Yandex Metrica

Sitede Ara

Refah'ta riskli senaryolar! İsrail kırmızı çizgiyi aşacak mı? Mısır'ın Philadelphia Koridoru'ndaki rolü ne olacak?

Refah'ta riskli senaryolar! İsrail kırmızı çizgiyi aşacak mı? Mısır'ın Philadelphia Koridoru'ndaki rolü ne olacak?

Genç, yaşlı ayırt etmeden Gazze'de katliam yapan katil İsrail son olarak milyonlarca Filistinliyi Refah sınırına hapsetti. Mısır sınırında yaşanan bu gelişmeleri Anadolu Ajansı'na değerlendiren Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, İsrail'in Refah'a kara saldırısı yapma ihtimalinde Mısır'ın karşılaşacağı stratejik zorlukları AA Analiz için kaleme aldı.

Dünya

16.05.2024, 12:33

Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "İsrail’in Refah Sınır Kapısı’na doğru yoğunlaşan saldırıları, Mısır için ciddi bir çıkmaza dönüştü. Bu saldırılar, bir yandan İsrail’in askeri operasyonları ile itilen Filistinliler diğer yandan Sina’da artması muhtemel güvenlik riskleriyle birlikte derinleşen ekonomik sorunları da beraberinde getirdi." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünün ekonomik boyutu: Dünya ekonomisi ve İran ekonomisi nasıl etkilenecek? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünün ekonomik boyutu: Dünya ekonomisi ve İran... Haberi Görüntüle

SİVİLLER SİNA'YA MI İTİLECEK?

Analizine devam eden Yaşar, "Savaştan önce yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Refah kentinin nüfusu 4 katından fazla artarak 1,4 milyona ulaştı. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor ancak Mısır’ı son günlerde asıl endişelendiren şey, İsrail'in Refah'a kara saldırısı başlatması ve sivillerin Gazze Şeridi'nden Sina içlerine doğru zorla itilmesidir. Bu nedenle Mısır, Gazze sınırında güvenliği önemli ölçüde artırdı." dedi.

S-400'ler yetersiz kaldı: ATACMS füzeleri Kırım'ı haritadan silebilir S-400'ler yetersiz kaldı: ATACMS füzeleri Kırım'ı haritadan silebilir Haberi Görüntüle

MISIR TANKLARI SİNA'YA GİDİYOR

Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar AA için kaleme aldığı analizinde, "Mısır’ın bu ek önlemleri arasında, kuzeydoğu Sina'ya yaklaşık 40 tank ve zırhlı personel taşıyıcının konuşlandırılması ve yerden 6 metre derinliğe kadar inen dikenli tellerle kaplı beton bir sınır duvarı inşası da yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da Filistin uyanışı: Fransa'da liselerde Gazze'ye destek protestoları başlıyor! Avrupa'da Filistin uyanışı: Fransa'da liselerde Gazze'ye destek protestoları başlıyor! Haberi Görüntüle

RİSKLİ SENARYOLAR

Söz konusu analizin devamında, "Mısır'ın asıl kaygısı, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden sürülerek kalıcı olarak Sina’ya yerleşmeye zorlanmalarıdır. Bu hiç de uzak bir ihtimal değil" diyen Yaşar, "Zira 1948 Arap-İsrail savaşı sürecinde çok sayıda Filistinli ülkelerini terk etmeye zorlandı ve geri dönmelerine izin verilmedi. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması olasılığı da çok uzak bir ihtimal gibi görünmüyor." dedi.

Nükleer doktrinini değiştirip atom bombası yapacak: Artık barış yok! Nükleer doktrinini değiştirip atom bombası yapacak: Artık barış yok! Haberi Görüntüle

İSRAİL SINIRINA TAMPON BÖLGE

Nebahat Tanrıverdi Yaşar ayrıca analizinde, "Ekim 2023’te eski savunma ve güvenlik görevlileri tarafından kurulan ve yönetilen İsrailli düşünce kuruluşu Misgav Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü, mevcut çatışmalara dair bir çalışma yayınladı." ifadelerini kullandı. 

İsrail'in çalışmasını değerlendiren Yaşar, "Gazze Şeridi'nin tamamını boşaltmak için eşsiz ve nadir bir fırsat" olduğu ve Gazze Şeridi’nin İsrail'e ilhak edilip yeniden inşa edilmesi gerektiği ifadeleri yer aldı. Hemen hemen aynı dönemde sızdırılan bir belgeye göre, İsrail İstihbarat Bakanlığı, Gazze'deki 2,2 milyon Filistinlinin Kuzey Sina'ya zorla yerleştirilmesini ve geri dönüşlerini önlemek için İsrail sınırı boyunca bir tampon bölge inşa edilmesini tavsiye etti." dedi.

İsrail medyası tarih verdi: Başka bir ülkeye daha saldıracaklar İsrail medyası tarih verdi: Başka bir ülkeye daha saldıracaklar Haberi Görüntüle

İSRAİL'DEN AVRUPA'YA MISIR'A BASKI YAPIN TALEBİ

Öte yandan analizde Yaşar, "İngiliz Financial Times gazetesinde yayınlanan bir haberde de İsrailli siyasetçilerin Avrupalı mevkidaşlarından sınırları açması için Mısır'a baskı yapmalarını talep ettiği belirtiliyor." ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas sözleri dünyada manşet: NATO üyesi lideri eleştirdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas sözleri dünyada manşet: NATO üyesi lideri eleştirdi Haberi Görüntüle

MISIR'IN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Söz konusu analizin devamında, Kahire’nin gündemini meşgul eden bir diğer mesele ise İsrail’in Philadelphia Koridoru'nun (Selahaddin Koridoru) kontrolünü ele geçirme ihtimalidir. Gazze-Mısır sınırı boyunca, Akdeniz'den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzan 14 kilometrelik bir şerit olan Philadelphia Koridoru, stratejik ve jeopolitik kaygıların merkezinde yer alıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pek çok kez koridorun tamamen İsrail’in kontrolüne geçmesinin İsrail'in güvenliği için gerekli olduğunu belirten açıklamalarda bulundu. İsrail, Gazze'nin güney sınırının kontrolünü kısa vadede Gazze kuşatmasını tamamlama, uzun ve orta vadede ise bölgeyi askersizleştirme hamlesi olarak görüyor." denildi.

Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "İsrail Gazze'deki askeri operasyonunun yeni aşamasını, Filistin topraklarının Mısır'la olan güney sınırını kontrol etmek olarak belirlemiş görünüyor. İsrail’in Refah'a girmesi halinde Mısır, Philadelphia Koridoru üzerindeki etkisini ve dahası Gazze'yle olan bağlantısının bölgesel ve küresel rolünü yitirmiş olacak. Bu ihtimal ise Kahire açısından istenmeyen bir sonuçtur. Mısır, bu koridor üzerinden Filistin topraklarının dış dünyaya çıkış noktasını kontrol etme imkanına sahip. Gazze ile bağlantısı Mısır'a hem İsrail ile ilişkilerinde, hem bölgede, hem de küresel ölçekte siyasi ve stratejik ağırlık ve konum sağladı. Bu nedenle Mısır, koridorun statüsünde herhangi bir değişikliği reddettiğini ve Filistinlileri zorla yerinden etme politikasının Mısır için müzakere edilemez bir kırmızı çizgi olduğunu vurguluyor." ifadelerini kullandı.

Anlaşma sağlandı! AB, Rusya'nın parasıyla Ukrayna'ya silah alacak Anlaşma sağlandı! AB, Rusya'nın parasıyla Ukrayna'ya silah alacak Haberi Görüntüle

EKONOMİDE ÇOKLU KRİZLER

Analizine devam eden Yaşar, "Kahire’yi kaygılandıran bir diğer husus ise Filistinli göçünün halihazırda bir dizi sorunla karşı karşıya olan Mısır ekonomisini daha da zorlama ihtimalidir. Gazze’de savaş başlamadan önce, Mısır’ın en büyük önceliği ekonomisindeki çoklu krizleri aşabilmekti." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Yaşar Mısır, içinde bulunduğu ekonomik krizi hem Uluslararası Para Fonu (IMF) hem de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez’deki müttefiklerinden gelen yapısal reform taleplerine karşılık vererek aşmayı planlıyordu. Bu yapısal reform baskılarına, içerde yüksek enflasyon, aşırı dış borç ve düşük istihdam sorunları da eşlik etti." dedi.

Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "Gazze’deki savaş ile birlikte, Kızıldeniz’deki güvensizliğin artmasıyla ticaret gelirleri ve bölgedeki turizm de büyük bir darbe aldı. Şubat başında yayınlanan bir habere göre [7] Mısır IMF ile 12 milyar dolarlık bir finansman anlaşması imzalamanın eşiğinde. Fakat bu, Mısır için ancak geçici bir rahatlama sağlayabilir. IMF finansmanına ek gelebilecek Batı finans yardımları ise ne Mısır’ın bu konudaki yaklaşımını değiştirmesini ne de mevcut kaygılarını bertaraf etmesini sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Refah planı basına sızdı: Sınır kontrolü bakın kime verilecek İsrail'in Refah planı basına sızdı: Sınır kontrolü bakın kime verilecek Haberi Görüntüle

MISIR İÇİN BÜYÜK ÇIKMAZ

Analizine devam eden Yaşar, "Her şeyden önce, Mısır’ın Filistinlilerin zorla göç ettirilmesinden kaynaklanabilecek siyasi ve güvenliğe dair riskleri dengeleme konusunda zorlamalarla karşılaşması kaçınılmazdır. Ayrıca Mısır için bu zorlamalar karşısında olası başarısızlıkların maliyeti de çok yüksektir." dedi

Yaşar ayrıca, "Mısır ne Filistinlilerin Gazze’deki askeri operasyonlarda sıkışmışlığına ve giderek ağırlaşan insani dramlarına gözünü kapayabilir ne de İsrail ile anlaşarak Gazze’de yaşayan Filistinlilerin Sina’ya sürülmesine müsaade edebilir. Her ikisinde de içerdeki toplumsal öfkeyi kontrol edebilmesi zor görünüyor. Mısır’ın İsrail'in Gazze sakinlerini kalıcı olarak yerinden etmesi konusunda yardım ettiği yönündeki bir algı hem Filistinlilerin hem de Mısırlıların tepkisini çekecektir." ifadelerini kullandı.

Serbest Araştırmacı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "Aynı zamanda Filistinliler arasındaki öfkenin Mısır yönetimine yönelmesi ihtimali potansiyel güvenlik risklerini beraberinde getirebilir. Ayrıca Sina'nın güvenlik sorunlarının yeniden patlak vermesi ve bölgede bir kez daha radikalizmin alevlenmesi ihtimali söz konusudur. Son yıllarda Mısır, İslam emirliği kurmaya çalışan DEAŞ'ın Sina kolu sebebiyle, bölgede ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Riskler sadece içerisi ile sınırlı değil. Her halükarda Filistinlilerin Mısır’a itilmesi, İsrail’in askeri operasyonlarını Sina’ya taşıması riskini de artıracaktır. Önceki yıllarda İsrail, Mısır’a Gazze ile sınırın daha etkili kontrolü için ortak devriye önerisinde bulunsa da bu öneri Mısır tarafından reddedildi." dedi.

Analizine devam eden Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "Tüm bu riskler ve olasılıklar Mısır açısından büyük bir çıkmaz, çünkü siyasi müzakerenin olmadığı ve Kahire’nin ancak gelişmeler karşısında reaktif bir politika izleyebildiği bir bağlam mevcut. Dahası, Mısır için reaktif politikalar, bir dizi opsiyonla sınırlanmış durumda. Mısır’ın İsrail’le olan ilişkisini, güvenlikle sınırlı kalacak şekilde kısıtladığı basına yansıdı. Bunun devamında Mısır, saldırıya devam etmenin Mısır ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin gözden geçirilmesine ve gerilemesine yol açabileceğini belirten açıklamalarda bulundu." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Nebahat Tanrıverdi Yaşar, "Bu baskı devam ederse, Mısır Camp David Barış Anlaşmasını askıya alabilir ama bu ihtimal bile, askeri yardımlar başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) desteğini riske atacak bir adım olacağı için Kahire’yi zorlayacaktır." diyerek Analizini, "Mısır şu an için, kara operasyonunu durdurması ve çatışmaya barışçıl bir çözüm bulması için İsrail'e diplomatik baskı uygulamak üzere ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği ülkelerini ikna etmeye öncelik veriyor. Mısır’ın manevra alanının genişlemesi ise büyük oranda bölgesel ve küresel yaklaşımın değişimine bağlıdır." ifadeleri ile sonlandırdı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading