Yandex Metrica

Sitede Ara

Evi olan emeklileri yakından ilgilendiriyor! Emekliler vergiden muaf olacak! Emlak ve kira vergisinde ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor!

Evi olan emeklileri yakından ilgilendiriyor! Emekliler vergiden muaf olacak! Emlak ve kira vergisinde ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak vergisi ve kira geliri vergisinin ilk taksit dönemi 1 Mart 2024 tarihinde başlıyor. Emeklileri yakından ilgilendiren emlak ve kira vergisinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Bazı emekliler emlak vergisinden muaf tutulacak. Peki hangi emekliler emlak ve kira vergisinden muaf tutulacak? İşte merak edilenler...

Ekonomi

30.04.2024, 13:42

Emlak vergisi dönemi 1 Mart 2024 tarihinde başlıyor. Belediyelere ödenecek olan emlak vergisi ve kira vergisinin ödeme süreci ve detayları netleşti. İlk taksit ödemelerinin 1 Mart tarihinden Mayıs sonuna kadar, kira geliri vergisinde ise ''Beyanı'' ile birlikte 1 Nisan'a kadar yatırılması gerekiyor.

Hem emlak, hem kira vergisi döneminde bazı kişiler için istisnalar bulunuyor. Ev sahibi olan emekliler, emlak ve kira vergisi döneminin başında 'Emekliler' ile olan ilgili kısımları araştırmaya başladı. Peki hangi emekliler emlak ve kira vergisinden muaf tutulacak?

Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı Haberi Görüntüle

EMEKLİLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULACAK MI?

Tek konutu bulunan emekliler, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi ödemelerden muaf tutulacak. Fakat emeklilere kira vergisinden muafiyet uygulanmayacak. Kira geliri elde eden emekliler, diğer vergi mükellefleri gibi ''2023 yılındaki kira geliri'' 21 bin TL'nin üzerinde ise beyanname verecek.

Belirlenmiş olan şartları taşıyan kişiler, emlak vergilerinden muaf tutulacaklar. Bu kapsamda hiçbir geliri olmayan ev hanımları, işsizler, sosyal güvenlik kurumlarından aylık alan emekliler, gaziler, engelliler ve şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemeyecek.

Sahip olunan evin 200 metrekareden küçük olması gerekiyor. Bu ev sadece yılın bir döneminde oturulan 'Yazlık' ya da 'Kışlık' evi ise muafiyet kapsamına girmeyecek. 

Sahip olduğu tek evini kiraya verip, kirada oturanlar muafiyet kapsamına alınacak. Bu karara ek olarak emeklilerin çalışmaması şart koşuldu. 2023 yılındamevduat faizi, temettü gibi gelirlerinin toplam tutarı 150 bin lirayı aşanlar da bu yıl muafiyetten faydalanamayacak.

ATM'lerde yeni kural: Şaşıracaksınız! Artık kabul edilmeyecek ATM'lerde yeni kural: Şaşıracaksınız! Artık kabul edilmeyecek Haberi Görüntüle

EYT'LİLER EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

Geçtiğimiz yıl emekli olan EYT'liler, istenilen şartları sağlıyor ise bu yıl emlak vergisi ödemeyecek. Muafiyetten yararlanacak EYT'lilerin ilgili belediyelere başvurmaları yeterli olacak. Bu yıl emekli olacak EYT'liler için ise emlak vergisi muafiyeti 2025 yılında başlayacak.

Akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluşacak! Dev indirimi kaçırmayın! Akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluşacak! Dev indirimi kaçırmayın! Haberi Görüntüle

KİMLER VERGİ İSTİSNASINDAN MUAF TUTULACAK?

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor, fakat birden fazla hissesi olanlar, emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alan kişiler bu muafiyetten yararlanamıyor. Yurtdışından emekli olanlar vergi istisnasından faydalanamıyor.

Engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı alanlar müjde: Aile bakanlığı duyurdu: Maaşlar güncelleniyor Engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı alanlar müjde:... Haberi Görüntüle

SAHİP OLDUĞU EVİ 'AKRABASIN' TAHSİS EDEN KİŞİ KİRA VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ?

Birinci dereceden akrabalara 'Ücretsiz' olarak verilen konutlar için kira geliri beyannamesi ve vergi işlemi yapılmıyor. Evi koruması için tahsis edilen kişilier ücretsiz olarak kalabilecek ve vergiye tabi olmayacak.

Bu olaylar dışında akrabalara ya da tanıdıklara tahsis edilen konutlar için, ''Emsal kira bedeli'' belirlenerek, beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekiyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Loading