Yandex Metrica

Sitede Ara

SSCB'nin son lideri Gorbaçov hayatını kaybetti! Bir devre damgasını vurmuştu! Mihail Gorbaçov kimdir?

SSCB'nin son lideri Gorbaçov hayatını kaybetti! Bir devre damgasını vurmuştu! Mihail Gorbaçov kimdir?

Son dakika haberleri... Sovyetler Birliği'nin son lideri Rus siyasetçi Mihail Gorbaçov 92 yaşında hayatını kaybetti. Rus tarihinin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Gorbaçov böbrek sorunları nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu! Peki Mihail Gorbaçov kimdir? Gorbaçov'un hayatı ve siyasi kariyeri haberimizde...

Dünya

30.01.2024, 12:51

Sovyet Sosyalist Cumhuruyitler Birliği'nin (SSCB) son devlet başkanı Rus siyasetçi Mihail Gorbaçov 92 yaşında hayatını kaybetti.

Gorbaçov’un tedavi gördüğü Moskova Merkez Klinik Hastanesi'nden yapılan açıklamada, "Mihail Sergeyeviç Gorbaçov ciddi ve uzun bir hastalıktan sonra bu akşam öldü" ifadelerine yer verildi. Geçtiğimiz Haziran ayında Gorbaçov Vakfı Sözcüsü Vladimir Polyakov, Gorbaçov’un böbrek rahatsızlığı yaşadığını ve hemodiyaliz de olmak üzere tedavi uygulandığını duyurmuştu.

İşgalci İsrail'in hedefinde siviller vardı: Binlerce Gazzelinin üzerine bomba yağdırdı İşgalci İsrail'in hedefinde siviller vardı: Binlerce Gazzelinin üzerine bomba yağdırdı Haberi Görüntüle

MİHAİL GORBAÇOV KİMDİR?

2 Mart 1931’de Kuzey Kafkasya’nın Stavropol bölgesinde Privolnoye köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde yaptı. 1952 senesinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne (SBKP) girdi. 1955’te Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Stavropol, Genç Komünistler Birliğinde görev aldı. 1970’te Stavropol teşkilatı birinci sekreteri oldu. 1971’de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. 1978’de tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girdi. 1979’da politbüro yedek üyesi, 1980’de de asil üyesi seçildi. Çernenko’nun 1985’te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu. Glasnost (açıklık) ve perestroika (yeniden yapılanma) politikalarıyla dünyada büyük yankılar uyandırdı. Ekim 1988’de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.

Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi ile kadın istihdamına yönelik görüşmeler gerçekleştirildi! Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi... Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE BAŞARI

Mihail Gorbaçov, ülke ekonomisinde gözle görülür bir ilerleme sağlayamadığı için SBKP’nin reformcu üyeleri tarafından eleştirilmeye başlandı. Ancak çeşitli ülkelere yaptığı gezilerle dıştaki itibarını artırdı. Çin’e giderek bu ülkeyi 30 yıl sonra ziyaret eden ilk Sovyet lideri oldu. Ayrıca Batı Almanya, Birleşik Krallık ve Finlandiya’yı da ziyaret etti.

Gorbaçov iktidara gelince aşırı alkol tüketimine ve yolsuzluklara karşı kampanya açtı. Halk ve Sovyet yöneticileri ile ilişkileri daha sıklaştırdı. Yönetici kadroyu gençleştirdi. Dış siyasette Batı ile daha yakın ilişkiler kurdu. ABD Başkanı Reagan ile Cenevre’de zirve toplantısı yaptı. Silahsızlanma, bilim, kültür ve eğitim alanlarında bilgi alış verişi için anlaştı (1985).

Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov, 1986 Reykjavik zirvesinde.1986’da Reykjavik’te, yeniden yapılan zirve görüşmesinde, silahların denetimi görüşüldü. Fakat ABD Başkanı Reagan, Yıldız Savaşları projesinden taviz vermediği için silahsızlanma görüşmesinden bir netice alınamadı.

Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Haberi Görüntüle

"GLASNOST VE PERESTROİKA"NIN MİMARI

1987’de iktisadi reformlardan ve dış siyasette izlenecek politikalardan bahsetti. "Glasnost ve Perestroika" adı verilen reformlar Yüksek Sovyet meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Temmuz 1987’de Avrupa ve Asya’da yerleştirilmiş olan orta ve kısa menzilli füzelerin imha edilmesini kabul etti. 1987’de yayımladığı kitabında reformları geniş kapsamlı olarak açıkladı. Büyük Ekim Sosyalist Devrimi’nin 70. yıl dönümündeki konuşmasında, Josef Stalin ve Lev Troçki’yi eleştirdi. 8 Aralık 1987 tarihinde ABD Başkanı Reagan ile orta menzilli füzelerin imhası anlaşmasını imzaladı.

Pentagon'dan Refah açıklaması: İsrail ile ABD arasında görüşmeler devam ediyor Pentagon'dan Refah açıklaması: İsrail ile ABD arasında görüşmeler devam ediyor Haberi Görüntüle

MİLLLİYETÇİ AKIMLARLA BOĞUŞTU

En önemli meseleleri SSCB’ye bağlı Cumhuriyetlerdeki milliyetçi hareketler ve bağımsızlıklarını ilan etmeleri ile maden işçilerinin grevleri oldu. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkistan’da silahlı çatışmalar oldu. Doğu ve Batı Almanya birleşmesini kabul ederek ses çıkarmadı.

Sosyalist rejimi isteyenler ile kapitalist rejimi isteyenler arasında zor günler geçirmekteydi. 19 Ağustos 1991 tarihinde Birliğin dağılmasına karşı KGB ve ordunun desteğini alan en yakın arkadaşı olan Gennadi Yanayev ve 8 arkadaşından meydana gelen İhtilal Komitesi, Gorbaçov’a karşı darbe yaptı. Yapılan darbe başarısızlıkla sonuçlandı. Darbecilerin bazıları yurt dışına kaçtı. Darbe girişimi Mart 1991’de yapılan referanduma göre, 20 Ağustos’ta yapılması planlanan Yenilenmiş Birlik Anlaşmasının iptal edilmesine sebep oldu.

The Jerusalem Post'tan yalanlama: İran'a düzenlenen saldırıyı İsrail gerçekleştirmedi! The Jerusalem Post'tan yalanlama: İran'a düzenlenen saldırıyı İsrail gerçekleştirmedi! Haberi Görüntüle

YENİDEN İKTİDAR VE SON

22 Ağustos 1991 tarihinde Gorbaçov, Devlet Başkanlığını tekrar eline geçirdi. Daha önce kendisine karşı en büyük rakip olarak bilinen Rusya’ya seçilen Yeltsin ise, darbede Gorbaçov’u en çok destekleyenlerden olarak darbenin kısa sürede bastırılmasına yardımcı oldu. Ancak bu durum Yeltsin’in güçlenmesine, Gorbaçov’un gücünü kaybetmesine yol açtı. Bu durum 1991 yılı sonuna doğru hız kazandı. Sovyetlerden ayrılan 11 devlet, 8 Aralık’ta bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğu’nu (BDT) oluşturdu. Bu durum Gorbaçov’u tamamen yetkisiz bıraktı. Bunun üzerine 25 Aralık 1991 tarihinde televizyona çıkarak; “Görevimi kaygı içinde ama umutla bırakıyorum. Herkese iyi şanslar diliyorum” diyerek görevinden istifa etti.

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'a Papua Yeni Gine'den cevap 'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'a Papua Yeni Gine'den cevap Haberi Görüntüle

1996'DA SEÇİMLERE KATILDI

Rusya Federasyonu’nun kuruluşundan sonra da aktif siyasete devam eden Gorbaçov, 1996 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine katıldı. 10 adayın yarıştığı seçimlerde ancak 7’nci olabilen Gorbaçov, 2001’de Rusya Birleşik Sosyal Demokrat Partisi’ni kurdu. 2004 yılına kadar parti başkanlık görevini sürdüren Gorbaçov daha sonra siyasi partinin örgütlenmesinde de görev aldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading