Yandex Metrica

Günler kaldı! İşte BM Zirvesi'nde öne çıkacak konular...

Günler kaldı! İşte BM Zirvesi'nde öne çıkacak konular...

21 Eylül'de gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Zirvesi, liderleri bu yıl Kovid-19 tedbirleri göz önünde bulundurularak sıkı önlemler alarak buluştururken, zirvede Afganistan ve iklim değişikliği ağırlığını koruyacak.

Gündem

23.01.2024, 17:59

Bu sene 76'ncısı gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Kovid-19 tedbirleri kapsamında hibrit bir formatta düzenlenecek.

21 Eylül Salı günü başlayacak olan Birleşmiş Milletler Zirvesi'de 100'ün üzerinde devlet ve hükümet başkanı, dışişleri bakanı ve delege yer alırken, bir kısım lider ise zirveye video mesaj yoluyla katılacak.

A, A1, A2, M, B, B1 ehliyet alacaklar dikkat: Artık tedavi olmadan ehliyet alınmayacak A, A1, A2, M, B, B1 ehliyet alacaklar dikkat: Artık... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NEW YORK'A GİDECEK

Geçtiğimiz yıl Kovid-19 salgını sebebiyle sanal ortamda gerçekleşen zirve, bu yıl fiziki ortamdaki haline geri dönerken, liderler de New York'un yolunu tutmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere New York'a hareket edecek.

Zirvede ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiğinden bu tarafa ilk kez başkan olarak konuşma yapacak. AA'dan edinilen bilgilere göre, Biden yönetiminin zirvede ön plana aldığı konular arasında insan hakları, Kovid-19'la mücadele ve iklim değişikliği başı çekecek.

Büyükelçi Volkan Bozkır'ın BM Genel Kurul Başkanlığı görev süresinin dolmasıyla, görevi devralan Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid, kurula başkanlık yapacak.

Taliban'ın kontrolü ele geçirmesiyle 20 yıllık ABD ve Batı işgalinden kurtulan Afganistan, iklim değişikliği ve buna bağlı hususların yanı sıra elbette en fazla konuşulacak konulardan bir diğeri Kovid-19 ve aşı zirvede liderlerin gündeminde olacak. 

Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Haberi Görüntüle

ZİRVE İÇİN SIKI TEDBİRLER ALINDI

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 önlemleri çerçevesinde sıkı tedbirlerin alındığı zirvede her detay incelikle düşünüldü. New york'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasına her ülke delegasyonundan 6 kişinin girmesine, liderlerin konuşmasını gerçekleştireceği genel kurul salonuna ise 4 kişinin girmesine izin verilecek.

New York da salgının yayılmasını önlemek amacıyla, ABD'ye gelen ve Kovid-19 aşısını yaptırmamış olan delegelere Birleşmiş Milletler binası dışında aşı olma imkanı sunarken, delegeler istedikleri takdirde Kovid-19 testi de yaptırabilecek.

21 Nisan Vatan Caddesi açık mı, kapalı mı? 23 Nisan (Bugün) Çocuk Bayramı'nda Adnan Menderes Bulvarı kapatılacak mı? 21 Nisan Vatan Caddesi açık mı, kapalı mı? 23 Nisan... Haberi Görüntüle

NEW YORK'U BEKLEYEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Geçen yıl pandemi sebebiyle BM Zirvesi'nin sanal ortamda düzenlenmiş olması sebebiyle caddeleri sessizliğe bürünen New York, bu sene diplomasi trafiği sayesinde yeniden canlılığına kavuşacak.

Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan ABD, geneş kurul nedeniyle New York'a çok sayıda delege geleceği için bir taraftan da endişeli. ABD, zirvenin virüsün süratle yayılacağı bir etkinliğe dönüşmesinden kaygılandığı için ülke liderlerinin video mesaj göndermesini daha çok tercih ediyor.

Irak’ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist imha edildi Irak’ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist imha edildi Haberi Görüntüle

TÜRKEVİ'NİN AÇILIŞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveden önce, BM Genel Merkezi'nin hemen karşısında bulunan Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğunun yer alacağı Yeni Türkevi Binası'nın açılışını gerçekleştireck.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonu Fenerbahçe'ye tebrik mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonu Fenerbahçe'ye tebrik mesajı Haberi Görüntüle

ZİRVE'YE KATILACAK OLAN LİDERLER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2 devletli çözümü anlatmak için Birleşmiş Milletler Zirvesi haftasında New York'ta olacak.

BM Zirvesi'nde yer alacak bir diğer lider de İngiltere Başbakanı Boris Johnson. 

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Wodward, zirvedeki önceliklerinin önümüzdeki kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi iklim değişikliği olacağını belirtti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde yerini almak için New York'a seyahat edecek isimler arasında.

Avrupa Konseyi Sözcüsü Türkiye ile ilgili o iddiaları yalanladı: 'Konseyden ayrılmalı' diyen yok! Avrupa Konseyi Sözcüsü Türkiye ile ilgili o iddiaları yalanladı: 'Konseyden... Haberi Görüntüle

ZİRVEYE KATILMAYACAK İSİMLER DE VAR

Birleşmiş Milletler Genel kurulu'na katılmayacak liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron var.

Beypazarı maden suyu içindekiler | Beypazarı soda içinde ne var? Bor var mı? Beypazarı maden suyu içindekiler | Beypazarı soda içinde ne var?... Haberi Görüntüle

MACRON KÜSTÜĞÜ İÇİN Mİ KATILMAYACAK?

Görev süresi yakında dolacak olan ve ülkesi seçimlere hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılmama sebebi henüz bilinmiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, karantinada olduğu için gidemeyeceği anlaşılıyor fakat Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un katılmayacak olması akıllara "iki gün önce iptal edilen anlaşması yüzünden mi?" sorusunu getiriyor.

Bakan Fidan, Bosna Hersekli mevkidaşı Konakovic ile görüştü: Bölgesel gelişmeler ele alındı Bakan Fidan, Bosna Hersekli mevkidaşı Konakovic ile görüştü: Bölgesel gelişmeler... Haberi Görüntüle

ZİRVEDE AFGANİSTAN VE MYANMAR'I KİM TEMSİL EDECEK?

Zirvede bu sene Myanmar'da yönetime darbeci ordunun el koyması ve Afganistan'da ise kontrolün Taliban'a geçmesinin ardından bu ülkeleri BM Zirvesi'nde kimin temsil edeceği tüm dünyada merak ediliyor.

Zirvede Myanmar'ı halâ darbeye karşı duran Büyükelçi Kyaw Moe Tun temsil etse de Myanmar ordusu, kendi temsilcisini göndermek istiyor.

En çok merak edilen Afganistan'ı ise BM'de Taliban yönetimine karşı çıkan eski hükümetin BM Daimi Temsilcisi Ghulam Isaczai temsil ediyor fakat büyükelçinin zirvede konuşup konuşmayacağı henüz bilinmiyor.

MİT ve emniyetten ortak operasyon! PKK/KCK'nın sözde sorumlusu İstanbul'da yakalandı MİT ve emniyetten ortak operasyon! PKK/KCK'nın sözde sorumlusu İstanbul'da yakalandı Haberi Görüntüle

BM KENDİ GELECEĞİNİ BU ZİRVEDE SORGULAYACAK

Özellikle son yıllarda barış ve güvenliği temin etmekte sınıfta kaldığı gerekçesiyle eleştirilen, etkinliği günden güne sorgulanır duruma gelen ve güç kaybı yaşadığı görülen BM, Kovid-19 salgını sonrasında yüz yüze diplomasinin etkin olacağı bu zirvede aslında biraz da kendi geleceğini sorgulayacak.

BİLSEM BİLSEM "Bireysel Degerlendirme Randevunuz Olusturulacaktir" ne demek? BİLSEM sınav sonucu... Haberi Görüntüle

BM, KIBRIS, İSRAİL-FİLİSTİN, SURİYE SORUNLARINI ÇÖZEMEDİ

BM, tüm dünyada insani yardımlar konusunda öne çıksa da 50 yıldan fazladır devam eden İsrail-Filistin sorunu, bölgede önemli bir yer tutan Kıbrıs sorunu, on yıla yakındır devam eden  Suriye krizi ve daha pek çok küresel krize çözüm üretemedi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada 80 milyon kişi savaş ve çatışmalar yüzünden mülteci durumuna düşerken, yerlerinden edildi.

6 ilde sarı kodlu alarm! Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı! 17 Nisan bugün hava nasıl olacak? 6 ilde sarı kodlu alarm! Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar... Haberi Görüntüle

BM'DEKİ GÜÇ BM GENEL KURULU'NDA YOK

BM, kuruluşundan itibaren 76 yıldır bünyesinde yer alan bütün ülkelerin sesi olup, tüm insanlığı temsil etmesi gerekirken BM'deki güç ve yetki 193 ülkenin temsil edildiği ana organ olan BM Genel Kurulu'nda maalesef bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler, yapısı gereği hem gücü hem de yetkiyi, İkinci Dünya Savaşı'nın galibi, veto hakkı olan beş ülke ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yer aldığı BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bırakıyor.

23 Nisan kargolar ve PTT açık mı? 2024 23 Nisan salı günü kargolar açık mı? MNG, Yurtiçi, Surat, Aras, PTT! 23 Nisan kargolar ve PTT açık mı? 2024 23 Nisan... Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI TOPLUMDA YASAL BAĞLAYICILIĞI VAR

Ekonomik yaptırımları uygulamaya alabilen, hem askeri güç kullanma hem de konuşlandırma konusunda tek yetki sahibi olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının uluslararası toplumda da yasal bağlayıcılığı var.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi konumundaki ülkelerden hiçbiri güç dengelerini değiştirmeye yanaşmıyor ve bu sebeple de konsey, bu ülkelerin çıkarları doğrultusunda buhranlı bir çıkmaz yaşıyor.

Suriye'deki krizden Myanmar'daki Rohingya krizine kadar uluslararası barış ve güvenliği tehdit eder hale gelen küresel sorunlar, BMGK'de zaman zaman ABD ve Rusya'yı zaman zaman da ABD ve Çin'i karşı karşıya getiriyor ve veto hakkını kullanan bu ülkelerce kilitleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading