Yandex Metrica

1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden?

1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, bu sene çarşamba gününe denk geliyor ve yaklaşan bayram dolayısıyla tatil durumu gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi. Hafta içine denk gelmesi nedeniyle, vatandaşlar planlarını buna göre yapıyor. Özellikle kamu kurumlarının çalışıp çalışmayacağı konusu, birçok kişinin hareket tarzını belirleyecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Ülkemizde resmi tatillerde, kamu kurumları, bankalar, üniversiteler ve okullar genellikle kapalı oluyor. Bu tatil günlerinde, vatandaşlar ve çalışanlar için dinlenme ve tatil yapma fırsatı doğuyor. Peki, 1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden?

Gündem

01.05.2024, 06:59

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl Çarşamba günü kutlanacak. Her yıl olduğu gibi, dünyada ve ülkemizde kutlanacak olan 1 Mayıs'ın çarşamba gününe denk gelmesi, üniversite öğrencilerinin de dikkatini çekti. Ramazan Bayramı tatili sonrasında, vatandaşların gözü 2024 resmi tatil günlerindeyken, 1 Mayıs resmi tatil mi, okullar tatil mi? soruları da gündemde yerini aldı. Mevzuata göre, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı resmi tatil olduğu için kamu kurumları kapalı olacak. Bu kapsamda, okullar ve üniversiteler tatil olacak, bankalar da hizmet vermeyecek. Peki, 1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden?

57 kişinin can verdiği kazanın firari hükümlüsü 17 yıl sonra İstanbul Havalimanı'nda yakalandı 57 kişinin can verdiği kazanın firari hükümlüsü 17 yıl sonra... Haberi Görüntüle

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

2024 yılında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Çarşamba gününe denk geliyor. Bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor.

Son dakika: Türkiye, İsrail'in yargılandığı soykırım davasına müdahil oluyor Son dakika: Türkiye, İsrail'in yargılandığı soykırım davasına müdahil oluyor Haberi Görüntüle

YARIN (1 MAYIS) BANKALAR KAPALI MI, NEDEN?

Bankaların, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle kapalı olacağı bilinmektedir.

19 Mayıs 2024 İzmir ücretsiz konserler ve etkinlikler | 19 Mayıs'ta İzmir'de kimin konseri var? 19 Mayıs 2024 İzmir ücretsiz konserler ve etkinlikler | 19... Haberi Görüntüle

1 MAYIS NEDİR?

1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde, taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü talebiyle Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde, işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı çıkarak günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlandı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla, birçok ülkede resmi olarak kabul edilen 8 saatlik iş günü, 1 Mayıs'ı işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram haline getirdi. Günümüzde sosyalist ülkeler (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs, işçiler tarafından büyük kitle gösterileriyle kutlanmakta; bazı ülkelerde ise siyasal bir eylem biçimini de almaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

1

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading