandex Metrica

Parkinson'un en erken belirtisi bakın neymiş! Sadece titremeye sebep olmuyor

Parkinson'un en erken belirtisi bakın neymiş! Sadece titremeye sebep olmuyor

Genellikle titreme ile ilişkilendirilen Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir hareket bozukluğunu ifade ediyor. Erkeklerde daha sık görülen hastalık ilerledikçe konuşma bozuklukları görülüyor. Ancak yapılan araştırmalar Parkinson'un erken teşhisinin, konuşma şekli üzerinde yapılacak bazı testlerle mümkün olabileceğini gösteriyor.

Sağlık

06.04.2024, 12:52

Motor fonksiyon kaybı, el titremeleri, kas sertliği ve denge sorunları ilişkili olan Parkinson hastalığı, dünya çapında 10 milyondan fazla insanı etkiliyor. 

Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini attıracak formül! Günde iki kez kullanın Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini... Haberi Görüntüle

PARKINSON, KONUŞMA ŞEKLİNİ ETKİLİYOR

Tedavisi olmayan bu hastalık bazı belirtilerle erken fark edilirse kontrol altına alınabiliyor. Litvanyalı bilim insanları da, ses verilerini kullanarak hastalığın erken belirtilerini tespit etmeye çalıştı. Çünkü onlara göre motor aktivite azaldıkça ses telleri, diyafram ve akciğerlerin fonksiyonları da azalıyor.

Parkinson hastalığı olan hastalar erken evrede daha sessiz, daha monoton, daha az anlamlı, daha yavaş bir hızda ve daha parçalanmış ifadelerle konuşur. Ancak tüm bunları kulakla gözlemlemek çok zordur çünkü bunlar ince değişikliklerdir. Parkinson ilerledikçe ses kısıklığı, kekemelik, sözcüklerin telaffuzunda güçlük ve sözcükler arasındaki duraklamaların kaybolması daha belirgin hale gelebilir. İşte bu semptomları göz önünde bulunduran ekip, hastalığı daha erken tespit etmek için bir sistem geliştirdi.

Ağızdaki iltihapları ondan daha iyi geçiren bir şey yok! Enfeksiyondan eser bırakmıyor Ağızdaki iltihapları ondan daha iyi geçiren bir şey yok! Enfeksiyondan... Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA PARKINSON'U TEŞHİS EDEBİLİR Mİ?

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada konuşma sinyallerini analiz etmek ve değerlendirmek için yapay zekayı kullandı. Hesaplama ve teşhislerin saatler değil saniyeler içinde yapıldığı bu çalışma Litvanca dilinin özelliklerine göre uyarlandı.

Ses geçirmez bir odada, sağlıklı hastaların ve Parkinson hastalığı olan hastaların konuşmalarını kaydetmek için bir mikrofon kullanıldı. Bu kayıtlar değerlendirilerek yapay zeka algoritmasının sinyal işleme yapması sağlandı. 

Araştırmacılar, algoritmanın güçlü bir yazılım veya mikrofon gerektirmediğini ve gelecekte bir akıllı telefon uygulamasına taşınabileceğini vurguluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading