Yandex Metrica

Küresel Gazze blokajı: Üç maymunu oynayan ünlülere 'engelleme' akımı başladı

Dünyadaki Gazze duyarlılığı yeni bir evreye geçti. 7 aydır devam eden soykırıma tepki göstermeyen dünyaca ünlü isimler için sosyal medyada 'engelleme' akımı başlatıldı. Akımın adı 'Blackout2024'. Hedefte, İsrail'in Refah'ta büyük katliama başladığı saatlerde,  New York'taki Met Gala'da tuhaf kostümleriyle, bir soykırım olmuyormuş gibi şov yapan, dünyanın dikkatini dağıtan dünyaca ünlü isimler var. 

Dünya

20.05.2024, 18:27

6 Mayıs'ta, yüzlerce Filistin yanlısı eylemci sadece kilometrelerce ötede protesto gösterisi yaparke , ünlüler New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin merdivenlerine akın etti. Aynı gece İsrail hava saldırılar , Gazze Şeridi sınırında yer alan, yardım ve malzemelerin taşınmasında önemli rol oynayan ve devam eden saldırının ortasında Filistinliler için bir sığınak olan Refah'ı hedef aldı. Bu olayların ardından dijital medya isyana kalktı.

Met Gala sırasında, sosyal medya kullanıcıları Suzanne Collins'in sınıf, hayatta kalma ve ayrıcalık temalarını ortaya çıkaran distopik YA serisi Açlık Oyunları ile karşılaştırmaya başladı. X'te (eski adıyla Twitter), insanlar bu diziyi Met Gala gibi olayların zenginliği ile Orta Doğu'da can almaya devam eden savaş arasındaki acı verici uçuruma işaret etmek için kullandı. Met Gala eşbaşkanı Zendaya'nın Refah'taki Filistinli çocukların fotoğraflarıyla yan yana duran görüntüleri, birlikte paylaşıldı. Söz konusu görüntüler daha büyük bir eylem çağrısına dönüştü ve bu da blokaj hareketi tetiklendi.

#Celebrityblocklist , #letthemeatcake ve #blockout2024 gibi hashtag'ler, Kardashians'tan Zendaya'ya ve Taylor Swift'e kadar dünyanın en tanınmış yüzlerinden bazılarını hedef alan çevrimiçi boykota insanları harekete geçirmek için için kullanılmaya başlandı. 

20.000 yıllık hazine arkeologları hayrete düşürdü: Bu keşif tüm doğruları çürütebilir 20.000 yıllık hazine arkeologları hayrete düşürdü: Bu keşif tüm doğruları... Haberi Görüntüle

BLOKAJ NE İSTİYOR?

TikTok ve X de dahil olmak üzere sosyal medyada insanlar, ünlülerin takibini bırakacak veya toplu olarak engelleyecek listeler yayınlıyor; bunun nedeni, bu tanınmış kişilerin hem iletişimden uzak olması hem de devasa ve geniş kapsamlı platformlarını iyilik için kullanmamaları.

TikTok kullanıcıları, hareketin tanınmış kişilerin ezici sessizliği, ünlülerin erişimlerinin farkına varması ve insanların paralarını ve dikkatlerini bu yüzlerden yönlendirmesiyle ilgili olduğunu açıkladı. Slow Factory gibi medya kuruluşları, dijital isyanın çok daha etkili olduğunu, çünkü insanların ünlüleri yalnızca akışlarından çıkarmakla kalmayıp, aslında onları engellediğini, böylece hedeflenen reklamlardan elde ettikleri parasal kazançları da ortadan kaldırdığını açıkladı: 

"Bu, hesap verebilirlik için tabandan gelen bir baskıdır ve ünlü olsun ya da olmasın, topluluğun tüm üyelerinin sosyal sorumluluğu"

Nepal'de yolcu uçağı düştü: Çok sayıda ölü var Nepal'de yolcu uçağı düştü: Çok sayıda ölü var Haberi Görüntüle

PEKİ YA TÜRKİYE'DE?

Dünyadaki Gazze duyarlılığı yeni bir evreye geçti. 7 aydır devam eden soykırıma tepki göstermeyen dünyaca ünlü isimler  için sosyal medyada 'engelleme' akımı başlatıldı. Akımın adı 'Blackout2024'. Hedefte, İsrail'in Refah'ta büyük katliama başladığı saatlerde,  New York'taki Met Gala'da tuhaf kostümleriyle, bir soykırım olmuyormuş gibi şov yapan, dünyanın dikkatini dağıtan dünyaca ünlü isimler var. 

Akımın çıkış noktası, ABD'nin tam da bu nedenle yasaklamaya çalıştığı TikTok. Milyonlarca TikTok kullanıcısı, İsrail'in soykırımına sessiz kalmayı seçen ünlüleri takipten çkıkıyor, toplu olarak engelliyor. Blok listeleri giderek büyüyor, akım Instagram, X ve Youtube'da yayılıyor.

Akım nedeniyle bir gecede, 3 milyon takipçisini kaybeden ünlüler var. Medya gücünü elinde bulunduran, soykırım suskunu ünlüler şimdi telaşta. Özür yayınlayan da var, PR'a başlayan da. Ama hepsi elbette Batı'da oluyor. Türkiye'de mi?  Hani şu, Eurovision sahnesinden dünyaya sesini duyurabilecekken, soykırım için tek kelime etmek istemeyen ünlülerin ülkesinde mi?  Yani bizim ülkemizde? Gazze soykırımı ünlülerin de, sosyal medya fenomenlerinini de umrumda değil. Boykotla dalga geçen bile var. 

Unutmayalım: Ünlüler özellikle 'influencer'lar onları takip ettiğinizde, beğendiğinizde ve etkileşimde bulunduğunuzda sizin ilginizi paraya dönüştürüyorlar. Medya gücü olup da soykırıma ses vermeyeni boykot edin, engelleyin, takip etmeyin.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading