Yandex Metrica

Yunanistan'da Türk kimliği inkar ediliyor! Son örnek Eurovision

Yunanistan'da Türk kimliği inkar ediliyor! Son örnek Eurovision

Yunanistan'da kimliklerini korumaya gayret gösteren Türk azınlık, çeştli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Yunan hükümetleri tarafından anayasada yer almasına rağmen birçok haktan mahrum bırakılan Türkler, kimliklerini gizleme noktasına getirilmek isteniyor. Öyle ki, İsveç'te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunan sanatçı Marina Satti'nin Batı Trakyalı iki dansçısı Hüso Çetintaş ile Yasin Ahmetoğlu'nun, Azerbaycan televizyonuna "Biz yarı Türk, yarı Yunanız. Almanya'da doğup büyüdük. Batı Trakyalıyız" demeleri Yunanistan'da tepkilere neden olmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan İskeçe Türk Birliği Başkanı (İTB) Ozan Ahmetoğlu, Marina Satti'nin dans grubundaki iki Batı Trakyalının kendilerini Türk olarak tanımlamalarına gelen tepkilere karşılık, Yunanistan’da Türk kimliğinin inkar edildiğini, bununla mücadele ettiklerini söyledi.

Dünya

21.05.2024, 15:04

Gazze protestolarının damgasını vurduğu 2024 Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre'nin birinciliğiyle sonuçlandı. Gerek birinci olan sanatçı, gerek İsrail temsilcisine yapılan protestolar ve gerekse de Hollanda'nın tartışmalı bir biçimde diskalifiye edilişi ilk günlerdeki kadar olmasa da tartışılmaya devam ediliyor. İsrail'in bunca katliama ve yapılan gösterilere rağmen beşinci sırada yer alması da ayrıca tartışılan konulardan biriydi. Fakat bir konu var ki sadece Yunanistan'da ve Türkiye'de tartışıldı. 

Yunanistan'ı patlatacaklar diyen Cihat Yaycı: 'Kuzey' dediği ülke 'güney'i almak için gelecek Yunanistan'ı patlatacaklar diyen Cihat Yaycı: 'Kuzey' dediği ülke 'güney'i almak... Haberi Görüntüle

YUNAN MEDYASINDA "TÜRK" SÖZÜNE TEPKİ

Söz konusu yarışmada Yunanistan'ı temsil eden sanatçı Marina Satti'nin dans ekibinde yer alan iki Türk'ün açıklamaları epey ses getirdi. Azerbaycan televizyonuna açıklamalarda bulunan Hüso Çetintaş ile Yasin Ahmetoğlu isimki iki Türk dansçı, "Biz yarı Türk, yarı Yunanız. Almanya’da doğup büyüdük. Batı Trakyalıyız." demişti. Bu sözlerdeki Türk ifadesi Yunanistan'daki aşırı milliyetçileri çıldırtmaya yetti. Sözleri duyan Yunan medyası derhal ayağa kalktı ve "Batı Trakya’da Türk değil, Müslüman Yunan azınlığı vardır." şeklindeki ifadeyle yıllardır süregelen inkar politikasının en "güzel" örneğini verdi. Asıl kıyamet ise sosyal medyada koptu. Birçok Yunan kullanıcı aşırı milliyetçi ve ırkçı yaklaşımla Yunanistan'daki Türk kimliğini reddeden söylemlerle bu iki dansçı özelinde tüm Türklere saldırdı. Oysa Batı Trakya'daki Türkler, haklarını Lozan Antlaşması ve sonrasında ona uygun dizayn edilen anayasadan alıyor. Yunanistan'ın sürekli inkar ettiği ve vermediği haklar, Batı Trakya'daki mücadelenin özünü oluşturuyor. 

İki dansçının söylediği sözlere verilen bu akıl almaz tepkiyi eleştiren İskeçe Türk Birliği Başkanı (İTB) Ozan Ahmetoğlu, "Söz konusu iki dansçının bir televizyon programında Batı Trakyalı Türk oldukları için Türkçe bildiklerini söylemeleri büyük tepkilere neden oldu. Bu durum gerçekten üzücü. Ancak bizim yabancı olduğumuz bir konu, bir durum değil çünkü Yunanistan’da Türk kimliğinin inkarı söz konusu. Bunu bizler 40 yılı aşkın bir süredir yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Pandemiden sonraki en büyük küresel kriz! Microsoft çöktü! Çoğu sektörde işlem durdu: Bankacılık, havacılık... Pandemiden sonraki en büyük küresel kriz! Microsoft çöktü! Çoğu sektörde... Haberi Görüntüle

TÜRK İFADESİNE ALERJİ VAR

Ahmetoğlu ayrıca Yunanistan'da Türk kelimesine duyulan alerjinin boyutlarını gözler önüne sererek isminde "Türk" kelimesi bulunduğu için kapatılan dernekler bulunduğunu hatırlattı. Yakın zamanda bazı dernekler adında Türk geçtiği için kapatılmıştı. Kapatılan dernekler şöyle:

1927'de kurulan İskeçe Türk Birliği,

1928'de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği,

1936'da kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği. 

Yunanistan, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan Antlaşması'nda "Türk" değil "Müslüman" olarak tanımlandığını iddia ediyor.

Demokratlar için seçim vakti: Kamala Harris mi, bağış paraları mı? Demokratlar için seçim vakti: Kamala Harris mi, bağış paraları mı? Haberi Görüntüle

"İYİ NİYET OLMAYINCA SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR"

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da Yunanistan’da azınlıkların tanınmadığını belirterek, Batı Trakya Türk toplumunun kendi siyasi partisiyle Yunan Parlamentosunda temsil edilmesini engellemek amacıyla yüzde 3'lük seçim barajı uygulandığını söylemişti. Habipoğlu, "Ülkemiz bizim varlığımızı, kimliğimizi tanıyıp bizleri gerçek zenginlik olarak gördüğü gün mevcut sorunların çözülmemesi için hiçbir neden yok. İyi niyet olmayınca sorunlar çözülmüyor, mevcut olanlara her gün yenisi ekleniyor. Bize de her alanda sesimizi duyurmak için mücadele etmek düşüyor. Hep yaptığımız gibi." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading