Yandex Metrica

Türkiye'ye 'milyar dolar sağanağı' başlıyor: İki ülke yarış halinde olacak

Türkiye'ye 'milyar dolar sağanağı' başlıyor: İki ülke yarış halinde olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferi uluslararası yayın kuruluşu El-Cezire'ye göre Körfez ülkeleri açısından 'rahat bir nefes' anlamı taşıyor. Yayınlanan analize göre önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan ile BAE, Türkiye'ye yatırım yarışına girecek. Türkiye aynı zamanda Körfez ülkelerini hidrokarbon bağımlılığından kurtarmak için kilit önemde.

Ekonomi

29.04.2024, 10:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 28 milyon vatandaşın oyuyla bir kez daha seçilmesi yurtdışında en çok Körfez ülkelerini rahatlattı. Güvenlik, savunma ve teknolojide Türkiye'nin desteğini arkalarında hisseden Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri, çok yakında birbiri ardına yatırım atağı başlatacak. 

KİK üyesi ülkelerden Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın, seçimleri Erdoğan'ın kazanmasıyla 'rahat bir nefes aldığını' yazan El-Cezire, yayınladığı analizde Körfez'in yakın gelecekteki Türkiye hamlelerini masaya yatırdı. 

Emily Milliken ve Giorgio Cafiero imzalı haberde, Türkiye-Katar ilişkilerinin daha da derinleşeceği, Ankara'nın Suudi Arabistan ve BAE ile yakınlaşmasını sürdüreceği ifade edildi. 

"Erdoğan'ın yeniden seçilmesi birçok Körfez ülkesi liderini rahatlattı çünkü Kemal Kılıçdaroğlu seçilseydi muhtemelen bu ülkelerle Ankara arasındaki ilişkileri baltalamış olacaktı. Özellikle de Katar'ın, Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda Ankara ile ilişkilerinin derecesinin düşmesinden korkmak için nedenleri vardı" yorumunun yapıldığı El Cezire haberinde şu ifadeler kullanıldı: 

BAT grubu sigaralara zam geldi mi 6 Mayıs? Dunhill, Kent, Lucky Strike, Rothmans, Winfield paket fiyatları ne kadar oldu? BAT grubu sigaralara zam geldi mi 6 Mayıs? Dunhill, Kent,... Haberi Görüntüle

ÖNCE BAE ARDINDAN ARAMCO GELDİ

Ankara zengin Körfez ülkeleriyle ticaret ve savunma pazarları için önemli olan ekonomik, siyasi ve güvenlik bağlarını artırmaya devam edecektir. BAE-Türkiye ilişkilerinin yakınlaşması ve artan ekonomik bağlantılar, her iki ekonominin de büyümesine yardımcı olabilecek büyük miktarda yatırımın kilidini açmak için fırsat olacak. 

Erdoğan'ın bir dönemi daha garantilemesinden sadece birkaç gün sonra, Türkiye ile BAE ikili ticaretlerini önümüzdeki 5 yıl içinde 40 milyar dolara çıkarmayı amaçlayan işbirliği anlaşmasını onayladı. BAE'nin dış ticaretten sorumlu devlet bakanı Thani Ahmed el-Zeyudî "Bu anlaşma uzun süredir devam eden dostluğumuzda yeni bir işbirliği çağını işaret ediyor" diyerek Twitter mesajı da yazdı. 

Katar Üniversitesi'nden Sinem Cengiz, Türkiye'nin Körfez yatırımcılarını çekmek için kendisini bir finans ve iş merkezi olarak sunduğunu belirterek, "Türkiye'ye yatırım konusunda Suudi Arabistan ve BAE arasında rekabet yaşanacağını varsayıyorum" diyor. 

Körfez Arap ülkeleri için Türkiye ile kurulan derin bağlar, ekonomik çeşitlendirme gündemi açısından önemlidir. Türk şirketleri eğlenceden turizme ve gıda üretimine kadar pek çok sektörde KİK ülkelerinin hidrokarbonlara olan bağımlılıklarından kurtulmalarına yardımcı olmada önemli rol oynayabilir. 

Türk firmaları özellikle inşaat sektöründe, uzun süredir Körfez pazarında bulunuyor; havalimanlarından otoyollara, stadyumlardan yüksek binalara kadar mega projelerle katkıda bulundular. Bir süre önce Türkiye'den 80 kadar inşaat şirketinin yöneticisi, Suudi Arabistan'daki 50 milyar dolarlık projelere ilişkin görüşmeler için Ankara'da Aramco yetkilileriyle bir araya geldi. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Türkiye aynı zamanda Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 stratejisinin önemli bir ayağı olan 'yerli savunma sanayii oluşturma' konusunda Riyad'ın yanında olabilir. Sadeq Enstitüsü'nden Batu Coşkun, "Türk savunma sanayii, Suudi Vizyon 2030'a entegre edilebilir. Bu, ortak üretim, teknoloji transferi ve eğitim programları şeklinde gerçekleşebilir" yorumunda bulunuyor. 

Türkiye muhtemelen hem BAE hem de Suudi Arabistan ve diğer KİK ülkeleriyle ticaret, savunma ve güvenlik alanlarında yeni anlaşmalar imzalayacaktır. Siyasi açıdan bakıldığında, Türkiye ile ilişkileri yeniden inşa etmek İran'ın bölgedeki etkisini dengelemek için alternatif bir yaklaşımdır. 

Uzmanlar, Erdoğan'ın önümüzdeki 5 yılda bu yakınlaşmaların daha da büyük bir ivme kazanmasını beklemek için her türlü nedenin var olduğunu belirtiyor. Özellikle Riyad ve Abu Dabi'ye Türkiye'den SİHA satışları, ilişkileri daha güçlendirecektir. BAE geçtiğimiz yıl önemli miktarda Bayraktar TB2 alımı yaptı. Muhtemelen Abu Dabi, Türk savunma sanayii ihracatı için önemli bir pazar haline gelecek. 

Coşkun şu yorumda bulunuyor:

"Aynı beklenti Suudi Arabistan için de geçerli ancak henüz Riyad'a TB2 satışını görmedik. Katar, BAE ve en son Kuveyt'in ünlü SİHA'ları satın almak için anlaşmalar yaptığı göz önüne alındığında, listeye yakında Suudi Arabistan'ın da eklenmesi muhtemel görünüyor. Bu yeni dönemde Ankara ile Riyad arasında özellikle savunma sanayii temelinde daha sağlam ilişkiler görülecektir."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading