Yandex Metrica

120 adet TB2 satın alan Körfez'de şimdi AKINCI sesleri: Listeye ATAK da eklenebilir

2022 Eylül'ünde 120 adet TB2 satın almak için Baykar'la anlaşma imzaladığı iddia edilen Birleşik Arap Emirlikleri gözünü şimdi AKINCI ve ATAK helikopterine dikti.

Savunma

30.03.2024, 23:03

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen savunma fuarı IDEX, Türk şirketlerinin geniş katılımına sahne oluyor. Türkiye'den 50'den fazla şirketin boy gösterdiği fuarda yerli ve milli sistemler büyük ilgi görüyor. 

İnsansız hava ve kara araçları, mühimmat ve füzeler, sensörlerle zırhlı araçlar BAE'deki fuara gelenlerin ilgisini çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Abu Dabi ordusuna özel bir seyir füzesinin geliştirilmesi amacıyla ROKETSAN ile mutabakat muhtırası imzalanmıştı. 

ROKETSAN'ın yakında testlerine başlanacak milli moturlu ÇAKIR füzesini BAE'nin taleplerine uyarlaması beklenirken insansız hava aracı konusunda önümüzdeki sevindirici haberlerin gelebileceği ifade ediliyor. 

Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok uzakları vurabilen aylak mühimmatı Peynir ekmek gibi satacak füzeyi Haluk Bayraktar duyurdu: Baykar'ın çok... Haberi Görüntüle

120 ADET TB2 HAMLESİNDEN SONRA...

2022 Eylül ayında Türkiye'den yaklaşık 2 milyar dolar değerinde 120 adet Bayraktar TB2 SİHA talep ettiği ileri sürülen BAE yönetiminin şimdi taarruzî insansız hava aracı AKINCI'ya talip olduğu iddia edildi. 

Bayraktar TB2 SİHA

120 SİHA anlaşmasının imzalandığına dair haberlerin çıkmasından birkaç hafta sonra İngiliz yayın kuruluşu Reuters, ilk 20 adet Bayraktar TB2'den oluşan SİHA grubunun BAE'ye teslim edildiğini duyurmuştu. 

Dünyada en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı durumundaki Bayraktar TB2'yi satın alma yolunda şimdiye dek 28 ülkeyle sözleşme imzaladı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2021 Ağustos'unda giren AKINCI ise şimdiden 5 ülkeye ihraç edildi. Bu ülkeler arasında Pakistan, Azerbaycan, Katar ve Kırgızistan'ın bulunduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

AKINCI TİHA

Yurtdışındaki bir fuarda ilk kez görücüye çıkan AKINCI TİHA'ya yakında Birleşik Arap Emirlikleri'nin de talip olması bekleniyor. Kargo uçağıyla Abu Dabi'ye taşınarak IDEX'te sahne alan AKINCI ilk kez bir fuarda sergilenmiş oldu. 

AKINCI geçtiğimiz yıl 3 ülke kat ederek 2 bin kilometre boyunca uçmuş ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen TEKNOFEST'te sergilenmişti.  

BAE'nin AKINCI için sözleşme imzalaması durumunda bu hava aracının ihraç edildiği ülke sayısı 6'ya ulaşacak. BAE'nin TB2 ve AKINCI gibi SİHA'ların yanında TUSAŞ üretimi taarruz helikopteri T-129 ATAK ile de ilgilendiği belirtiliyor.

Anadolu Ajansı'ndan Göksel Yıldırım'ın iddiasına göre BAE'nin Türkiye'den alım listesinde AKINCI ve ATAK'la birlikte deniz platformları ve zırhlı kara araçları da var. Sözleşmelere ilişkin detaylar önümüzdeki günlerde belli olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading