Yandex Metrica

Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı

Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı

Koronavirüs pandemisinin ekonomik korku ve belirsizliği insanlara miras olarak bıraktığını belirten FED, krizin tüm insanlığı etkisi altına alacağını ifade etti. St. Louis Federal Rezerv Bankası tarafından yürütülen bir araştırmada ise, "İşletmeler gelecekteki kararlarını başka bir salgın riskini göz önünde bulundurarak alacak" ifadeleri dikkat çekti. 

Ekonomi

15.05.2024, 10:40

St. Louis Federal Rezerv Bankası tarafından yürütülen "Beden ve Zihin Yara Yaraları: COVİD-19'un uzun vadeli inanç yara izleri" başlıklı araştırmada, salgının yalnızca "yara izi bırakan beden ve zihin" olasılığını artıracağı belirtildi.

Öte yandan "Virüs eninde sonunda geçecek, aşılar geliştirilecek ve işçiler işe dönecek olsa da, bu büyüklükte bir olay ekonomik faaliyetlerin doğası üzerinde kalıcı etkiler bırakabilir" ifadeleri kullanıldı.

Çalışmada dikkat çeken bir diğer not ise, "İşletmeler gelecekteki kararlarını başka bir salgın riskini göz önünde bulundurarak alacak." şeklinde kayda geçti. 

Ünlü ekonomist duyurdu: Dolar tetiklenecek! 50 liraya kadar... 19 Temmuz 2024 döviz kurları Ünlü ekonomist duyurdu: Dolar tetiklenecek! 50 liraya kadar... 19 Temmuz... Haberi Görüntüle

EKONOMİK KRİZ KAYGISI

"Dünyanın düşündüğümüzden daha riskli ve öngörülemez olduğunu öğrendik" denilen analizde, "Bir sektörü vuran şoklar yarın başka bir sektörü, öngörülmesi imkansız şekillerde vurabilir." ifadeleri dikkat çekti.

Araştırma aynı zamanda salgının, gelecekteki ekonomide hızla değer kaybeden değerleri nedeniyle bazı "sermayeyi" (ekipman ve binalar gibi) kullanılmaz hale getireceği gerçeğini de vurguladı.

Restoranların kapılarını kapatması ya da müşterilerin alanlarının yalnızca küçük bir kısmını kullanmasına izin vermesi nedeniyle bu durum bugün bile görülebilir. Daha fazla çalışan evden çalıştığı için birçok ofis artık boş.

Üstelik makale, mevcut yaygın temerrüt ve iflasların onları bunu yapmaktan caydıracağından, daha az kişinin ek risk üstleneceğini ve yeni işler kuracağını öne sürdü.

Çalışma, koronavirüs pandemisinin 1970'lerin sonundaki petrol krizinden, 1990'ların başındaki durgunluktan ve Büyük Durgunluk'tan daha derin uzun vadeli hasara yol açacağını ima etti.

Emekliye müjdeli haber gece yarısı 00:05'de duyuruldu! TBMM’den onay çıktı Ekstra ödemeler hesaplara yatıyor Emekliye müjdeli haber gece yarısı 00:05'de duyuruldu! TBMM’den onay çıktı... Haberi Görüntüle

ABD EKONOMİSİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLENEBİLİR

Bu tür bir ekonomik zarar, bu yıl ABD'nin gayri safi yurt içi hasılasında önemli bir düşüşü de içerebilir; bu, öngörülen %6 ila %9'luk düşüşün on katı olabilir.

Ayrıca analizde, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir veya daha fazla karantina uygulanıp uygulanmamasına bağlı olarak, koronavirüsün etkilerinin yetmiş yıllık bir süre içinde ekonomik çıktıyı pandemi başlamadan önceki yıllık GSYİH'nın %57 ila %90'ı kadar azaltacağını belirtti.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin en son verilerine göre, pandeminin üzerinden sekiz aydan fazla bir süre geçmişken, dünya çapında yaklaşık 26,1 milyon doğrulanmış koronavirüs vakası var ve bunlara en az 865.000 bağlantılı ölüm de dahil.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

3

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading