Yandex Metrica

Bilim insanlarının uçağını düşürdüler fakat engelleyemediler: O bölgemizde bulunan uranyum rezervi Türk Donanmasına katkı sağlayacak!

Bilim insanlarının uçağını düşürdüler fakat engelleyemediler: O bölgemizde bulunan uranyum rezervi Türk Donanmasına katkı sağlayacak!

Isparta uçak kazasına kurban giden bilim insanları, Türkiye'nin toryum yataklarının dünyanın en zenginleri arasında olduğunu dile getirmişti. Bugün keşfedilen 22 bin ton uranyum rezervi, Türkiye'deki bilinen en büyük uranyum kaynağı olarak açıklandı. Türkiye'de çıkartılan uranyumun, gemi ve uçak yapımında kullanılması bekleniyor.

Ekonomi

16.05.2024, 11:40

Türkiye'nin toryum rezervlerinin dünyadaki en zengin rezerv olduğunu dile getirirken gözleri parlayan Engin Arık, Türkiye'nin enerji ihtiyacını senede 50 bin ton toryum ile karşılaması için çalışmalar yürütüyordu. Arık, 1 ton toryumu enerjiye dönüştürerek Türkiye'ye 1 milyon ton petrol enerjisi sağlamak istiyordu. 

Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki 5 bilim insanı, Türkiye'nin zengin toryum yataklarını çıkartabilmek, toryum nükleer santrali kurulabilmesi için çalışmalara devam ederken, Isparta'da meydana gelen uçak kazasında 57 kişi ile birlikte hayatını kaybetti.

Türkiye'yi lider konuma taşıyacak bilim insanlarının uçak kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, uranyum ve toryum yataklarının keşfi için çalışmalar yavaşlamıştı. 2010 yılından itibaren tekrardan rezerv çalışmalarına başlandı ve yeni müjdeli haber geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Türkiye'deki en büyük uranyum kaynağı 22 bin tonluk rezerv ile Nevşehir'de bulunuyor.

15 Mayıs dolar kaç para? Bugün 1 dolar kaç TL? 15 Mayıs dolar kaç para? Bugün 1 dolar kaç TL? Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN URANYUM REZERVLERİ

Prof. Dr. Engik Arık, Türkiye'nin toryum yataklarının dünyanın en zengin yatakları arasında olduğunu vurgulayarak, ülkemizin enerji ihtiyacının sadece bu rezervlerden karşılanabileceğini ifade etmişti. 1 ton toryum enerjiye dönüştürüldüğü takdirde elde edilen enerji, 1 milyon ton petrolün enerjisine eşdeğer.

MTA tarafından yapılan toryum rezerv çalışmaları sonucunda Eskişehir'e bağlı Sivrihisar, Kızılcaören, Karkın ve Okçu köyleri arasında 15 kilometrelik bir sahada toryum bulundu. 2017 yılı verilerine göre Manisa Köprübaşı'nda 3,487 ton, Uşak'ta 490, Yozgat'ta 6,700 ton, Aydın'da ise 2 bin ton uranyum rezervi keşfedildi. 

2024 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ise Türkiye'nin en büyük uranyum rezervi Nevşehir'de bulundu. 2011 yılından itibaren devam eden Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında Gülşehir ilçesine bağlı Dadağı ve Gümüşyazı köylerinde 22 bin ton uranyum rezervi bulundu.

Akaryakıt fiyatları artık sabit mi olacak? Tek fiyat dönemi resmen başlıyor Akaryakıt fiyatları artık sabit mi olacak? Tek fiyat dönemi resmen... Haberi Görüntüle

NEVŞEHİR'DE BULUNAN URANYUM TÜRK DONANMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Uranyum, nükleer enerji santral yakıtı, uranil asetat analitik uygulamalarında, zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında, seramiğe renk vermek amacıyla, üretim reaktörlerinde, plütonyum hidrojen bombası yapımında, Nükleer patlayıcı yapımında kullanıldığı bilinmekte.

Türkiye'de keşfedilen uranyumun ise Türk Donanması'na katkı sağlaması bekleniyor. Nevşehir'deki uranyum keşfi, Türk savunma sanayisinin önde gelen firmaları tarafından gemi ve uçak yapımında kullanılabilir.

Habere Tepki Ver

248

1

7

1

0

0

3

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Loading