Yandex Metrica

Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne söylüyor? Bor insan sağlığına zararlı mı? Hangi gıdalarda bor var? Bor kansere yol açar mı?

Türkiye dünden bu yana İsviçre'de Beypazarı maden suyunun yüksek miktarda bor tespit edildiği gerekçesiyle yasaklanmasını konuşuyor. Konuyla alakalı uzman isimlerden birçok açıklama geldi. Borun insan sağlığı için yararlı olduğu belirtilen açıklamalarda doz aşımı noktasında çok büyük miktarların tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Öte yandan firmadan konuyla alakalı bir açıklama geldi. Gıda ve Tarım Bakanlığı da İsviçre'ye karşı bir adım attı.   

Gündem

28.04.2024, 23:56

İsviçre'de Beypazarı Maden Suyu'nun, yüksek miktarda bor tespit edildiği gerekçesiyle yasaklanmasının ardından borun nasıl bir madde olduğuna dair bilgiler araştırılıyor. 

Eski CHP Muğla İl Başkanı kazaya karıştı! Olay yerinden kaçan başkandan ilgnç ifade: Zihin yorgunluğu! Eski CHP Muğla İl Başkanı kazaya karıştı! Olay yerinden kaçan... Haberi Görüntüle

PROF. DR. ARSLAN: DELİ OLMAMAK MÜMKÜN DEĞİL!

Sosyal paylaşım sitesi X'te konuyla alakalı paylaşım yapan birçok uzman var. 

Doç. Dr. Ferhat Arslan da onlardan biri. 

"Bor bir mineraldir. Radyoaktif değildir." diyen Arslan şu yorumu yaptı.

"Size reklam yapa yapa kalsiyum magnezyum poşetleri aldırıp nasıl sattılar ve kullandınız şimdi aynı çevreler onlarla benzer olan bir minerali yani hem sizde hem de meyve sebzelerde bulunan bir minerali kötülüyorlar.

Deli olmamak mümkün değil!"

Merve neden mavi takımda? Survivor Merve takım mı değiştirdi, mavi takıma mı geçti? Merve neden mavi takımda? Survivor Merve takım mı değiştirdi, mavi... Haberi Görüntüle

İBB arızayı gideremedi! Üsküdar-Samandıra Metro Hattı kullanıma kapatıldı İBB arızayı gideremedi! Üsküdar-Samandıra Metro Hattı kullanıma kapatıldı Haberi Görüntüle

GIDA BAKANLIĞI DA İSVİÇRE ÜRÜNLERİNİ İADE ETTİ

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da İsviçre'nin söz konusu kararı sonrası Türkiye'nin bazı adımlar attığını belirtti. 

Küçükusta X'te bir video paylaştı ve şunları söyledi: 

"Gıda ve Tarım Bakanlığı ise angajman kuralları çerçevesinde bu ülkeden Nestle ismiyle ithal edilen ürünlerde fazla miktarda koruyucu, tatlandırıcı, nemlendirici, asitlik düzenleyici, aroma arttırıcı, sertleştirici, emilgatör, hacim arttırıcı, köpüklenme ve topaklanmayı önleyici, jelleştirici, kalınlaştırıcı kimyasal bulunduğu gerekçesiyle bu ürünlerin alayını İsviçre'ye aynen postalamış."

AK Parti'den seçim sonrası stratejik toplantı: Yeni iletişim yöntemleri ve Anayasa ele alındı! AK Parti'den seçim sonrası stratejik toplantı: Yeni iletişim yöntemleri ve... Haberi Görüntüle

26 Nisan Manisa Köfn konseri saat kaçta, ne zaman başlayacak? Manisa Mesir Macunu Festivali Köfn konseri ücretsiz mi? 26 Nisan Manisa Köfn konseri saat kaçta, ne zaman başlayacak?... Haberi Görüntüle

FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

Diğer yandan İsviçre'nin iddialarının hedefi olan firmadan da bir açıklama geldi. 

Firma açıklamasında İsviçre devlet kurumu tarafından yapılan duyuru “İsviçre kaynaklı bir haber” olarak nitelendirildi.

Habere dayandırılan yayınları haksız ve gerçek dışı dezenformasyon amaçlı yayınlar olarak değerlendiren firma İsviçre Gıda Dairesi’nin toplatma kararını ise “asılsız itham” olarak tanımladı. 

Ürünlerinde yüksek oranda bor bulunduğunu reddeden firma yönetimi, “kötü niyetli” ve “haksız ithamlar” şeklinde tanımladığı toplatma kararına karşılık 3 yıl önceki analiz raporunu kamuoyuna sundu. 

Ürünlerin Türkiye’deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği ile uluslararası standartlara uygun olduğu belirtildi. 

Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden giriş yapamıyorum? Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden... Haberi Görüntüle

BOR NASIL BİR MADDE?

Günümüzde deterjanlarda ve ateşe dayanıklı bazı mutfak eşyalarında kullanılan bor aslında birçok gıdada da doğal olarak bulunan ve besin takviyesi olarak temin edilebilen bir eser element.

Bitki hücre duvarlarının yapısal bir bileşeni olan bu element bitki büyümesi, tozlaşma ve tohum oluşumu için de olmazsa olmaz. 

Peki insan sağlığı için ne gibi bir önemi var? 

Element insanlar için gerekli bir besin maddesi olarak sınıflandırılmamış çünkü araştırmalar borun net bir biyolojik fonksiyonunu henüz tanımlamış durumda değil. 

Ancak üreme ve gelişme, kalsiyum metabolizması, kemik oluşumu, beyin fonksiyonu, insülin ve enerji substrat metabolizması, bağışıklık ve steroid hormonlarının fonksiyonu gibi işlevler üzerinde faydalı etkileri olabilir.

Bor, yiyecek ve içeceklerde inorganik boratların yanı sıra kalsiyum fruktoborat gibi mono veya di-şeker-borat esterleri olarak da bulunuyor.

Yutulan boronların çoğu gastrointestinal sistem içinde borik asite hidrolize ediliyor. 

Vücut, yutulan borun yaklaşık yüzde 85-90'ını emiyor.

Vücut dokusunda birikmeyen element kemik, tırnak ve saçta diğer vücut dokularına göre daha yüksek seviyelerde bulunuyor. 

Meteoroloji son verileri paylaştı: İstanbul’da yağışlar devam edecek mi? Meteoroloji son verileri paylaştı: İstanbul’da yağışlar devam edecek mi? Haberi Görüntüle

HANGİ GIDALARDA BOR VAR?

Meyve, yumru kökler ve baklagiller de dahil olmak üzere bazı bitkiler yüksek miktarda bor içeriyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanların beslenmesindeki ana bor kaynakları kahve, süt, elma, kurutulmuş ve pişmiş fasulye ve patates

Çünkü insanlar bu gıdalardan büyük miktarlarda tüketmeye eğilimli.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar arasında bor alımının yüzde 38'i meyve ve meyve sularından, yüzde 19'u ise süt ve peynirden geliyor. 

Ergenler için süt ve peynir ürünleri bor alımının yüzde 18 ila 20'sini oluştururken, içecekler, özellikle de hazır kahve, yetişkinler için en büyük bor kaynağı. 

Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam edilecek Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam... Haberi Görüntüle

GÜNLÜK BOR ALIM MİKTARI NE KADAR OLMALI?

  • Üçüncü Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması ve Bireylerin Gıda Alımına İlişkin Devam Eden Araştırma verilerine göre, yetişkinlerde diyetle günlük ortalama bor alımı 0,87 ila 1,35 mg arasında değişiyor. 
  • Gebe kadınlarda 1,05 ila 1,08 mg ve okul çağındaki çocuklarda 0,75 ila 0,96 mg

Vejetaryenler vejetaryen olmayanlara göre daha yüksek bor alımına sahip olma eğiliminde.

Çünkü bor bitkisel gıdalarda bol miktarda bulunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir kimdir? Murat Emir nereli, kaç yaşında? CHP Grup Başkanvekili Murat Emir kimdir? Murat Emir nereli, kaç... Haberi Görüntüle

BOR EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

İnsanlarda bor eksikliği belirtileri ve semptomları kesin olarak belirlenmiş değil. 

Ancak sınırlı veriler, bor eksikliğinin, zihinsel uyanıklığı azaltarak ve yürütücü beyin işlevini bozarak beyin işlevini etkileyebileceğini gösteriyor. 

Düşük borlu bir beslenme postmenopozal kadınlarda idrarla kalsiyum ve magnezyum atılımını artırabiliyor ve serum östrojen konsantrasyonlarını düşürebiliyor. 

Düşük bor alımının erkeklerde ve kadınlarda plazma kalsiyum ve serum 25-hidroksivitamin D düzeylerini düşürdüğü ve serum kalsitonin ve osteokalsin düzeylerini yükselttiği belirtiliyor. 

Bu da kemik mineral yoğunluğunu etkileyebiliyor.

İnsanlarda yapılan birkaç küçük klinik çalışmadan elde edilen bulgulara göre bor, muhtemelen inflamasyonu engelleyerek, eklemlerde meydana gelen hasar ve yıpranma semptomlarını azaltmada yararlı olabilir.

Öyle ki 8 hafta boyunca günde 6 mg borun plaseboyla karşılaştırıldığı küçük bir pilot çalışmada, takviyeler 75 yaşın altındaki 20 katılımcıda osteoartrit semptomlarını azalttı.

Son dakika... AFAD duyurdu! Malatya'da korkutan deprem Son dakika... AFAD duyurdu! Malatya'da korkutan deprem Haberi Görüntüle

HAYVANLARA BİLE FAYDALI

Bor takviyesi alan hayvanların normal veya az miktarda bor tüketen hayvanlarla karşılaştırılması da takviyenin bazı kemik gücü ölçümlerini iyileştirdiğini gösteriyor. 

E- ticarette yeni dönem! Drone ile teslimat başlıyor E- ticarette yeni dönem! Drone ile teslimat başlıyor Haberi Görüntüle

KANSERİ ÖNLEYEBİLİR

Öte yandan diyetle bor alımının kanser riskini etkileyebileceği düşünülüyor. 

Çeşitli gözlemsel çalışmalar bor alımının erkeklerde prostat kanseri riskiyle, kadınlarda ise akciğer ve rahim ağzı kanseri riskiyle ters ilişkili olduğunu bulmuş durumda. 

Akciğer kanserli 763 kadın ve 838 sağlıklı kadın üzerinde yapılan bir vaka kontrol çalışmasında, bor alımının en düşük dörtte birlik diliminde yaşayanların, en yüksek dörtte birlik kesimde yer alan kişilere göre akciğer kanserine yakalanma riskinın neredeyse iki kat daha fazla olduğu görüldü.

Türkiye'de yapılan gözlemsel bir çalışmada da daha yüksek bor alımı olan erkeklerin prostat bezleri, daha az bor tüketen erkeklere göre önemli ölçüde daha küçüktü.

Son dakika... Süleymaniye'deki füze saldırısı! Türk vatandaşları tahliye talebinde bulundu: Dışişleri Bakanlığı devrede Son dakika... Süleymaniye'deki füze saldırısı! Türk vatandaşları tahliye talebinde bulundu:... Haberi Görüntüle

AŞIRI BOR TÜKETİMİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?

Tüm bu olumlu etkilerinin yanında gıda veya sudan yüksek bor alımının olumsuz bazı etkileri de olabilir. 

Bazı ev temizlik ürünlerinde bulunan borik asit veya boraksın kazara tüketi mide bulantısı, mide-bağırsak rahatsızlığı, kusma, ishal, ciltte kızarma, döküntü, uyarılma, kasılmalar, depresyon ve damar çökmesine yol açabiliyor. 

Bor toksisitesi ayrıca baş ağrısı, hipotermi, huzursuzluk, yorgunluk, böbrek hasarı, dermatit, alopesi, anoreksi ve hazımsızlığa da neden olabilir. 

Bebeklerde yüksek bor alımı anemiye, nöbetlere ve saçların incelmesine yol açabilir. 

Son derece yüksek dozda bor ise ölümcül olabilir.

Ancak bunun gerçekleşmesi için yetişkin birinin 15.000 ila 20.000 mg bor tüketmesi gerekiyor. 

Tokat'ta deprem mi oldu kaç şiddetinde 18 Nisan? Tokat'ta az önce deprem mi oldu? Tokat'ta deprem mi oldu kaç şiddetinde 18 Nisan? Tokat'ta az... Haberi Görüntüle

YAĞIŞ ALAN ÜLKELERDE BOR AZ

Dünya üzerinde toprakta bor miktarının sınırlı olduğu bölgeler arasında Brezilya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğu yeri bulunuyor. 

Bunun başlıca nedeni ise, borun topraktan sızmasına neden olan yüksek yağış seviyeleri.

Ancak dünyanın kurak bölgeleri olan Kaliforniya ve Türkiye'nin bazı kısımları, Arjantin, Şili, Rusya, Çin ve Peru daha yüksek bor konsantrasyonlarına sahip.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Gündem


Loading