Yandex Metrica

Sitede Ara

Emekliler tüm bildiklerinizi unutun! Temmuz maaş zammı, yeni destek paketi, refah payında yeni düzenleme: Her şey sil baştan

Emekliler tüm bildiklerinizi unutun! Temmuz maaş zammı, yeni destek paketi, refah payında yeni düzenleme: Her şey sil baştan

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren Temmuz ayında gerçekleşecek olan maaş zammına dair ipuçları gelmeye devam ediyor. Meclis'te emeklilere ek destek paketi hazırlanırken, gelen enflasyon verileriyle Temmuz ayında gelecek maaş zammı miktarları da ufak ufak netleşmeye başladı. Peki en düşük SSK ve Bağ-kur emekli maaşı ne kadar olabilir?  

Ekonomi

19.05.2024, 11:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılını 'Emekliler Yılı' ilan etmişti. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından ilgili bakanlıklar, emekliler için çalışmalarına hız vermişti. 2024 yılının başında yüzde 49.25 oranında zam alan emekliler,  Temmuz ayında tekrardan maaş güncellemesi almaya hazırlanıyor. Peki olasılıklar neler?

Enflasyonun yüzde 15'i geçmesi halinde, Temmuz ayında emekli maaşlarına yeni bir güncelleme yapılacağı açıklanmıştı. Geçtiğimiz 3 aylık verilerde, yüzde 15 bandı aşılmış durumda. Emeklilerin Temmuz ayında zam alma ihtimali artık kesinleşti.

Meclis'te emekliler için yeni ve özel destek paketi tartışılırken, Temmuz maaşlarında ise yeni rakamlar ortaya çıktı. Açıklanan enflasyon verileri ve 3 aylık enflasyon tahminlerine göre emekli maaşları şekillenmeye başladı.

Mayıs ayının sonlarına doğru açıklanması beklenen destek paketinin içerisinde, ücretsiz hizmetler, indirimler, kira gibi yardımların olacağı herkes tarafından biliniyor. Bunlara ek olarak bir de 'Emekli Kart' uygulaması yolda.

Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı Koronavirüs ekonomik krizi miras bıraktı: Fed kriz senaryosunu pandemiye yıktı Haberi Görüntüle

EMEKLİLERE VERİLEN DESTEKLER İYİLEŞTİRİLECEK

Meclis'te tasarım aşamasında olan destek paketinin içerisinde, 'Emekli Kart' adı verilen bir uygulama da yer alıyor. Bütün emekliler, bu kart sayesinde tüm destek ödemelerinde hak sahibi olabilecek. Bu kartlara yüklenecek nakit destek ödemeleri ile çalışmalar Çalışma Bakanlığı ve Aile Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Kartın yönetiminin ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'da olacağı belirtiliyor. Yapılacak indirimler, ücretsiz haklar, bu karta tanımlanacak.

Altını o tarihten önce sakın satmayın! Satan dizlerini döver Altını o tarihten önce sakın satmayın! Satan dizlerini döver Haberi Görüntüle

EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI

SSk ve Bağ-kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranı kadar maaş farkı alacak. Üç aylık enflasyon artışı yüzde 15 olarak açıklandı. Gelecek olan 3 aylık enflasyonun eklenmesi ile birlikte, enflasyonun yüzde 30 civarında olması bekleniyor.

Hem memur emeklileri, hem SSK emeklileri arasındaki maaş farkını gidermek, hem de maaş artışını yükseltmek için, yeni bir refah payının eklenmesi Meclis'teki yerini koruyor.

Buna bağlı olarak enflasyon artışına ek olarak yüzde 10 puanlık bir refah payı eklenmesi mümkün.

TCMB beklentisine göre, mayıs ayında enflasyonun pik yapması, daha sonrasında ise enflasyonda düşüş bekleniyor. Mayıs ayında yüzde 73 enflasyon beklentisi oluşurken, 6 aylık toplam enflasyon oranı göz alındığında, emekli maaşlarının en düşük 12 bin lira olacağı tahmin edilmekte. Ekonomistlerin yorumuna göre ise emekli maaşları 13 bin lira, 14 bin lira arasında olacak.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

1

0

1

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Loading