Yandex Metrica

Sitede Ara

Sürpriz F-16 güncellemesi operasyonlara güç katacak: 3 gün sonra envanterde...

Sürpriz F-16 güncellemesi operasyonlara güç katacak: 3 gün sonra envanterde...

Uzun süredir Rus bombardımanı altında zor bir dönemde geçen Kiev yönetimine yenilenmiş ve geliştirilmiş F-16 müjdesi geldi. Batı yapımı savaş uçakları için uzun süredir bekleyişte olan Ukrayna, Paskalya Bayramı sonrası (5 Mayıs) F-16'ları kullanmaya başlayacağı bildirildi.

Dünya

16.05.2024, 04:58

Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü İlya Yevlash, "Bekliyoruz" diyerek durumu özetlerken, Ukrayna medyasına göre jetler "Paskalya'dan sonra" savaşın harap ettiği ülkenin semalarına çıkacak.

Ukrayna'nın bazı Batılı destekçileri (Danimarka, Hollanda, Norveç ve Belçika) Ukrayna'ya Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı tedarik etme sözü vermişti.

Kiev, Rusya'nın üstün ve sayıca daha fazla uçağına karşı iki yılı aşkın bir süredir devam eden savaşın yıprattığı hava kuvvetlerini geliştirmek ve yenilemek için gelişmiş jetlerden uzun süredir talepte bulunuyor. Rusya, Ukrayna'nın hava savunmasının ulaşamayacağı yerlerde uçan uçaklarını, Ukrayna'ya yıkıcı havadan güdümlü bomba saldırıları düzenlemek için kullandı.

Lockheed Martin yapımı F-16

Lockheed Martin yapımı F-16

İngiltere Başbakanı Sunak Gazze'ye destek gösterini hazmedemedi: 'Bir grup azınlık eğitimi etkiliyor' İngiltere Başbakanı Sunak Gazze'ye destek gösterini hazmedemedi: 'Bir grup azınlık... Haberi Görüntüle

GEÇİKEN JETLERİN FATURASI AĞIR

Ancak Kiev'in F-16'ları ne zaman ele geçireceği ve uçağı Rus kuvvetlerine karşı operasyonel hale getireceği konusunda belirsizlik sürüyor, zaman çizelgeleri belirsizlik ve gecikmelerle boğuşuyor.

Jetlerin gönderilmesindeki gecikmeler Ukrayna'nın aleyhine oldu. Uzmanlar daha önce Newsweek'e , Rusya'nın F-16 bağışlarının hazırlığının duyurulmasının üzerinden geçen ayları büyük olasılıkla değerlendirdiğini söylemişti.

Nisan ayında kimliği bilinmeyen bir Ukraynalı üst düzey askeri yetkili Politico'ya "F-16'lara 2023'te ihtiyaç vardı; 2024 için doğru olmayacaklar" dedi.

Batılı ülkeler, Ukrayna'da jetler havalanmadan önce Ukraynalı personelin eğitim programlarını tamamlaması, ülkede gerekli altyapı ve tesislerin çalışır durumda olması gerektiğini söylüyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' Haberi Görüntüle

F-16 FİLOSU ENVANTERE GİRİYOR

Danimarka'nın Ukrayna Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen Salı günü RBC-Ukrayna kanalına verdiği demeçte, "bunun yalnızca uçakla ilgili bir sorun olmadığını, bunun sadece bir parçası" olduğunu söyledi. 

F-16'ların 2024 yılının ilk yarısında gelmesi planlanıyordu ancak Hollanda hükümeti Ocak ayında Ukrayna'nın ilk partiyi yılın "ikinci çeyreğinde" alacağını duyurdu.

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder geçen ayın sonlarında Belçika'nın F-16'ları 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya teslim etmek için "mümkün olan her şeyi yapacağını" söyledi. Jetlerin ülkeye 2025 yılında ulaşması planlanıyordu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Nisan ayının sonlarında yaptığı açıklamada, "Bu yıl, bağışlanan F-16 filosundan daha fazlası, Ukrayna'nın destekçileri tarafından eğitilen pilotlar ve bakım görevlileriyle birlikte Ukrayna'ya ulaşmaya başlayacak" dedi.

Ukraynalı Yevlash bu hafta başında yaptığı açıklamada, parçaları operasyonel filonun onarımı ve bakımında kullanılabilecek, işlevsel olmayan F-16'ların Kiev'de memnuniyetle karşılanacağını söyledi.

İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi Haberi Görüntüle

ATACMC FÜZELERİ 116 ASKERİ ÖLDÜRDÜ

Öte yandan Ukrayna ordusu dün ABD'nin yeni yolladığı ATACMS füzelerini kullanarak Rus askerlerini toplu halde öldürdü. Ukrayna doğusunda işgalcilerin elindeki Luhansk'ta bulunan Kuban bölgesinde Rusların eğitim sahası HIMARS bataryasından ateşlenen ATACMS füzesiyle vuruldu. 

Misket bombaları bulunan füzelerin 3 tanesi bir dakika içerisinde tam anlamıyla katliama yol açtı. Geniş alana yayılan saldırıda en az 116 Rus askeri öldürüldü.

Habere Tepki Ver

3

1

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading